COVID-19: Ο φυσικός, Δρ. Βιοφυσικής, ιατρός Γενικής Ιατρικής, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διονύσιος Βενιεράτος, με ανάρτησή του στο Facebook, αναλύει τα στοιχεία για τον κορονοϊό και μας βοηθά να καταλάβουμε μερικούς από τους όρους επιδημιολογίας που μπήκαν στην ζωή μας τελευταία, με την εξάπλωση του ιού.
Αρχικά εξηγούνται οι όροι επιδημιολογίας:
Θνητότητα (morbidity) (μιας ασθένειας, μιας παθολογικής κατάστασης, μιας εγχείρησης κλπ): Το ποσοστό των θνησκόντων από τη συγκεκριμένη ασθένεια, κατάσταση κλπ επί του συνόλου όσων την έχουν (εξάγεται με στατιστική επεξεργασία).
Επίπτωση (incidence): To ποσοστό όσων προσβάλλονται από τη συγκεκριμένη ασθένεια μέσα σε (συνήθως) 1 χρόνο. Εξ ου και ο όρος «ετήσια επίπτωση».
Επιπολασμός (prevalence): Το ποσοστό που πάσχει από τη συγκεκριμένη ασθένεια έναντι του συνολικού πληθυσμού σε μια συγκεκριμένη περιοχή και σε μια συγκεκριμένη στιγμή ή χρονική περίοδο.
Όπως και στην «επίπτωση» το ποσοστό εκφράζεται συνήθως ανά 10.000 ή ανά 100.000 κατοίκους.
Θνησιμότητα (mortality): Το ποσοστό όσων πεθαίνουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια μέσα σε ένα χρόνο. Ισούται με το γινόμενο (Θνητότητα) Χ (Επίπτωση).
Επιδημία (epidemic): Η ταυτόχρονη νόσηση μεγάλου αριθμού κατοίκων (υψηλός επιπολασμός) μιας περιοχής από μια ασθένεια σε μια μικρή χρονική περίοδο. ( “the 2014 Ebola epidemic”)
Πανδημία (pandemic): Όταν η επιδημία εξαπλώνεται σε μια μεγάλη περιοχή (π.χ. σε μια ήπειρο ή σε όλο τον κόσμο). (“the 2009 influenza pandemic”)
Ακολουθεί το σχόλιο του κ. Βενιεράτου αναφορικά με τον κορονοϊό και αν μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία ή όχι. «Όπως αντιλαμβάνεσθε, η νόσος από τον κορωνοϊό COVID-19 δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ούτε καν ως επιδημία. Πόσο μάλλον ως “πανδημία”», σημειώνει ο φυσικός, Δρ. βιοφυσικής, ιατρός γενικής ιατρικής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιεράτο η νόσος «έχει όμως όλα τα χαρακτηριστικά μιας νόσου με δυναμική πανδημίας, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας και μάλιστα με “ύπουλο τρόπο” από άτομα που είναι φορείς του ιού και τον μεταδίδουν χωρίς να το έχουν αντιληφθεί γιατί δε νοσούν οι ίδιοι ή νοσούν με πολύ ήπια συμπτώματα. Και αυτό είναι το πρώτο μέγα πρόβλημα».
COVID-19:
«Το δεύτερο μέγα πρόβλημα είναι ότι η συγκεκριμένη νόσος είναι δυνητικώς θανατηφόρος (σχετικά υψηλή “θνητότητα”) και μάλιστα σε περιοχές όπου δεν είχε εμφανισθεί τα τελευταία χρόνια παρόμοια επιδημία, όπως είναι η Ιταλία και στις οποίες η βαριά πνευμονία δεν αντιμετωπίζεται συνήθως με συσκευές εξωσωματικής οξυγόνωσης, ECMO, όπως περιγράφουμε σε άλλη πρόσφατη ανάρτηση», σημειώνει.
«Όπως ίσως μάθατε, στην Ιταλία η θνητότητα επί των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αγγίζει το 5% (366/7375) τη στιγμή που στην Κίνα το αντίστοιχο ποσοστό μέχρι στιγμής είναι περίπου 3,8% (3070/80651)», αναφέρει ο κ. Βενιεράτος.
COVID-19:
«Τα ποσοστά αυτά όμως είναι στην πραγματικότητα πλασματικά, γιατί δεν γνωρίζουμε όλα τα κρούσματα παρά μόνο όσα έχουν καταγραφεί, δηλαδή έχουν κάνει το τεστ και αυτό έχει βγει θετικό για τον COVID-19. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός όσων έχουν μολυνθεί είναι περίπου 20 (!) φορές υψηλότερος, οπότε και η θνητότητα υποβιβάζεται και αυτή κατά 20 φορές, προσεγγίζοντας αυτήν της εποχικής γρίπης (0,1%)», υπογραμμίζει.
Ο κ. Βενιεράτος καταλήγει: «Ας κάνουμε όλα αυτά που πρέπει για να μη μολυνθούμε από τον κορωνοϊό αλλά ας μην ανησυχούμε υπερβολικά. Πρέπει να είμαστε πολύ άτυχοι για να νοσήσουμε και απείρως περισσότερο άτυχοι για να κινδυνέψει η ζωή μας από αυτόν. Οφείλουμε όμως, ούτως ή άλλως, να προστατέψουμε τους άλλους στην (όχι εντελώς απίθανη) περίπτωση που μπορεί να είμαστε μεν “υγιείς”, αλλά φορείς του ιού. Γιατί στην περίπτωση αυτή, κάποιοι μπορεί να κινδυνεύσουν εξ αιτίας μας».