ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπογράφηκε η συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τελικά η αναβάθμιση των 85 F-16 σε κατηγορία VIPER. Πρόκειται για μια συμφωνία που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον. Το «αγκάθι» για την επικύρωση της απόφασης, ήταν το μεγάλο κόστος. Το 1,5 δισ. δολάρια που είχε οριστεί ως τελική τιμή...
Υπογράφηκε η συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16

Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων εγκρίθηκε τελικά η αναβάθμιση των 85 F-16 σε κατηγορία VIPER.

Πρόκειται για μια συμφωνία που είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον.

Το «αγκάθι» για την επικύρωση της απόφασης, ήταν το μεγάλο κόστος. Το 1,5 δισ. δολάρια που είχε οριστεί ως τελική τιμή αλλά και η αμερικανική απαίτηση για προκαταβολή του 70% του κόστους, θεωρήθηκε ποσό… δυσβάσταχτο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.

Τελικά η συμφωνία για την αναβάθμιση «έκλεισε» στα 1,1 δισ. Δολάρια. Από αυτά οι ΗΠΑ θα δώσουν χρηματοδότηση ύψους 460 εκατομμυρίων δολαρίων προς την Ελλάδα. Η παραλαβή των εκσυγχρονισμένων F-16 θα ξεκινήσει το 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2027.

Να σημειωθεί ότι αυτή η κίνηση αναμένεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, να δώσει πλεονέκτημα στην Πολεμική Αεροπορία, έναντι στις προκλήσεις που συνάντα στο Αιγαίο, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι σε έξαρση.

 

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Υπογράφηκε η συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.