ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Βζιιιν» η ανάπτυξη: Αποχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς από το project – φιάσκο στο Ελληνικό, το εξετάζει και η Eurobank!

Βουλιάζει στην αποτυχία το πολυδιαφημισμένο project στο Ελληνικό - Η τράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από το εγχείρημα

Βουλιάζει στην αποτυχία το πολυδιαφημισμένο project στο Ελληνικό - Η τράπεζα Πειραιώς αποχώρησε από το εγχείρημα.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Project στο Ελληνικό: Ολοένα και περισσότερο καταρρέει το δήθεν «επενδυτικό θαύμα» του Ελληνικού, το οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρουσίαζε ως τρομερή επιτυχία και στην πραγματικότητα εξελίσσεται ως μεγαλεπήβολο φιάσκο, αφού δύο από τις τράπεζες που χρηματοδοτούν το έργο (με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.), ετοιμάζονται να αποχαιρετήσουν το project.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Πειραιώς είναι βέβαιο πως είπε… «αντίο» στο φιάσκο του Ελληνικού και η Eurobank το σκέφτεται. Στο αρχικό πλάνο υπολογιζόταν ότι και οι δύο τράπεζες θα μετακινούσαν τα κεντρικά τους γραφεία στην περιοχή του Ελληνικού, κάτι που φαίνεται να ακυρώνεται (για την Τράπεζα Πειραιώς είναι σίγουρο), αφού οι διοικήσεις των τραπεζών προβληματίστηκαν έντονα από τις μεγάλες καθυστερήσεις όσων προβλεπόταν να υλοποιηθούν στο αρχικό σχέδιο.

Όπως αποκάλυψε το Capital.gr, για την Πειραιώς η απόφαση έχει ληφθεί οριστικά. Σύμφωνα με το MoU που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2021 με τη Lamda Development, η Πειραιώς σχεδίαζε να επενδύσει στην αγορά γραφειακών χώρων στο Ελληνικό συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. με σκοπό να μεταφέρει όλες τις κεντρικές υπηρεσίες της που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας.

Η εν λόγω κίνηση θα ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, με εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ για την τράπεζα. Το γεγονός ότι η ολοκλήρωση των έργων μετατέθηκε κατά ένα με δύο  έτη (αντί για το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε ολοκλήρωση της πρώτης φάσης υλοποίησης ως το 2025) έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόσυρση της επένδυσης, η οποία ήταν συμφωνημένο να ολοκληρωθεί εντός της πρώτης φάσης του έργου.

Όσον αφορά την κατάσταση με τη Eurobank, το capital.gr αναφέρει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της σχετικής συμφωνίας επένδυσης (σ.σ. ύψους 140 εκατ. ευρώ σε έκταση 18 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθούν γραφεία συνολικής έκτασης  40.000 τμ.). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίζεται πως η απόφαση της αποχώρησης της Eurobank δεν είναι ειλημμένη, ωστόσο εξετάζεται και το σενάριο απόσυρσης της επένδυσης.

Φαίνεται ότι το «πολυτιμότερο οικόπεδο της Ευρώπης», η δημόσια περιουσία στο Ελληνικό που χαρίστηκε έναντι πινακίου φακής στα ιδιωτικά συμφέροντα, βαίνει προς μια παταγώδη αποτυχία, προκειμένου οι εργολάβοι να την εκμεταλλευτούν όπως θέλουν στο τέλος. Σιγά – σιγά πηγαίνουν περίπατο οι δήθεν επενδύσεις, οι… μακέτες, άλλα και οι πάρα πολλές θέσεις εργασίας που διαφημίζονταν.

Μέσα σε 4 χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει δυο φορές… εγκαίνια στο κατά φαντασίαν έργο του Ελληνικού που εξελίσσεται σε επιχειρηματική απάτη μεγατόνων. Μια φορά έγιναν εγκαίνια «πρόδρομων εργασιών» με μερικές… κατεδαφίσεις που είχαν «αέρα» φιέστας και μετά ήρθε το ανέκδοτο των «εγκαινίων επένδυσης», τον Οκτώβριο του 2022. Εγκαίνια στο τίποτα δηλαδή, για να έχει την ψευδαίσθηση ο λαός ότι κάτι προχωρά στο έργο.

Η επένδυση του Ελληνικού μετατρέπεται σε ένα πλασματικό έργο δήθεν ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να στέκεται ως αρωγός στο μεγάλο φαγοπότι των ομίλων, νομοθετώντας (κατ’ εξαίρεση) ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οικοδομικές άδειες, τις χρήσεις γης και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, στέλνοντας για… περίπατο το αρχικό επενδυτικό σχέδιο.

Τελικά, το φαραωνικό έργο που λειτουργούσε ως διαφήμιση των επενδύσεων της κυβέρνησης, βουλιάζει στον βάλτο της αποτυχίας όλο και περισσότερο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης μας έλεγε πως η ανάπτυξη θα πάει «βζιιιν» σε αυτήν τη χώρα, άλλα φαίνεται πως οι τράπεζες δεν πείθονται καθόλου από τις αερολογίες του υπουργού Ανάπτυξης και παίρνουν «μαύρο δρόμο»…

Exit mobile version