ΚΟΣΜΟΣ

Αυτός ήταν ο πραγματικός… 007 (vid)

Ποιος ήταν ο Ντούσκο Πόποφ

Συντάκτης: Σία Ανδρικάκη Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Είναι πάρα πολλοί οι κατάσκοποι οι οποίοι θεωρούνται η έμπνευση για τον θρυλικότερο όλων, James Bond ή αλλιώς πράκτορα 007.

Στην πραγματικότητα όμως ένας αποτέλεσε την πραγματική έμπνευση του Σερ Ιαν Φλέμινγκ για τον πιο διάσημο κατάσκοπο και αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ντούσκο Πόποφ, με τον οποίο μάλιστα γνωρίζονταν και προσωπικά. Φαίνεται πως ο Ίαν Φλέμινγκ δημιούργησε τον James Bond κατ’εικονα και καθ’ομοίωση του Σέρβου διπλού κατασκόπου,Ντούσκο Πόποφ.

Γεννήθηκε στην περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Σερβία το 1912 σε μία εξαιρετικά πλούσια οικογένεια, τα πρώτα χρόνια του ασχολήθηκε με τα σκάφη και καθώς μεγάλωνε φοίτησε σε μερικά από τα πιο γνωστά σχολεία στην Ευρώπη ενώ γνώριζε ιταλικά γαλλικά και γερμανικά.

Ο Πόποφ γνωρίζει τον Τζέμπσεν

Ο Ντούσκο έζησε για ένα διάστημα στην Αγγλία, φοιτώντας σ’ένα από τα καλύτερα σχολεία στο Σάρεϊ ωστόσο δεν έμεινε και πολύ καθώς τιμωρήθηκε από έναν δάσκαλο για το κάπνισμα και αποβλήθηκε. Ο ίδιος επέστρεψε στο Βελιγράδι όπου και φοίτησε στη Νομική και τελειώνοντας το πανεπιστήμιο μετακόμισε στη Γερμανία για να κάνει το διδακτορικό του και να βελτιώσει τα γερμανικά του. Εκεί ο Ντούσκο γνωρίζει τον Γιόχαν Τζέμπσεν, και γίνονται πολύ καλοί φίλοι.

Οι δυο τους μοιράζονταν το ίδιο πάθος για τα γρήγορα αυτοκίνητα τις γυναίκες και είχαν και οι δύο αρκετά χρήματα για να μπορούν να συντηρούν τα ακριβά τους χόμπι.
Εκτός από αυτά τα κοινά ωστόσο είχαν και κάτι ακόμα και αυτό ήταν το μίσος τους για τους ναζί.

Η φυλακή και το σχέδιο κατά των Ναζί

Ο Ντούσκο Πόποφ, έδωσε πολλές φορές διαλέξεις στο πανεπιστήμιο του οι οποίες αφορούσαν τους ναζί και το 1937 συνελήφθη από την γκεστάπο. Έμεινε στη φυλακή για περίπου 8 μέρες πριν ο πατέρας του καταφέρει να τον απελευθερώσει με τη βοήθεια της κυβέρνησης της τότε Γιουγκοσλαβίας και μπήκε σε ένα τρένο για την Ελβετία όπου και συναντήθηκε ξανά με το φίλο του Γιόχαν.

Ο Ντούσκο ανέφερε στο φίλο του πώς ήταν ευγνώμων για την πολύτιμη βοήθειά του για την απελευθέρωση του και του είπε πως αν μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι για να τον ξεπληρώσει θα το έκανε με μεγάλη χαρά.

Ο Γιόχαν εκμεταλλεύτηκε τα λεγόμενα του Ντούσκο το 1940 όταν του ζήτησε να συναντηθούν σε ένα ξενοδοχείο στο Βελιγράδι και του γνωστοποίησε πως είχε ενταχθεί σε μία γερμανική μυστική υπηρεσία παρά το μίσος του για τους ναζί καθώς ήταν ο μόνος τρόπος για να αποφύγει τις κατά μέτωπο μάχες μαζί τους, και χρειαζόταν τον Πόποφ να ενταχθεί στην ομάδα σαν μυστικός πράκτορας.

Ο Ντούσκο δεν ήταν πρόθυμος να εργαστεί για τους ανθρώπους που τον φυλάκισαν και για αυτό στράφηκε στους Βρετανούς οι οποίοι του είπαν να δεχτεί την πρόταση του φίλου του και να τους αναφέρει οτιδήποτε γινόταν στη γερμανική αυτή μυστική υπηρεσία.
Κάπως έτσι ο Ντούσκο έγινε διπλός πράκτορας.

Οι Γερμανοί, πιστεύοντας ότι είχαν πολύτιμο αγαθό στα χέρια τους, τον κράτησαν με μετρητά για να χρηματοδοτήσουν τον τρόπο ζωής του ως playboy. Σε κάθε πόλη στην οποία πήγε, διατήρησε και μια σειρά από σχέσεις με γυναίκες και ακόμη και κατασκόπους.

Ο Πόποφ κατέστρωσε ένα σχέδιο για να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι οι Γερμανοί τον εμπιστεύτηκαν με τα χρήματά τους. Με την κωδική ονομασία Operation Midas, το σχέδιο ήθελε τον Πόποφ να αποσπάσει χρήματα από τους Γερμανούς για να επενδύσουν στην κατασκευή ενός δακτυλίου κατασκοπείας στο Λονδίνο, μόνο για να το παραδώσει απευθείας στην MI6.

Η γνωριμία με τον Ίαν Φλέμινγκ

Μια νύχτα το 1941, ο Πόποφ μπήκε σε μια χαρτοπαικτική λέσχη στην Πορτογαλία με ολόκληρο το ποσό που είχε αποσπάσει από τους Γερμανούς. Στην παρέα ήταν και ο Ίαν Φλέμινγκ, ένας αξιωματικός που πήγε μαζί για να βεβαιωθεί ότι ο Πόποφ δεν έκανε τίποτα ανόητο με τα χρήματα.

Μια παρόμοια σκηνή θα έπαιζε αργότερα στο πρώτο μυθιστόρημα του Φλέμινγκ, το Casino Royale. Στο μυθιστόρημα, ο Μποντ χρεοκοπεί έναν ρωσικό πράκτορα σε ένα παιχνίδι, ενώ πολλοί έχουν πει πως ο Πόποφ ήταν η έμπνευση για τη σκηνή.

Με το τέλος του πολέμου το 1945, ο Πόποφ μετακόμισε στη Γαλλία. Στη δεκαετία του ’70 κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τη ζωή του ως κατάσκοπος.

Ο Ντούσκο Πόποφ πέθανε το 1981.

Είναι ενδιαφέρον να πιστεύουμε ότι αν ο Τζέιμς Μποντ ήταν πραγματικό πρόσωπο, ο τρόπος ζωής του μπορεί είχε εξελιχθεί όπως του Πόποφ, ο οποίος έζησε όπως θα άρμοζε στον James Bond…

Δείτε το βίντεο:

Exit mobile version