Ξεχειλίζει η αγανάκτηση από τα όσα αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης για την απίστευτη κερδοσκοπία των παρόχων ενέργειας, που σε περίοδο ενεργειακής κρίσης πρωταγωνιστούν στην αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, με την αρωγή της κυβέρνησης.
Ο κ. Αδαμίδης μίλησε σε εκπομπή του ΣΚΑΪ και παρά τα όσα πολύ σημαντικά είχε να πει, αντιμετώπιζε την συστηματική προσπάθεια των δημοσιογράφων να μην τον αφήνουν να μιλήσει, με «πρωταγωνιστή» τον Άρη Πορτοσάλτε που έκανε συνεχώς παρεμβάσεις που λειτουργούσαν υπερασπιστικά για την κυβέρνηση.
Μετά από μια συζήτηση γεμάτη διακοπές και όταν επιτέλους ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατάφερε να πάρει λίγο τηλεοπτικό χρόνο χωρίς τα καυστικά σχόλια του Άρη Πορτοσάλτε, υποστήριξε πως στην τιμή ρεύματος μπαίνει καπέλο 75%, με τους παρόχους να αγοράζουν 454 ευρώ και να πουλάνε 790!
«Αυτή τη στιγμή οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αγοράζουν 454 ευρώ και πουλάνε με τιμή 790 ευρώ», είπε ο κ. Αδαμίδης, αναφερόμενος στις τιμές ρεύματος ανά μεγαβατώρα, για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Ακόμη ο κ. Αδαμίδης προειδοποίησε για διακοπές ρεύματος, αφού εκτίμησε πως «θα υπάρχει έλλειψη ενέργειας και αν σταματήσει ο Turk Stream θα έχουμε διακοπές… αυτό που έχουμε ως χώρα, το LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) που έχουμε στην Ρεβυθούσα και οπουδήποτε αλλού, δεν θα είναι αρκετό».
Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης να στρέψει τους πολίτες – ξανά – προς τους καυστήρες πετρελαίου, με αιχμή του δόρατος τον Στέλιο Πέτσα με την αδιανόητη δήλωση πως «όποιος δεν προσαρμόζεται» στα ενεργειακά δεδομένα «πεθαίνει», ο κ. Αδαμίδης εκτίμησε πως η κυβέρνηση επιδιώξει «να “ξεστοκάρει” όσους καυστήρες υπάρχουν» και υπενθύμισε πως «είναι ελληνικός νόμος ότι από την 1η Ιανουαρίου 2025, απαγορεύεται η πώληση και εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου».
Ένα σενάριο που δεν μοιάζει διόλου απίθανο, εφόσον ο Άδωνις Γεωργιάδης προσφάτως δήλωσε πως κυβέρνηση και λαός πρέπει να προσαρμόζονται όπου μας «σέρνει» ο καπιταλισμός και να κινούμαστε στα «περιθώρια» που μας αφήνει.
Σε μια εποχή που επισήμως η Eurostat καταγράφει πως ένας στους τρείς Έλληνες βρίσκεται αντιμέτωπος με την φτώχεια, η ευημερία των παρόχων και η ομηρεία ενός ολόκληρου λαού στο χρηματιστήριο ενέργειας, παραμένει βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που οι πανάκριβη τιμή ρεύματος «κεραυνοβολεί» νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι υπουργοί επιστρατεύουν το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης» και αναγκάζουν τον κόσμο να μπει στη διαδικασία οικειοθελούς ενεργειακής λιτότητας, ενώ ο πρωθυπουργός στέλνει τον «λογαριασμό» των ανεύθυνων πολιτικών του, στον… Πούτιν.
Την ώρα που οι πολίτες καλούνται από την κυβέρνηση να «προσαρμοστούν» αναγκαστικά στα νέα δεδομένα και να συμβιβαστούν με τη φτωχοποίηση τους, η αγορά ενέργειας ολόκληρης της χώρας παραμένει σταθερά «προσαρμοσμένη» στις απαιτήσεις των παρόχων και παραδομένη στο έλεος του καρτέλ ενέργειας και των κερδοσκοπικών συμφερόντων.
Φτώχεια και οικιακές πυρκαγιές
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε και σε μια ακόμα σημαντική πτυχή της ενεργειακής κρίσης που δυστυχώς περνά αθέατη από την κυβέρνηση, η οποία δεν είναι άλλη από την ντροπιαστική αύξηση των θανάτων από φωτιές που σχετίζονται με την ανεπάρκεια των νοικοκυριών στο να διαθέτουν ποιοτική και ασφαλή θέρμανση. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Ο υπαρχηγός ε.α. της Πυροσβεστικής Ανδριανός Γκουρμπάτσης στις 22 Μαρτίου φέτος ανέφερε ότι έχουμε 82 νεκρούς από πυρκαγιές, αναθυμιάσεις, μαγγάλια, από αυτοσχέδια σώματα θέρμανσης … 18 μέσα στο Δεκέμβριο. Πριν από αυτή την κρίση υπήρχε πρόβλημα. Τι θα γίνει τώρα;».
Κάπου εκεί εμφανίστηκαν και πάλι οι παρεμβολές του Άρη Πορτοσάλτε που μίλησε περί «συνδικαλιστικής φρασεολογίας» και «κομματικής σάλτσας», με τον κ. Αδαμίδη να επιμένει: «προκύπτει ότι χάθηκαν 83 άνθρωποι, άσχετα αν είναι νέοι ή γέροντες. Σημασία έχει ότι χάθηκαν από το κρύο. Τότε που δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ένταση, είχαμε αυτό το πρόβλημα … όχι μόνο το 2021, αλλά από την αρχή της κρίσης, το 2010, το 2011».
Το να χάνονται άνθρωποι λόγω της ανεπαρκούς θέρμανσης εν έτει 2022, αν μη τι άλλο φανερώνει συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας και καλό θα είναι να αναδεικνύεται όλο και περισσότερο αυτό το θέμα, από θεσμικά όργανα, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους.
Μιλάμε για έναν φόρο αίματος, που σχετίζεται άμεσα με τη φτώχεια, την ανέχεια και την εγκληματική αδιαφορία του κράτους πρόνοιας. Συνδέεται άμεσα με την ανύπαρκτη ενίσχυση των νοικοκυριών από το κράτος, το ανεξέλεγκτο ράλι ακρίβειας στην ενέργεια, και την απροθυμία της κυβέρνησης να ελέγξει τις τιμές προς όφελος των καταναλωτών.