ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βιοτράπεζες: Πώς τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζει» φάρμακα για τον καρκίνο

Πώς θα παράγονται φάρμακα νέας γενιάς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Βιοτράπεζες: Πώς τεχνίτη νοημοσύνη «κατασκευάζει» φάρμακα για τον καρκίνο
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Λύση σε ένα άκρως σημαντικό ζήτημα αναμένεται να δώσουν οι βιοτράπεζες, καθώς τεχνίτη νοημοσύνη «κατασκευάζει» φάρμακα για τον καρκίνο.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο ειδήμων της Βιοπληροφορικής, καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος θα παράγονται φάρμακα νέας γενιάς με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί και ο καρκίνος.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε «Με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύξαμε στο εργαστήριο, εξάγουμε την κρυμμένη γνώση μέσα από εκτεταμένα σύνολα δεδομένων. Τα εργαλεία αυτά, επιτρέπουν πολύπλοκες αναλύσεις και μετα-αναλύσεις αποτελεσμάτων από ασύνδετες μελέτες, συγκριτικές αξιολογήσεις των μηχανισμών των ασθενειών και των θεραπειών αλλά και την ανακάλυψη νέων βιοδεικτών. Παράγουν μεταδεδομένα που δίνουν εξαιρετικά σύνθετες απαντήσεις οι οποίες βοηθούν στην κατανομή των ασθενών σε διαφορετικά προφίλ και άρα σε εξατομικευμένες θεραπείες, δηλαδή στην ιατρική ακρίβεια».

Παράλληλα, σε ερώτηση για το αν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο κ. Βλάμος απάντησε πως «Ναι. Και ανοίγει τον δρόμο στον επανασχεδιασμό σκευμασμάτων ώστε να μπορούν να θεραπεύσουν όχι μόνο την ασθένεια για την οποία παρασκευάστηκαν αλλά και άλλες. Καθώς οι βιοτράπεζες μιλούν μεταξύ τους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πχ φάρμακο για τον καρκίνο που επηρεάζει και βιοδείκτες στο ALS. Στόχος σήμερα δεν είναι η ανακάλυψη συνεχώς νέων φαρμάκων αλλά ο επανασχεδιασμός όσων υπάρχουν για περισσότερες ασθένειες. Απίστευτης ποιότητας φάρμακα, ένας πραγματικός θησαυρός, μένουν αναξιοποίητα.»

Exit mobile version