Η Barbie με σύνδρομο Down είναι η τελευταία κούκλα που κυκλοφόρησε από τη Mattel, σε μια προσπάθεια να κάνει την γκάμα της πιο διαφοροποιημένη.
Κατά το παρελθόν, ο αμερικανικός κολοσσός παιχνιδιών είχε δεχθεί κριτική για το γεγονός ότι το πιο διάσημο μοντέλο της δεν αντιπροσωπεύει τις γυναίκες στην πραγματικότητα.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, η Mattel έχει δημιουργήσει κούκλες με ακουστικό βαρηκοΐας, προσθετικό μέλος και αναπηρικό καροτσάκι.
Στόχος της ήταν «όλα τα παιδιά να δουν τον εαυτό τους στην Barbie», καθώς και «να παίξουν με κούκλες που δεν μοιάζουν με τον εαυτό τους».
Η αρχική κούκλα που κυκλοφόρησε το 1959 είχε μακριά πόδια και μικροσκοπική μέση.
Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας υποστήριξαν ότι η πιθανότητα για μια γυναίκα να φέρει το σχήμα του σώματος της Barbie ήταν μία στις 100.000.
Ορισμένοι ακτιβιστές ζήτησαν να αντιπροσωπεύει μια πιο ρεαλιστική εικόνα, ενώ ορισμένα άτομα με αναπηρία είπαν ότι οι κούκλες δεν ήταν σχετικές.
Το 2016 η Mattel κυκλοφόρησε τις Curvy Barbie, Tall Barbie, Petite Barbie, καθώς και ένα ευρύ φάσμα αποχρώσεων δέρματος που αντιπροσωπεύουν πολλές διαφορετικές εθνότητες.
Η Λίζα ΜακΝάιτ, επικεφαλής της Barbie & Dolls παγκοσμίως, ευελπιστεί πως η νέα κούκλα «θα διδάξει την κατανόηση και θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, οδηγώντας σε έναν κόσμο πιο αποδεκτό».
Η Mattel ανέφερε ότι συνεργάστηκε στενά με την NDSS, οργανισμό που είναι αφιερωμένος στο σύνδρομο Down στις ΗΠΑ, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το τελευταίο μοντέλο της αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων.
Η κούκλα έχει πιο κοντό σκελετό και πιο μακρύ κορμό, ενώ το πρόσωπό της είναι πιο στρογγυλό με μικρότερα αυτιά, επίπεδη ρινική γέφυρα και αμυγδαλωτά μάτια, χαρακτηριστικά που πιθανότατα θυμίζουν γυναίκες με την εν λόγω γενετική πάθηση.