Επίθεση στη Βιέννη: Δύο άνδρες και δύο γυναίκες τα θύματα της επίθεσης – Τους εκτέλεσαν σε διαφορετικά σημεία – Νεκρός και ο δράστης – Ήταν βαρύτατα οπλισμένος και είχε ψεύτικη ζώνη εκρηκτικών – Τουλάχιστον 16 οι τραυματίες, έξι σε σοβαρή κατάσταση.
Οπαδός του Ισλαμικού Κράτους ήταν ο ένας από τους δράστες που έχει ταυτοποιηθεί για την επίθεση στη Βιέννη που συγκλόνισε όλο τον κόσμο, όπως δήλωσε το πρωί της Τρίτης σε συνέντευξη τύπου ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νεχάμερ.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας το σπίτι του δράστη έχει ερευνηθεί χωρίς, όμως, για την ώρα να δίνονται περισσότερες πληροφορίες για τυχόν ευρήματα.
Παράλληλα στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις πολίτες -δύο άνδρες και μια γυναίκα, η οποία σύμφωνα με αυστριακά μέσα ενημέρωσης εργαζόταν ως σερβιτόρα. Τα τρία θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης βρέθηκαν σε διαφορετικά σημεία. Λίγη ώρα αργότερα, υπέκυψε στα τραύματά της, σε νοσοκομείο της πόλης, άλλη μία γυναίκα.
Υπενθυμίζεται ότι νεκρός από πυρά αστυνομικών έπεσε και ο ένας από τους δράστες ενώ τουλάχιστον 16 είναι οι τραυματίες, έξι εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Ανάμεσά τους και ένας 28χρονος αστυνομικός.
Αυτό που προβληματίζει τις αυστριακές αρχές είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για έναν ή για περισσότερους δράστες. «Είναι δύσκολο να πούμε με σιγουριά αν ήταν ένας ή περισσότεροι. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας που συμμετείχε στην πρωινή συνέντευξη τύπου.
Σύμφωνα με τον κ. Νεχάμερ ο τρομοκράτης που εξουδετερώθηκε «ήταν βαρύτατα οπλισμένος και είχε και ζώνη με εκρηκτικά», η οποία όπως διευκρίνστηκε από την αστυνομία ήταν ψεύτικη.
Σύμφωνα με την αστυνομία της Βιέννης αυτά είναι όσα ανακοινώθηκαν επίσημα για την επίθεση:
Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας (21:00 ώρα Ελλάδος) με τον δράστη, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας, να πέφτει νεκρός από πυρά αστυνομικών εννέα λεπτά αργότερα.
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε λόγο για μια «επαγγελματικά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση» καθώς πραγματοποιήθηκε το τελευταίο βράδυ πριν η Βιέννη να μπει σε lockdown και οι δρόμοι στην περιοχή όπου εκτυλίχθηκε – το αποκαλούμενο και «Τρίγωνο των Βερμούδων» με μπαρ και εστιατόρια – ήταν γεμάτο από κόσμο.
«Πυροβόλησαν τουλάχιστον 100 φορές» κατέθεσε την μαρτυρία ο Ραβίνος Σλόμο Χοφμάιστερ ο οποίος είδε τον δράστη να ανοίγει πυρ από παράθυρο πάνω απο τη συναγωγή της Βιέννης καθώς η επίθεση ξεκίνησε έξω από το κτήριο αυτό.
Αστυνομικές πήγες που επικαλούνται αυστριακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τρομοκρατικό χτύπημα πραγματοποιήθηκε σε έξι σημεία με μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση στη Βιέννη – Βίντεο σοκ: Εκτέλεση εν ψυχρώ!
Η Βιέννη το τελευταίο θύμα της ισλαμιστικής τρομοκρατίας
Η Βιέννη που αποτελεί κόμβο ανάμεσα στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη είναι το τελευταίο θύμα της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία ρίχνει βαριά την σκιά της στη Γηραιά Ήπειρο. Έρχεται να υπενθυμίσει ότι η Δύση βιάστηκε να πανηγυρίσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.
Η ήττα του ως κρατικό μόρφωμα με κυριαρχία επί ιρακινού και συριακού εδάφους, δεν συνιστά και ολοκληρωτική ήττα. Ούτε το πρόβλημα είναι η συγκεκριμένη οργάνωση. Το πρόβλημα είναι η ισλαμική τρομοκρατία, μέσα από όποια μορφή κι αν εκδηλώνεται. Αυτή είναι που αποσταθεροποιεί την καθημερινότητα των Ευρωπαίων σ’ όλη σχεδόν την έκταση της Γηραιάς Ηπείρου, αφού ο απλός άνθρωπος νοιώθει ότι μπορεί να είναι το επόμενο θύμα εάν βρεθεί στη λάθος στιγμή στον λάθος τόπο.
