ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξεπέρασαν τις 350.000 οι αιτήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα αποδέχεται μόνο ηλεκτρονικά αιτήσεις για τις αντισυνταγματικές περικοπές
Ξεπέρασαν τις 350.000 οι αιτήσεις συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Ξεπέρασαν τις 350.000 οι αιτήσεις με τις διεκδικήσεις συνταξιούχων για την επιστροφή των αναδρομικών, που έχουν κατατεθεί στον ΕΦΚΑ, καθώς η συνεχής έκδοση νέων, πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων προκαλεί εύλογες προσδοκίες στους δικαιούχους.

Το κλίμα επιτείνει και η διγλωσσία της κυβέρνησης για το θέμα, που στην ουσία στρέφει τους συνταξιούχους στα δικηγορικά γραφεία, τα οποία κατηγορεί πως υποκινούν το θέμα…

Χθες, ο ΕΦΚΑ ανακοίνωσε πως από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου θα αποδέχεται μόνο ηλεκτρονικά αιτήσεις για τις αντισυνταγματικές περικοπές. «Εντυπες αιτήσεις θα παραλαμβάνουν οι υπηρεσίες μόνο σε ειδικές περιπτώσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του Ταμείου, στην οποία εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του φορέα διευκολύνει καθημερινά χιλιάδες συνταξιούχους που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση, απαλλάσσοντάς τους από μετακινήσεις και αναμονή.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι μέσω της ίδιας ηλεκτρονικής διαδικασίας, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου, δίνεται και η δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικής αίτησης. Ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων είναι καταιγιστικός, με αποτέλεσμα, μέχρι χθες, ο αριθμός να έχει ξεπεράσει τις 350.000.

Αμείωτος βέβαια είναι και ο ρυθμός έκδοσης νέων δικαστικών αποφάσεων. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ήδη έχουν εκδοθεί τουλάχιστον 4 πρωτόδικες αποφάσεις που προβλέπουν την έντοκη επιστροφή ποσών, από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ (10 Ιουνίου 2015) έως και μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

Μία εξ αυτών αφορά αναδρομικά έως και τον Οκτώβριο του 2016, εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ύστερα από αίτηση επίσπευσης από τον συνταξιούχο. Αλλη επιδικάζει ποσά έως και τον Δεκέμβριο του 2016, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη. Οι αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με δικηγόρους, απορρίπτουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία υπήρξε εναρμόνιση με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) από την ψήφιση του νόμου και μετά, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας αλλά και το οικονομικό επιτελείο, ακόμη και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους και ειδικά μισθολόγια, που κατατέθηκε χθες, επισημαίνουν ότι ο νόμος του 2016 στο άρθρο 14 καλύπτει το επίμαχο διάστημα από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, καθώς αναφέρεται πως, μέχρι 31.12.2018, οι παλαιές συντάξεις «συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί κατά την 31.12.2014». Δηλαδή ο νόμος ανατρέχει σε χρονικό σημείο πριν από την απόφαση του ΣτΕ για να καλύψει τη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν στην «Κ» ότι εφόσον τα νέα ποσά συντάξεων, μετά τον επανυπολογισμό, θα εμφανιστούν στους συνταξιούχους από τον Ιανουάριο του 2019, οι διεκδικήσεις αναδρομικών μπορούν να φθάσουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι, πλέον, το δημόσιο θα ασκεί εφέσεις σε όλες τις πρωτόδικες αποφάσεις, με αποτέλεσμα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, το θέμα να λυθεί σε βάθος χρόνου, εφόσον δεν υπάρξει πολιτική λύση. Η οποία, βέβαια, περνάει μέσα από τα δημόσια οικονομικά, με το κόστος της πλήρους συμμόρφωσης να ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ, προκαλώντας αναταράξεις στο εσωτερικό του οικονομικού επιτελείου.

Χθες πάντως, αναφερόμενος στο θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «πρόκειται για ένα πολύπλοκο νομικό, πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα» και δήλωσε ότι «τα διοικητικά δικαστήρια και το ΣτΕ δεν έχουν κανονιστική εξουσία, αλλά επιλύουν διαφορές σε διμερές επίπεδο».

