Επετεύχθη συμφωνία με Ε.Ε., υποστηρίζει η Ρώμη
Η διαμάχη Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της χώρας έλαβε μεγάλες διαστάσεις τον ΟκτώβριοΕπετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στη Ρώμη και στις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό του 2019, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομίας της Ιταλίας.
Η ίδια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως η συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, μια εξέλιξη που θα τερματίσει τη διαμάχη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας. Η σύγκρουση αυτή ενέτεινε τη νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές. Πηγή προσκείμενη στον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, συνέστησε «προσοχή», διότι οι διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σε αυτή τη φάση «προφορικές».
Η διαμάχη Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό της χώρας έλαβε μεγάλες διαστάσεις τον Οκτώβριο. Τότε η Κομισιόν απέρριψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που υπέβαλε η συγκυβέρνηση του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά. Ο λόγος ήταν ότι το προσχέδιο παραβίαζε τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης, ιδιαίτερα επειδή η Ρώμη προέβλεπε πως το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα έφθανε το 2,4% αντί του 0,8% που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, δεν ήθελαν να αθετήσουν προεκλογικές δεσμεύσεις. Βασικές υποσχέσεις της Ρώμης είναι να καθιερωθεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους φτωχούς και να μειωθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 62 έτη για εκείνους που έχουν πληρώσει εισφορές επί μία 38ετία. Ο κίνδυνος, όμως, επιβολής κυρώσεων από την Κομισιόν προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή ανάμεσα στον μετριοπαθή πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και στους δύο αντιπροέδρους. Τελικά ο κ. Κόντε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, κατάφεραν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να προσπαθήσουν να επιτύχουν με την Κομισιόν ένα συμβιβασμό. Η Ρώμη κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 2,4% στο 2,04% για το 2019, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε επιπλέον περικοπές 2,5 με 3 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες έκριναν πως η ιταλική κυβέρνηση δεν θα κατάφερνε να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη την επίδραση του οικονομικού κύκλου ή έκτακτες συνθήκες στην οικονομία. Η Κομισιόν ζητάει δικλίδες ασφαλείας για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος λόγω και του υπέρογκου δημόσιου χρέους της Ιταλίας, το οποίο ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ και υπερβαίνει τα 2 τρισ. ευρώ.
Ολον αυτόν τον καιρό, η Ρώμη βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και στο εσωτερικό της χώρας. Δεν έχει παρουσιαστεί στη Γερουσία ο προϋπολογισμός της χώρας, όταν κανονικά θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Βρετανία: Στη φυλακή μεγιστάνας για το θάνατο της ερωμένης του μετά από σαδομαζοχιστικό σεξ