«Βόμβα» μεγατόνων στα θεμέλια της δημόσιας Υγείας: Έλλειψη 440 αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ!
Με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, παραμένει ένα τεράστιο κενό στο ΕΣΥ - Η έλλειψη αναισθησιολόγων απειλεί να τινάξει στον αέρα την δημόσια Υγεία.ΕΣΥ – Αναισθησιολόγοι: Βαριά εκτεθειμένο στην τέλεια υγειονομική καταιγίδα συνεχίζει να βρίσκεται το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενόσω ο Θάνος Πλεύρης αρκείται στο να αποθεώνει το υπουργείο του και να προχωρά σε προεκλογικές «κωλοτούμπες» για να καλύψει τα ίχνη που άφησε η απολυταρχική πολιτική του.
Η έλλειψη αναισθησιολόγων ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη «βόμβα» στα θεμέλια της δημόσιας Υγείας, και τίποτε δεν προδιαθέτει πως το υπουργείο Υγείας προτίθεται να την απενεργοποιήσει με επιτυχία. Η ειδικότητα του αναισθησιολόγου είναι η πιο νευραλγική για την ομαλή λειτουργία της περίθαλψης. Ο αναισθησιολόγος είναι απαραίτητος στα επείγοντα περιστατικά, στα χειρουργεία, στους τοκετούς, στην αντιμετώπιση του πόνου, στις μεταφορές ασθενών και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις.
Ως εκ τούτου, η έλλειψη αυτής της βασικής ειδικότητας, έχει οδηγήσει δημόσια νοσοκομεία να συσσωρεύουν «λίστες χειρουργείων», με ασθενείς που βλέπουν την εξασφάλιση της υγείας τους να μπαίνει σε… αναμονή, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους κινδύνους που φέρνει η καθυστέρηση, η οποία μπορεί να επεκτείνεται ακόμα και για πολλούς μήνες.
Βασικές αιτίες για αυτή τη «μάστιγα» του ΕΣΥ, δεν είναι άλλη από την τεχνητή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας (προς το συμφέρον των ιδιωτών κλινικαρχών) και οι χαμηλές αποδοχές των ιατρών, που προτιμούν πλέον να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστούν στο εξωτερικό.
Έως τώρα το υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις ελλείψεις αναισθησιολόγων ως… ουρανοκατέβατη, και το μόνο που πράττει είναι να… μετακινεί αναισθησιολόγους από δομή σε δομή. Ουσιαστικά δηλαδή να μεταφέρει το πρόβλημα από νοσοκομείο σε νοσοκομείο!
Όμως οι εκπρόσωποι των αναισθησιολόγων διατείνονται πως εάν και εφόσον η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να παρέχει κατάλληλα επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα, πολλοί αναισθησιολόγοι θα μπορούσαν να ενταχθούν στο ΕΣΥ και να σταματήσουν αυτήν την αιμορραγία της δημόσιας Υγείας, που κοστίζει ζωές συμπολιτών μας.
Όμως, πόσο μεγάλο είναι το υπάρχον κενό αναισθησιολόγων; Εξαιρετικά μεγάλο και εξόχως ανησυχητικό όπως φαίνεται. Στα μητρώα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι εγγεγραμμένοι περίπου 1.800 αναισθησιολόγοι, συμπεριλαμβανομένων των συνταξιούχων και όσων έχουν φύγει εκτός Ελλάδας.
Από τις 891 θέσεις αναισθησιολόγων που υπάρχουν στους Οργανισμούς των δημόσιων νοσοκομείων, πλην ΜΕΘ, μόνο οι 650 θέσεις είναι καλυμμένες αυτή τη στιγμή, κάτι που αμέσως – αμέσως υποδεικνύει έλλειμμα 241 γιατρών. Αν λάβουμε δε υπόψη και τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, πως στο ΕΣΥ χρειάζονται επιπλέον άλλες 200 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων, σημαίνει πως συνολικά απαιτούνται 440 γιατροί για να κλείσει η «τρύπα» στην δημόσια Υγεία!
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, με τέτοιες τεράστιες ελλείψεις, αν δεν γίνουν άμεσα γενναίες κινήσεις από την κυβέρνηση, οι αναβολές, οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις χειρουργείων και αναισθησιολογικών παρεμβάσεων θα γίνουν ανεξέλεγκτες για ολόκληρο τον πληθυσμό.
Περιπτώσεις ντροπής για ένα κράτος, όπως η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος που έγινε πριν από μερικούς μήνες στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου, δεν θα είναι μια θλιβερή εξαίρεση, άλλα ο κανόνας σε μια χώρα της οποίας η δημόσια περίθαλψη ολισθαίνει γοργά προς τον τρίτο κόσμο!
Νέα «κωλοτούμπα» Πλεύρη ενόψει εκλογών: «Σβήνονται» τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών
Ολυμπιακός: Στον πάγο ο Σισέ – Τι θα κάνει ο Μίτσελ στα στόπερ