Ξέρεις ποιος είναι ο γέροντας Εφραίμ; Από την Παρασκευή βρίσκεται διασωληνωμένος στον Ευαγγελισμό ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.
Ο συνεχής υψηλός πυρετός σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα και την αναποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής αυξάνουν την αγωνία των γιατρών.
Θα διερωτηθεί κανείς γιατί είναι τόσο σημαντικό ένας άνθρωπος και μάλιστα μοναχός, να γίνεται θέμα, επειδή αρρώστησε.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος για τον κόσμο.
Γεννήθηκε το 1956, στην Κύπρο, όπου παίρνει τα πρώτα γράμματα και αρχίζει η επαφή του με την εκκλησία. Το 1974 με την εισβολή από τους Τούρκους χάνει τον πατέρα του και δύο μεγαλύτερα αδέλφια, οι οποίοι αγνοούνται μέχρι και σήμερα.
Το 1978 ολοκληρώνει τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστρέφει στην Κύπρο, όπου έχει την ευκαιρία να γνωρίσει και να συνδεθεί με τον γέροντα Ιωσήφ, τον μετέπειτα αποκαλούμενο Βατοπεδινό.
Η αγάπη του για την ιεροσύνη μεγαλώνει και ενισχύεται και από τις επισκέψεις του στο Άγιο Όρος.
Το 1982 κείρεται μοναχός στην ιερά μονή του Αγίου Παύλου στην αθωνική χερσόνησο και η μοναχική του πορεία συνεχίζεται ως μέλος της συνοδείας του γέροντα Ιωσήφ.
Προσκαλούνται ως συνοδεία στο Βατοπέδι για να ενισχύσουν το μοναστήρι, το οποίο ερημωνόταν σταδιακά από μοναχούς λόγω του γήρατος.
Το 1990 και σε ηλικία μόλις 34 ετών εκλέγεται ηγούμενος του μοναστηριού και αναλαμβάνει το ηθικό και πνευματικό χρέος της διοίκησης της μονής, των μοναχών και των εξωτερικών υποχρεώσεων και των παραδόσεων, που άφησαν ως παρακαταθήκη οι προηγούμενοι και παλαιότεροι γέροντες.
Τεράστιο πρόγραμμα αναστήλωσης αρχίζει από το 1994, τέσσερα χρόνια μετά την αρχή της ηγουμενίας του γέροντα Εφραίμ. Το μοναστήρι ήταν ιδιόρρυθμο, το οποίο πρακτικά σήμαινε ότι δεν είχε ενιαία διοίκηση και τα κτήρια ήταν σε κατάσταση κατάρρευσης.
Σήμερα το μοναστήρι έχει αναστηλωθεί και χωρίς να διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του τοπίου, σεβόμενοι το τυπικό και την παράδοση του Αγίου Όρους.
Παράλληλα, αυξήθηκε ο πληθυσμός των μοναχών σε πάνω από 160 εντός και εκτός μονής, από τις πολυπληθέστερες της μοναχικής πολιτείας.
Το φιλανθρωπικό έργο της μονής στο μεγαλύτερο μέρος του μένει κρυφό.
Υπολογίζεται ότι παρέχουν 3 εκ. ετησίως σε φιλανθρωπίες, αποφυλακίζει φυλακισμένους, προσφέρει υποτροφίες σε φοιτητές εντός και εκτός Ελλάδας, φιλοξενεί καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.
Όμως η μεγαλύτερη ωφέλεια είναι πνευματική. Επικοινωνούν καθημερινά με χιλιάδες συμπολίτες μας δίνοντάς τους κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουν. Εξομολογούν, τελούν μυστήρια, δημιουργούν προσκυνήματα, όχι γιατί έχουν ανάγκη αυτοί. Αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας του Αγίου Όρους και του άβατου που ισχύει, περιφέρουν ιερά λείψανα και την τιμία ζώνη, ερχόμενοι οι ίδιοι εκεί που τα έχουν ανάγκη.
Εκτός αυτών, όμως, στη ιερά μονή έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι που φιλοξενούν στις κατάλληλες συνθήκες ιστορικά κειμήλια της Ορθοδοξίας ανυπολόγιστης αξίας.
Πολλοί επώνυμοι σχετίζονται με το Βατοπέδι και τον γέροντα στο διάστημα της ηγουμενίας του. Ο Κάρολος της Αγγλίας, ο Πούτιν της Ρωσίας, μεγιστάνες, πολιτικοί, πλούσιοι, επιχειρηματίες, διάσημοι της showbiz, ηθοποιοί είναι μόνο ελάχιστοι από όσους δεν επισκέφτηκαν απλώς τη μονή για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά συνδέθηκαν με το μοναστήρι αντιλήφθηκαν το έργο που γινόταν και βοήθησαν ενεργά και με κάθε τρόπο το έργο της μονής.
Το σημαντικότερο όλων των ενεργειών της μονής αλλά και όλων των μοναχών είναι η προσευχή. Η προσευχή τους για εμάς. Πολλές φορές την επιζητούμε, και λαμβάνουμε βοήθεια.
Ο γέροντας Εφραίμ κατηγορήθηκε, εκδιώχθηκε και υπέμεινε χωρίς γογγυσμούς όλα όσα τον κατηγόρησαν. Τώρα είναι σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο και αισθάνομαι την υποχρέωση από ευγνωμοσύνη να προσευχηθώ και εγώ στον Θεό. Έχουμε ανάγκη την παρουσία του γέροντα στην παρούσα ζωή.
Έχουμε ανάγκη τέτοιες μορφές στη ζωή μας.