Ελβετία: Βαθιά το χέρι στην τσέπη η κυβέρνηση – Πού θα μοιραστούν τα εκατομμύρια;
Η απόφαση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου μια μακροχρόνια συζήτηση στην Ελβετία, σχετικά με το πόση εξουσία πρέπει να έχουν οι Ευρωπαίοι δικαστές στο εσωτερικό δίκαιοΕλβετία: Η κυβέρνηση κάνει διακρίσεις εις βάρος των ανδρών στη νομοθεσία της για τις συντάξεις, όπως απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Η απόφαση θα κοστίσει εκατομμύρια σε καθυστερημένες πληρωμές και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να ξαναγράψει τον συνταξιοδοτικό νόμο.
Επί του παρόντος, οι γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι αποβιώνουν, λαμβάνουν σύνταξη για το υπόλοιπο της ζωής τους, ενώ οι άνδρες μόνο εάν έχουν παιδιά κάτω των 18 ετών.
Η έννοια «αρσενικός βιοπαλαιστής» δεν αρκεί για να το δικαιολογήσει αυτό, διαπίστωσε η ΕΣΔΑ.
Η απόφαση επικεντρώθηκε στην περίπτωση του Μαξ Μπίλερ, ενός Ελβετού του οποίου η γυναίκα σκοτώθηκε σε δυστύχημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Στη συνέχεια, στα 41 του, εγκατέλειψε τη δουλειά του για να φροντίσει τα δύο μικρά παιδιά τους και συντηρήθηκε από μια σύνταξη χηρείας, όπως ανέφεραν τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
Όμως, το 2010 η σύνταξη σταμάτησε, καθώς το μικρό του παιδί έφτασε τα 18 χρόνια.
Αν ήταν γυναίκα, οι πληρωμές θα συνεχίζονταν για το υπόλοιπο της ζωής του, ανεξάρτητα από το αν είχε παιδιά ή όχι.
Ο Μαξ Μπίλερ, ο οποίος βρισκόταν εκτός του χώρου εργασίας για πολλά χρόνια βασιζόμενος στη σύνταξη, άσκησε έφεση κατά της απόφασης.
Δεν έγινε αποδεκτή, καθώς το δικαστήριο της περιοχής του έκρινε ότι ο νόμος αναγνώριζε σκόπιμα τους άνδρες ως τον κύριο τροφοδότη στις περισσότερες οικογένειες.
Υποστήριξε ότι οι χήροι συνταξιούχοι με ευθύνες παιδικής μέριμνας αναμένεται να επιστρέψουν στην εργασία τους μόλις αυτά τα παιδιά ενηλικιωθούν, κάτι που δεν ίσχυε για τις χήρες.
Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι ο ρόλος των γυναικών στον χώρο εργασίας είχε αλλάξει και, επομένως, αυτή η διαφορά παραβίαζε το άρθρο 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αναφορικά με τις διακρίσεις σε βάρος των ανδρών.
Ο Μαξ Μπίλερ θα λάβει τώρα τη σύνταξή του, ενώ άλλοι χήροι θα μπορούν να προσέρχονται για να διεκδικήσουν απλήρωτα επιδόματα.
Η απόφαση αναμένεται να ανοίξει εκ νέου μια μακροχρόνια συζήτηση στην Ελβετία, σχετικά με το πόση εξουσία πρέπει να έχουν οι Ευρωπαίοι δικαστές στο εσωτερικό δίκαιο.