«Βόμβα» από New York Times: Μηνύουν την ΕΕ για να βγουν στη φόρα τα SMS της Φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά, για τα «χρυσά» deal των εμβολίων
«Οσμή» τεράστιου σκανδάλου: Οι New York Times ζητούν να βγουν στο φως οι συζητήσεις τους για την αγορά εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίουNew York Times: Την ώρα που στα ελληνικά ΜΜΕ το σκάνδαλο που φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή παρουσιάζεται ως το… μοναδικό «παρατράγουδο» που ταλανίζει τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ασύγκριτα μεγαλύτερο σκάνδαλο «PfizerGate» βρίσκεται στο στόχαστρο ολοένα και περισσότερων διεθνών ενημερωτικών μέσων.
Θύελλα έχει ξεσηκώσει η είδηση ότι μια «ναυαρχίδα» της ενημέρωσης στις ΗΠΑ, όπως είναι οι New York Times προσέφυγαν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Κομισιόν, σχετικά με την μη δημοσιοποίηση των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κληθεί να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με Άλμπερτ Μπουρλά, από την ειδική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την πανδημία του κορωνοϊού, σχετικά με τις συμβάσεις των εμβολίων.
Σύμφωνα με το Politico, οι New York Times υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έχει τη νομική υποχρέωση να δημοσιεύσει τα επίμαχα SMS σχετικά με την αγορά από την ΕΕ 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, στα τέλη του 2020.
Το αίτημα των New York Times κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, άλλα έως τώρα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Οι New York Times αρνήθηκαν να σχολιάσουν περαιτέρω, υποστηρίζοντας ότι είναι μια ανοιχτή υπόθεση, ένα από τα πολλά αιτήματα της αμερικανικής εφημερίδας για πρόσβαση σε πληροφορίες. Το ίδιο έγινε και από την πλευρά της Κομισιόν, αφού δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής πάνω στο θέμα.
Η προσφυγή των New York Times έρχεται σε συνέχεια της έρευνας που είχε κάνει τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιοίκηση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα, μετά από αίτημα δημόσιας πρόσβασης που είχε καταθέσει δημοσιογράφος. Η Ο’Ράιλι είχε κρίνει ότι η Κομισιόν δεν ζήτησε ρητά από το γραφείο της φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα SMS.
Υπενθυμίζεται ότι ο Άλμπερτ Μπουρλά είχε κληθεί να καταθέσει γι αυτό το θέμα στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αρνήθηκε να προσέλθει δύο φορές, αποφεύγοντας να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το πώς έγιναν οι μυστικές συμφωνίες για τα εμβόλια.
Ένα σκάνδαλο που αν «σκάσει», θα έχει τεράστιες προεκτάσεις
Τον τελευταίο καιρό δημιουργείται η εντύπωση πως ευρωβουλευτές και αξιωματούχοι της ΕΕ κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα», αφού υπάρχει ο φόβος πως οι αποκαλύψεις σχετικά με το PfizerGate θα πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, και η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή θα αποτελέσει απλά έναν μικρό «πρόλογο» για ένα πολύ σοβαρότερο σκάνδαλο με πολύ μεγαλύτερο οικονομικό αντικείμενο.
Και ασφαλώς το διαφαινόμενο σκάνδαλο με την μυστική συμφωνία Κομισιόν – Pfizer, δεν έχει μόνο οικονομικές προεκτάσεις, άλλα συνδέεται και με την ίδια την υγεία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρωπαίων, καθώς ενδέχεται να σχετίζεται άμεσα με την διεθνή προσπάθεια να αποσιωπηθούν ή να υποβιβαστούν οι καταστροφικές παρενέργειες των πειραματικών σκευασμάτων για την Covid – 19.
Θυμόμαστε πως το αρχικό αφήγημα ήταν πως αν εμβολιαστούμε θα σταματήσει η διασπορά του ιού (με το υποτιθέμενο τείχος ανοσίας) και μετά από 2 ολόκληρα χρόνια η ίδια Pfizer παραδέχθηκε μέσω ανώτερου στελέχους της πως δεν ήξεραν καν αν τα σκευάσματα σταματούσαν την μετάδοση, πριν τα κυκλοφορήσουν στην αγορά.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε απευθείας με τον CEO της Pfizer για την αγορά δισ. εμβολίων, δαπανώντας δισ. ευρώ για σκευάσματα που τελικά δεν έκαναν την δουλειά που υποτίθεται πως θα έκαναν.
Παρόλα αυτά, αυτό δεν εμπόδισε την πρόεδρο της Κομισιόν να υπογράψει συμβόλαιο αγοράς που αντιστοιχούσε σε 10 δόσεις εμβολίου για κάθε πολίτη της ΕΕ, και αναπόφευκτα αναρωτιέται κανείς πως υπήρχε τόση… σιγουριά για την αποτελεσματικότητα ενός σκευάσματος που γρήγορα αποδείχθηκε αναποτελεσματικό (σε σχέση με τα όσα υποσχόταν αρχικά πως θα καταφέρει) άλλα και επικίνδυνο, σύμφωνα με τις χιλιάδες παρενέργειες που έχουν καταγραφεί και έχουν οδηγήσει πολίτες ακόμα και στον θάνατο.