Ελληνοτουρκικά: Για την ώρα το γεωτρύπανο που έβγαλε η Τουρκία στις θάλασσες παραμένει εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, με τον Ερντογάν να κάνει κράτει. Υπάρχουν όμως κάποιες ημερομηνίες που η Ελλάδα πρέπει να προσέξει για το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου».
Ολο το προηγούμενο διάστημα ο Ερντογάν και οι επιτελούς του επιδίδονταν σε προκλητικές «κορώνες» γύρω από το «ταξίδι» του υπερσύγχρονου τουρκικού γεωτρύπανου, απειλώντας οτι θα παραβιάσει τουρκικές και ελληνικές ΑΟΖ.
Τελικά όταν ήρθε η ώρα του απόπλου του «Αμπντουλ Χαμίτ Χαν» ο Τούρκος πρόεδρος έριξε τους τόνους καθώς γνωστοποίησε ότι θα παραμείνει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Τουλάχιστον σε πρώτο πλάνο.
Θυμίζουμε ότι το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι της Μερσίνας στις 9 Αυγούστου με τον Ερντογάν να ανακοινώνει την ανάπτυξή του σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα. Ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε σχεδόν άμεσα (770/22) το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022, συνεπώς ως τότε η Ελλάδα θα μπορεί να αισθάνεται πιο «χαλαρή».
Σύμφωνα με Τούρκου πολιτικό αναλυτή, τα περισσότερα από όσα κάνει ο Ερντογάν είναι προπαγάνδα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες ημερομηνίες οι οποίες σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει η χώρα μας να προσέξει και ουσιαστικά να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Ελληνοτουρκικά: Ποιες είναι οι ημερομηνίες που η Τουρκία είναι πιθανό να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο»
- Για την ώρα ο Ερντογάν επιθυμεί τη στήριξη της Δύσης και ειδικά των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ταχθεί υπέρ της Ελλάδας. Άλλωστε η Τουρκία έχει ανάγκη για τα F-16 για την ελλιπή αεροπορία της, μετά την ενίσχυση της ελληνικής με τα ισχυρά Rafale που πήραμε από τη Γαλλία. Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος θέλει πιθανότατα το αντιπυραυλικό σύστημα SAMP/T και για αυτό χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των Γάλλων. Γι αυτό ακριβώς η Τουρκία φοβάται να τραβήξει το σχοινί στα άκρα απέναντι στη Δύση.
- Δεύτερη ημερομηνία που η Ελλάδα πρέπει να πρσέξει είναι οι ενδιάμεσες εκλογές τΗς Αμερικής, τον προσεχή Νοέμβριο. Τότε η Τουρκία είναι πιθανό να βγάλει και πάλι το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στέλνοντάς το αυτή τη φορά όντως στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία απειλούσε ότι θα «εισβάλλει» τώρα.
- Τέλος υπάρχουν μπροστά μας και οι τουρκικές εκλογές που αναμένονται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2023 είναι επίσης ένας σημαντικός σταθμός. Τότε ο Ερντογάν που έχει «επενδύσει» στην επεκτατική εξωτερική πολιτική είναι πιθανό να προκαλέσει ξανά. Δεν αποκλείεται να εφαρμόσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο και φυσικά να επιχειρήσει να «αγγίξει» ευαίσθητες ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως το Καστελόριζο.