Είναι βαθιά νυχτωμένος όποιος πιστεύει ότι η διείσδυση του ισλαμικού φονταμενταλισμού στις μουσουλμανικές κοινότητες είναι μονάχα γαλλικό πρόβλημα ή ακόμα χειρότερα ότι γεννήθηκε ως αντίδραση στη δράση του Εμανουέλ Μακρόν έναντι του ακραίου Ισλάμ. Η Γαλλία, εξάλλου, είχε αιματοκυλιστεί επανειλημμένως πριν αποφασίσει ο Μακρόν να αναρτήσει σε δημόσια κτήρια αφίσες με σκίτσα του Charlie Hebdo.
Η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ (Aqmi) δεν περιορίστηκε να απειλήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας. Κάλεσε τους υποστηρικτές της να σκοτώσουν όποιον προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ. «Το να σκοτώνουμε όποιον προσβάλλει τον προφήτη είναι δικαίωμα κάθε μουσουλμάνου ικανού να το πράξει», ανέφερε σε δήλωσή της.
Στην πραγματικότητα, το κάλεσμα είναι να σκοτώνουν όποιον Δυτικό μπορούν κι όχι όποιον προσβάλει τον Μωάμεθ. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι επιθέσεις της ισλαμικής τρομοκρατίας είναι τυφλές. Γι’ αυτούς κάθε Δυτικός δεν είναι απλός «άπιστος», είναι και εχθρός που του πρέπει ο θάνατος. Μόνο το μεταφυσικό θρησκευτικό υπόβαθρο μπορεί να εμπνεύσει ένα τέτοιο μίσος, μία τέτοια περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή.
Είναι εντυπωσιακό πως τρίτης γενιάς μουσουλμάνοι μετανάστες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές χώρες μετατρέπονται σε τζιχαντιστές και ενίοτε σε σφαγείς. Πολλοί από αυτούς πήγαν σε Ιράκ και Συρία για να πολεμήσουν από τις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα. Και τώρα επιστρέφουν στην Ευρώπη μπαρουτοκαπνισμένοι και εμπειροπόλεμοι. Κάποιοι άλλοι έμειναν στην Ευρώπη, αλλά εμπνέονται από κηρύγματα στο Διαδίκτυο και μετατρέπονται σε «μοναχικούς λύκους». Τέλος, είναι και πρόσφατοι μετανάστες που έχουν κατακλύσει την Ευρώπη, όπως ο νεαρός Τσετσένος αποκεφαλιστής και πριν από αυτόν ένας νεαρός Πακιστανός.
Με άλλα λόγια, η απειλή που σπέρνει τον φόβο στους απλούς Ευρωπαίους πολίτες είναι παντού. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει εάν ο μουσουλμάνος που είναι γείτονάς του, ή τον συναντάει στον δρόμο είναι ένας φιλήσυχος πιστός, ή ένας δυνάμει τρομοκράτης. Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος. Δεν χρειάζεται να έχει πράξει κάτι. Αρκεί που είναι Δυτικός. Δεν έχει σημασία αν είναι συναγωγή ή εκκλησία, ή απλώς αεροδρόμιο ή καφέ, ή γήπεδο, ή αίθουσα συναυλιών.
Μέσω του Twitter, ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στον αυστριακό λαό για το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βιέννη. «Όλη η υποστήριξή μας προς τον αυστριακό λαό που αντιμετωπίζει μια τρομοκρατική επίθεση μεγάλης κλίμακος στη Βιέννη, κοντά σε μία συναγωγή», δήλωσε και η Μαρί Λαπέν.
Η τελευταία επίθεση υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι διεξάγεται ένας υβριδικός πόλεμος στο έδαφός της. Και, μάλιστα, ένας ιδιαίτερα δύσκολος πόλεμος. Ο εχθρός είναι εσωτερικός, αλλά είναι πιο εχθρός από το πιο εχθρό με την παραδοσιακή έννοια του όρου. Κινείται με άνεση, καθώς δεν χρειάζεται συντονιστικά κέντρα. Είναι πλέον εμφανές ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι δυνάμει στόχοι, βρίσκονται στο έλεος μίας μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας τρομοκρατικής επίθεσης. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να έχει προ πολλού ωθήσει την ΕΕ να δει το πρόβλημα όχι ως γαλλικό ή αυστριακό, αλλά ως ευρωπαϊκό και να αφήσει στην άκρη την παραλυσία που έχει προκαλέσει η δικτατορία της «πολιτικής ορθότητας».