ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς προσχέδιo για το Brexit στη Σύνοδο

Η Ευρ. Επιτροπή ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σενάριο της μη συμφωνίας, καθώς υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα στη διαδικασία
Χωρίς προσχέδιo για το Brexit στη Σύνοδο

Παρόλο που ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit αύριο το βράδυ μετά το δείπνο των «27» στις Βρυξέλλες, κάτι τέτοιο πλέον δεν αναμένεται.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες είναι «πιο πιθανή παρά ποτέ», προειδοποίησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Δυστυχώς, η ενημέρωση για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων που έλαβα από το Μισέλ Μπαρνιέ και η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν μου δίνουν κανένα λόγο αισιοδοξίας ενόψει της αυριανής Συνόδου για το Brexit», υπογράμμισε χθες ο Τουσκ, σημειώνοντας ότι η μόνη «πηγή ελπίδας» για μια συμφωνία είναι η «καλή πρόθεση» και η «αποφασιστικότητα» των δύο πλευρών.

Οι εξελίξεις της περασμένης Κυριακής, όταν ο Βρετανός διαπραγματευτής για το Brexit Nτομινίκ Ραμπ δεν δέχθηκε να εγκρίνει τον συμβιβασμό στο θέμα του ιρλανδικού συνόρου, διέκοψαν απότομα τα σχέδια που ήθελαν μία αρχική συμφωνία σε όλα τα ανοιχτά σημεία την Τετάρτη, παρουσία της Μέι. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μ. Σχοινάς τη Δευτέρα ήταν ξεκάθαρος. «Παρά τις έντονες διαπραγματεύσεις, μία σειρά από θέματα παραμένουν άλυτα, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις πριν από το προγραμματισμένο δείπνο για το άρθρο 50 την Τετάρτη το βράδυ» είπε, με τα λόγια του να θυμίζουν τις δύσκολες μέρες για την Ελλάδα το 2015.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις «αποδείχθηκαν πολύ πιο περίπλοκες» από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι, «οφείλουμε μολαταύτα να παραμείνουμε αισιόδοξοι και αποφασιστικοί», καθώς «υπάρχει η καλή πρόθεση για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και στις δύο πλευρές», ανέφερε ο Τουσκ στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες ενόψει της Συνόδου.

Και ενώ οι προσδοκίες είναι μάλλον χαμηλές για ένα προσχέδιο συμφωνίας την Τετάρτη το βράδυ, η χορογραφία που αναμένεται είναι η ακόλουθη. Πρώτα η κ. Μέι θα παρουσιάσει στους «27» τις κόκκινες γραμμές της, «μέχρι πού βάζει τα όριά της» όπως έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ». Στη συνέχεια θα περάσει εκτός της αίθουσας και οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. χωρίς την παρουσία της κ. Μέι και κατά τη διάρκεια δείπνου θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για το ποια είναι τα δικά τους όρια. «Είναι εντυπωσιακό πως δεν έχει υπάρξει ούτε ένα κράτος- μέλος που να διαφοροποιείται στο θέμα του Brexit», έλεγε Ευρωπαίος αξιωματούχος, για να τονίσει ότι δεν αναμένει να υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στους «27». Στη συνέχεια η κ. Μέι θα κληθεί να αξιολογήσει την απόφαση των «27» και να πάρει τις αποφάσεις της.

Η Ευρ. Επιτροπή πάντως ετοιμάζεται πυρετωδώς για το σενάριο της μη συμφωνίας, καθώς υπάρχει τέτοια αβεβαιότητα στη διαδικασία. Αναμένεται ακόμα και αυτή την εβδομάδα να δημοσιεύσει μία νέα σειρά ανακοινώσεων, προειδοποιώντας επιχειρήσεις και κράτη-μέλη για το πώς θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ένωση χωρίς συμφωνία.

«Ας μην εγκαταλείψουμε» την προσπάθεια προέτρεψε ο Τουσκ, ενώ δεν απομένουν πλέον ούτε πέντε μήνες ώς την ημερομηνία της αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε., την 29η Μαρτίου. «Το γεγονός ότι προετοιμαζόμαστε για το σενάριο της μη συμφωνίας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μας εμποδίσει να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, για όλα τα μέρη», συνέχισε.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

#Tags

Sportime Team

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: «Σαρκοφάγο βακτήριο» στην Τουρκία; Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση

«Σαρκοφάγο βακτήριο» στην Τουρκία; Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση

Το εν λόγω βακτήριο εντοπίζεται σε ζεστά, αλμυρά ή υφάλμυρα θαλάσσια νερά.