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Πράγματα που δεν γνωρίζατε για τη βροχή

Sportime Team

Μέλος της συντακτικής ομάδας του Sportime.GR.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Ελευθέριος Ανδρώνης: Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Οι ρόδες των τρακτέρ τράνταξαν τις Βρυξέλλες: Η πανευρωπαϊκή αγροτιά φώναξε «όχι» στη συμφωνία θανάτου με τη Mercosur

Η ΕΕ διεξάγει πόλεμο στην ίδια της την παραγωγή - Πεδίο μάχης οι Βρυξέλλες για την επιβίωση των αγροτών και τη διατροφική αυτάρκεια όλων μας

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Βγαίνει και από πάνω ο Βορίδης απειλώντας τους αγρότες: «Με το “δεν μιλάω” στο τέλος δεν θα πάρει κανείς τίποτα»

Αντί να απολογηθεί για την ασυδοσία των «φραπέδων», ο Μάκης Βορίδης προκαλεί κι από πάνω τους φτωχοποιημένους αγρότες

Κοινωνία
Κοινωνία: Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Νερό: Χαράτσι 9 ευρώ στον τριμηνιαίο λογαριασμό φέρνει η ΕΥΔΑΠ

Οι χρεώσεις κατανάλωσης παραμένουν - για την ώρα ίδιες - αλλά αυξάνεται το πάγιο ύδρευσης και προστίθεται νέο πάγιο αποχέτευσης

Κοινωνία
Κοινωνία: Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Αγρότες: «Όχι» σε προσχηματικό διάλογο με την κυβέρνηση – Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων – Χριστούγεννα με ανοιχτά μπλόκα

Μετά το φιάσκο του ΕΛΓΑ, «σύνθημα» για συνέχιση του αγώνα - Ανοιχτοί δρόμοι τα Χριστούγεννα, αλλά τα τρακτέρ θα παραμείνουν

Κοινωνία
Κοινωνία: Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Κυβέρνηση: Παταγώδης αποτυχία στον χειρισμό του μεταναστευτικού – 46.000 άτομα εισήλθαν παράνομα το 2025

Ο Αρχιπλοίαρχος ε.α. του Λιμενικού, Κωνσταντίνος Καραγάτσος, εξήγησε με στοιχεία το φιάσκο διαχείρισης σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Κοινωνία
Κοινωνία: Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν έχει πάτο η κοροϊδία – Η ΝΔ διέρρευσε την τοποθέτηση Παπασταύρου ενώ ακόμα ήταν σε εξέλιξη!

Οι συντάκτες του κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ έμαθαν τι είπε ο κ. Παπασταύρου πριν καν τα πει- Η Μιλένα Αποστολάκη κατήγγειλε το απίστευτο περιστατικό

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

ΗΠΑ: H Ορθοδοξία είναι το «καλύτερα φυλαγμένο μυστικό» των Αμερικανών – «Έκλαιγα για μιάμιση ώρα στην πρώτη μου Θ. Λειτουργία»

Από την «κατήχηση» του διαδικτύου στα σκαλοπάτια της ενορίας - Η Associated Press μιλά για «δεύτερο κύμα» Αμερικανών που γεμίζει τους ναούς

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φθηνά επικοινωνιακά τρικ για να στοχοποιήσει τους αγρότες – «Στερούν το δικαίωμα να πάει κάποιος στο χωριό του τα Χριστούγεννα»

Μόνο ότι οι αγρότες ήρθαν αν κλέψουν το... πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είπε ο πρωθυπουργός - Σιγοντάρισμα στην προπαγάνδα και ο Τασούλας

Κοινωνία
Κοινωνία: Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Δημοσκόπηση MRB: «Εφιάλτης» στο Μαξίμου η δυναμική Καρυστιανού – Το 31,8% θα την ψήφιζε – Πρώτη η Κωνσταντοπούλου σε δημοτικότητα αρχηγών

Σε «game changer» εξελίσσεται η εκλογική απήχηση της Μαρίας Καρυστιανού - Οργή, φόβος και παραίτηση τα κυρίαρχα συναισθήματα των πολιτών

Κοινωνία