Βιβλική καταστροφή στη Μαγνησία: Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν και το κράτος πιάστηκε ξανά στον ύπνο – 2 νεκροί και 3 αγνοούμενοι
Ασύλληπτη καταστροφή στη Μαγνησία - Οι μετεωρολογικές προβλέψεις και οι πρόσφατες φωτιές «κραύγαζαν» πως έρχεται όλεθρος, ωστόσο το κράτος «κοιμήθηκε»Πλημμύρες – Μαγνησία: Από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα ακραία φαινόμενα της κακοκαιρίας «Daniel» να χτυπούν αλύπητα περιοχές της χώρας, ξεκίνησε να τροφοδοτείται από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ το γνωστό αφήγημα της «κλιματικής κρίσης», με δημοσιεύματα και «ειδικούς» να κάνουν λόγο για «τη μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα».
Και κάπως έτσι από το «χειρότερο καλοκαίρι» που αντιμετώπισε η χώρα μας» (όπως ισχυρίστηκε ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άκης Σκέρτσος και άλλα κυβερνητικά στελέχη), περάσαμε στη «χειρότερη καταιγίδα». Φυσικά για αμφότερους τους ισχυρισμούς δεν κατατίθενται στοιχεία, και απλά χρησιμοποιούνται με έωλο τρόπο χάριν εντυπώσεων.
Θα πει κανείς, φταίει η κυβέρνηση για το ότι στη Μαγνησία μέσα σε λίγες ώρες έπεσε όγκος νερού που αντιστοιχεί στις βροχές ενός ολόκληρου χρόνου; Ασφαλώς και όχι, άλλα το κράτος υποτίθεται πως υπάρχει για προλαμβάνει τα χειρότερα και να αντιμετωπίζει τις φυσικές καταστροφές βάσει ενός σχεδιασμού, προκειμένου να περιορίζει τις συνέπειες όσο αυτό είναι δυνατό. Και στις πλημμυρισμένες περιοχές της χώρας, σχεδιασμός δεν υπήρξε. Χάος υπήρξε, νεκροί υπάρχουν, αγνοούμενοι υπάρχουν, ασύλληπτες καταστροφές έγιναν, και ο κρατικός μηχανισμός για άλλη μια φορά κυνηγά την «ουρά» της
Για τρεις ολόκληρες μέρες οι μετεωρολόγοι έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη σφοδρή κακοκαιρία που θα έπληττε τη χώρα, και μάλιστα επικέντρωναν την ανησυχία τους στη Θεσσαλία. Για τον Βόλο και τη Μαγνησία συγκεκριμένα, υπήρχε η βεβαιότητα πώς θα προκύψει σοβαρό πρόβλημα με πλημμύρες, αφού στα τέλη Ιουλίου κάηκαν 66.000 στρέμματα και ήταν λογικό και επόμενο ότι η καμένη γη δεν θα μπορούσε να συγκρατήσει τίποτα από τους ορμητικούς χειμάρρους που «έπνιξαν» τον Βόλο. Κι όμως δεν έγινε κανένα απαραίτητο έργο για να θωρακιστούν οι ευαίσθητες περιοχές, έστω και υποτυπωδώς.
Παρά το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά δεν υπήρξε καμία ενέργεια πρόληψης από τη πλευρά του κράτους, τα δελτία ειδήσεων πριν τη φονική καταιγίδα μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονταν σε πλήρη ετοιμότητα. Και τελικά αυτό που είδαν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», ήταν δρόμοι να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, εκατοντάδες άνθρωποι να εγκλωβίζονται, αυτοκίνητα να καταλήγουν στη θάλασσα, πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, νεκροί και αγνοούμενοι.
Η «απάντηση» των Αρχών σε αυτό το χάος, ήταν να επιβάλλει «lockdown» (!) με απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περιοχές που δοκιμάζονταν και να στέλνει μηνύματα μέσω του 112, πετώντας για άλλη μια φορά το «μπαλάκι» της καταστροφής στους πολίτες που αφέθηκαν να γίνουν έρμαια σε ένα φυσικό φαινόμενο.
Οι καταστροφές σε Βόλο, Λάρισα και Σκιάθο είναι σοκαριστικές.
Πτέρυγα του Γηροκομείου Βόλου κατέρρευσε από τα ορμητικά νερά του ποταμού, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί προληπτικά το συγκεκριμένο σημείο του ιδρύματος, ενώ εκκενώθηκε το Κέντρο Υγείας Αργαλαστής.
Ήδη μετράμε δύο νεκρούς και έχουμε τρεις αγνοούμενους σε Βόλο και Πήλιο, σε αυτόν τον νέο εφιάλτη που έπληξε τη χώρα. Σήμερα Τετάρτη (6/9) επιβεβαιώθηκε και δεύτερο θύμα της κακοκαιρίας στη Μαγνησία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μία γυναίκα εντοπίστηκε νεκρή στην παραλία Πάλτση. Η σορός της γυναίκας εντοπίστηκε σε πλημμυρισμένο ρέμα. Ήταν περίπου 85 ετών και την αναζητούσαν η αστυνομία και η πυροσβεστική μετά τη θεομηνία που έπληξε την Μαγνησία.
Είχε προηγηθεί ο 51χρονος κτηνοτρόφος που έχασε τη ζωή του, ο οποίος προσπαθούσε να προσεγγίσει το κοπάδι με τα πρόβατά του και καταπλακώθηκε από τοίχο που υποχώρησε από την πίεση των μεγάλων ποσοτήτων νερού που συγκεντρώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Βόλου. Ήταν πατέρας δύο παιδιών.
Δυστυχώς για ακόμη μια φορά γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εποχές αλλάζουν και φέρνουν το δικά τους φυσικά φαινόμενα η κάθε μία, άλλα η κρατική ανευθυνότητα δεν αλλάζει ποτέ. Παραμένει αμετάβλητη.