ΚΟΣΜΟΣ

Al Jazeera: Αγωγή κατά των Ισραηλινών για τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ μετέφερε ρεπορτάζ στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι του Al Jazeera για μια ισραηλινή επιδρομή

Al Jazeera: Αγωγή κατά των Ισραηλινών για τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Al Jazeera: Το δίκτυο υπέβαλε αγωγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) κατά των δυνάμεων του Ισραήλ για τη δολοφονία της Σιρίν Αμπού Άκλεχ.

Η δημοσιογράφος, με καταγωγή από την Παλαιστίνη και τις ΗΠΑ, πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τον Μάιο.

Ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι -πιθανότατα- ένας από τους στρατιώτες του τη σκότωσε, ωστόσο χαρακτήρισε τον θάνατό της ακούσιο.

Το Al Jazeera το χαρακτήρισε αυτό εντελώς αβάσιμο και υπογράμμισε πως τα στοιχεία έδειξαν ότι επρόκειτο για «σκόπιμη δολοφονία».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, απερχόμενος πρωθυπουργός του Ισραήλ, είπε: «Κανείς δεν θα ερευνήσει τους στρατιώτες (σ.σ. Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) και κανείς δεν θα μας κάνει κήρυγμα για τα ήθη στον πόλεμο. Σίγουρα όχι το Al Jazeera».

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει την εξουσία του ICC και αρνήθηκε να συνεργαστεί με την έρευνα του εισαγγελέα του δικαστηρίου που εδρεύει στη Χάγη, περί πιθανών εγκλημάτων πολέμου στα κατεχόμενα.

Η Σιρίν Αμπού Άκλεχ, η οποία ήταν 51 ετών, πήγε στον καταυλισμό προσφύγων Τζενίν στις 11 Μαΐου, προκειμένου να μεταφέρει ρεπορτάζ στο αραβικό τηλεοπτικό κανάλι του Al Jazeera για μια ισραηλινή επιδρομή που επέφερε μάχη μεταξύ στρατιωτών και Παλαιστίνιων.

Φορούσε κράνος και μπλε τζάκετ με τη λέξη «press» όταν σκοτώθηκε ενώ περπατούσε σε δρόμο με άλλους δημοσιογράφους, ένας από τους οποίους επίσης πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε.

Δημοσιογράφοι, περαστικοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τα πυρά προήλθαν από ισραηλινά στρατεύματα που βρίσκονταν περίπου 200 μέτρα μακριά, ισχυρισμοί που στη συνέχεια υποστηρίχθηκαν από έρευνες του ΟΗΕ και Μέσων Ενημέρωσης.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) είπαν αρχικά ότι «δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποιος σκότωσε την Αμπού Άκλεχ».

Όμως, τον Σεπτέμβριο ένας ανώτερος αξιωματούχος είπε ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να πυροβολήθηκε «κατά λάθος από στρατιώτη του Ισραηλινού Στρατού και φυσικά δεν την αναγνώρισε ως δημοσιογράφο».

Δείτε παλιότερο ελληνικό ρεπορτάζ για τη δολοφονία της δημοσιογράφου του Al Jazeera 

Exit mobile version