Κόσμος
Κόσμος: Γκάνα: Νεκροί δύο υπουργοί σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ασάντι

Γκάνα: Νεκροί δύο υπουργοί σε συντριβή στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Ασάντι

Οκτώ νεκροί, ανάμεσά τους οι υπουργοί Άμυνας και Περιβάλλοντος, σε τραγωδία με στρατιωτικό ελικόπτερο Z9 στην περιοχή Ασάντι. Έρευνα σε εξέλιξη.

Κόσμος
Κόσμος: Μυστήριο στη θάλασσα του Μαρμαρά: Αγνοείται ο Halit Yukay, οραματιστής της τουρκικής ναυπηγικής πολυτελείας που το πλοίο του λεγόταν Γκρίζος Λύκος

Μυστήριο στη θάλασσα του Μαρμαρά: Αγνοείται ο Halit Yukay, οραματιστής της τουρκικής ναυπηγικής πολυτελείας που το πλοίο του λεγόταν Γκρίζος Λύκος

Ο Halit Yukay, ιδιοκτήτης της Mazu Yachts και πρωτοπόρος της τουρκικής ναυπηγικής πολυτελείας, αγνοείται μετά τον απόπλου του προς την Ελλάδα. Το σκάφος του βρέθηκε κομμένο στα δύο κοντά στο νησί Μαρμαρά. Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες της εξαφάνισης.

Κόσμος
Κόσμος: Η Πολωνία «θωρακίζεται» με άλλα 180 άρματα K2 από τη Νότια Κορέα – Συμφωνία 6,5 δισ. δολαρίων

Η Πολωνία «θωρακίζεται» με άλλα 180 άρματα K2 από τη Νότια Κορέα – Συμφωνία 6,5 δισ. δολαρίων

Τα 61 από τα νέα K2PL θα παραχθούν στην Πολωνία.

Κόσμος
Κόσμος: Παράδεισος… η Νορβηγία ή κάνει κρίσιμο λάθος για το μέλλον;

Παράδεισος… η Νορβηγία ή κάνει κρίσιμο λάθος για το μέλλον;

Τι συμβαίνει με την τεράστια εξάρτηση της Νορβηγίας από το πετρέλαιο.

Κόσμος
Κόσμος: Ινδική Πολεμική Αεροπορία: 550 χαμένα μαχητικά και 150 νεκροί πιλότοι σε 30 χρόνια

Ινδική Πολεμική Αεροπορία: 550 χαμένα μαχητικά και 150 νεκροί πιλότοι σε 30 χρόνια

Η εμπειρία της Ινδίας προσφέρει κρίσιμα διδάγματα για κάθε αεροπορική δύναμη.

Κόσμος
Κόσμος: Καταγγελία κοινοτάρχη για τις φωτιές στη Λεμεσό: «Μας είπαν ότι δεν χρειάζονται αντιπυρικές ζώνες»

Καταγγελία κοινοτάρχη για τις φωτιές στη Λεμεσό: «Μας είπαν ότι δεν χρειάζονται αντιπυρικές ζώνες»

Zήτησε την άμεση παρέμβαση του κράτους και μόνιμες λύσεις.

Κόσμος
Κόσμος: Πύρινη τραγωδία στην Τουρκία: Φόρος αίματος στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Πύρινη τραγωδία στην Τουρκία: Φόρος αίματος στην πρώτη γραμμή του μετώπου

Τουλάχιστον 11 νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι σε μια από τις πιο φονικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών στην Τουρκία.

Κόσμος
Κόσμος: Τραγωδία στη Ρωσία: Κατέπεσε Αντόνοφ με 49 νεκρούς

Τραγωδία στη Ρωσία: Κατέπεσε Αντόνοφ με 49 νεκρούς

Σοκ στη Ρωσία από τη συντριβή παλιού αεροσκάφους Αντόνοφ κοντά στην Τίντα, με 49 νεκρούς.

Κόσμος