Γι’ αυτό ζηλεύουν οι Γερμανοί την Ελλάδα – Εκεί οι Έλληνες είναι πολύ μπροστά
Η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και εντός των επόμενων ετών αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της έξι ενεργές μονάδεςΜε έξι τερματικούς σταθμούς LNG, η Ελλάδα βάζει τα γυαλιά στη Γερμανία, η οποία θα έχει δύο σταθμούς το 2025 (αν όλα κυλήσουν ομαλά).
Ο σχεδιασμός κάνει λόγο ακόμη και για πέντε, όμως, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ένας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαφοροποιήσει τα δεδομένα στην αγορά του φυσικού αερίου και η ανάγκη για σχετικές μονάδες είναι μεγάλη.
Η Ελλάδα κινείται με μεγάλη ταχύτητα και εντός των επόμενων ετών αναμένεται να έχει στο ενεργητικό της έξι ενεργές μονάδες.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ypodomes.com: Αυτή τη στιγμή η μοναδική υποδομή υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου με επιχειρησιακή ικανότητα είναι η Ρεβυθούσα, όπου αποτελεί και την κύρια πηγή εισόδου με ποσοστό 42,62% των εισαγωγών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2022, η Ρεβυθούσα κατέγραψε ρεκόρ, καθώς εκφορτώθηκαν 60 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι 25 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του 2021.
Το γεγονός επισφραγίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη σπουδαιότητα και τον καθοριστικό ρόλο που θα παίξουν οι συγκεκριμένες υποδομές τα επόμενα χρόνια.
Εκτός από τη Ρεβυθούσα, το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικράτεια αναμένεται να λειτουργήσουν ακόμα πέντε τερματικοί σταθμοί LNG, οι οποίοι θα είναι όλοι πλωτοί (FSRU – Floating Storage and Regasification Unit).
Από τις πέντε πλωτές μονάδες ΥΦΑ που δρομολογούνται, πιο κοντά σε λειτουργία βρίσκεται το FSRU Αλεξανδρούπολης, που προωθείται από τη Gastrade. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η εμπορική λειτουργία του έργου τοποθετείται στα τέλη του 2023. Η υποδομή θα έχει δυναμικότητα 153.500 κ.μ. LNG.
Την ίδια στιγμή η Gastrade δρομολογεί και δεύτερη υποδομή στην ίδια περιοχή. Πρόκειται για το το “FSRU ΘΡΑΚΗΣ”. Η υποδομή θα βρίσκεται στην Π.Ε. Έβρου και ειδικότερα στον Δήμο Αλεξανδρούπολης. Η θέση του πλωτού σταθμού απέχει περίπου 10 χλμ από την πλησιέστερη ακτή της Μάκρης, ενώ απέχει από την Αλεξανδρούπολη σχεδόν 15 χλμ.