Οι χειρισμοί του… σουλτάνου Ερντογάν έχουν φέρει την Τουρκία σε μια πολύ δύσκολη θέση. Και οικονομικά και κοινωνικά. Απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και καιρό, βγάζει ένα πολύ άγριο πρόσωπο προς τις υπόλοιπες χώρες που την έχουν κάνει πέρα. Με αποκορύφωμα τα όσα κάνει εδώ και χρόνια κατά της Ελλάδας με τελευταία φυσικά την οργανωμένη εισβολή μεταναστών από τον Έβρο, αλλά και τα νησιά.
Αλλά και στο εσωτερικό της Τουρκίας τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο αυταρχισμός και η σκληρή πολιτική του Ερντογάν προς όποιον δεν συμφωνεί μαζί του τον έχουν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Σε αυτά προσθέστε και το μεγάλο ποσοστό ανεργίας της χώρας για να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί.
Ολα αυτά έχουν κάνει αρκετούς να καλοβλέπουν την προεδρία της χώρας, με τον Ερντογάν να τραβάει αρκετά ζόρια πλέον.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η άπραγη αντιπολίτευση και ο φοβικός Τσίπρας είναι πιο επικίνδυνο φαινόμενο από μια «κακή» Κυβέρνηση
Έτσι από εκεί που αρχικά ήταν το αγαπημένο «παιδί των αγορών», και το πρόσωπο του τουρκικού εκσυγχρονισμού (μείωσε το κρατικό χρέος σχεδόν στο 1/3 ) εκτελώντας κατά γράμμα το μνημόνιο, ξαφνικά άλλαξε.
Κι αυτό καθώς ο απώτερος στόχος του ήταν να γίνει ο απόλυτος εθνάρχης, κάτι σαν νέος Ατατούρκ. Έτσι εφαρμόζοντας μια προσωποκεντρική πολιτική, έδιωξε τους ξένους επενδυτές και σταδιακά βύθισε τη χώρα σε οικονομικό μαρασμό. Οι ανορθόδοξες πολιτικές του ενόχλησαν σοβαρά τους ξένους με αποτέλεσμα η τουρκική λίρα να κατρακυλήσει.
Σε αυτά προσθέστε το γεγονός ότι ο τουρισμός φέτος δεν θα φέρει αρκετά κέρδη λόγω και της κρίσης με τον κορονοϊό. Χαρακτηριστικό οτι H S&P εκτιμά πως πρέπει να βρεθούν 168 δισ. τους επόμενους 12 μήνες.
Οι διάδοχοι που θέλουν να γίνουν… Ερντογάν
Ο Ερντογάν έχει πλέον αρκετούς πολέμιους στο εσωτερικό που θέλουν να το θέσουν εκτός καρέκλας. Ερευνα της τουρκικής εταιρείας δημοσκοπήσεων AREA, που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, εμφανίζει μειωμένη την εκλογική απήχηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο 35,8%. Την κατιούσα έχει πάρει και ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), με 9,6%. Το ποσοστό αυτό δεν επιτρέπει στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση, επειδή το όριο εισόδου είναι 10%.
Ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου της αντιπολίτευσης, ο ανερχόμενος Δήμαρχος Κωνσαντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Σουλεϊμάμ Σοϊλού (ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την εισβολή στον Έβρο), αλλά και η «λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ ορέγονται την ηγεσία της Τουρκίας.
Το κακό για την Ελλάδα είναι πως οι παραπάνω είναι το ίδιο και… χειρότερα φανατισμένοι εθνικιστές από τον Ερντογάν έχοντας κατά καιρούς προβεί σε ακραίες δηλώσεις κατά της χώρας μας.
Την ίδια ώρα ο νυν άρχοντας της Τουρκίας προωθεί τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγο της μεγάλης του κόρης Εσρα.