20 Ιουλίου 1969: Ο πρώτος άνθρωπος πάτησε στο φεγγάρι!
Η NASA -και μαζί της ο υπόλοιπος κόσμος- γιορτάζει τα 51 χρόνια από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, στις 21 Ιουλίου 1969, πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι. Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων – 11» (Apollo – 11), Νιλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντβιν «Μπαζ» Άλντριν (κυβερνήτης της...Η NASA -και μαζί της ο υπόλοιπος κόσμος- γιορτάζει τα 51 χρόνια από την στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος, ο Αμερικανός αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, στις 21 Ιουλίου 1969, πάτησε το πόδι του στο φεγγάρι.
Οι τρεις αστροναύτες της αποστολής «Απόλλων – 11» (Apollo – 11), Νιλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντβιν «Μπαζ» Άλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του οχήματος διακυβέρνησης) ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.
Ο Άρμστρονγκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στην επιφάνεια της Σελήνης, έξι ώρες περίπου μετά την προσελήνωση, στις 21 Ιουλίου και ώρα 02:56:15 UTC λέγοντας την φράση: «That’s one small step for man, one giant leap for mankind» (“Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα” – ακούστε την αυθεντική ηχογράφηση αυτής της διαχρονικής πλέον φράσης εδώ!!).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ατζέντα της ημέρας
Ο Όλντριν τον συνόδευσε περίπου 20 λεπτά αργότερα. Οι δύο αστροναύτες πέρασαν μαζί περίπου 2 ώρες και ένα τέταρτο έξω από το διαστημικό σκάφος και συνέλεξαν 21,5 κιλά σεληνιακού υλικού για να φέρουν πίσω στη Γη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους έξω από το διαστημικό σκάφος, εγκατέστησαν: α) μια διάταξη για τον προσδιορισμό της σύνθεσης του ηλιακού ανέμου, β) έναν ανακλαστήρα ακτίνων λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε από αστρονομικά παρατηρητήρια στη Γη για τον ακριβή προσδιορισμό της απόστασης δύο σωμάτων γ) έναν σεισμογράφο για τη μέτρηση σεισμών και της επίδρασης των μετεωριτών και δ) έναν ανιχνευτή σεληνιακής σκόνης.