ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Εμπόδιζει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Στους 158 οι νεκροί Αρμένιοι στρατιώτες – Και εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ οι συγκρούσεις – Ο ρόλος του Ερντογάν. Στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου μοιάζει να βρίσκονται η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες μαίνονται πλέον εντός και εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η πρωτεύουσα του πάντως, το Στεπανακέρτ, χτυπήθηκε από τους Αζέρους, με το υπουργείο...
Ερντογάν: Εμπόδιζει την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ;

Στους 158 οι νεκροί Αρμένιοι στρατιώτες – Και εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ οι συγκρούσεις – Ο ρόλος του Ερντογάν.

Στο χείλος του ολοκληρωτικού πολέμου μοιάζει να βρίσκονται η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οι μάχες μαίνονται πλέον εντός και εκτός του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η πρωτεύουσα του πάντως, το Στεπανακέρτ, χτυπήθηκε από τους Αζέρους, με το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας να κάνει λόγο για «πολλούς τραυματίες».

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε και τον θάνατο άλλων 54 στρατιωτών του, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τω αρμενικών στρατιωτικών απωλειών σε 158.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία-Ενεργοποιεί του S-400: Τους δοκιμάζει στη Σινώπη! (vids)

Την ώρα που η Μόσχα στέλνει μήνυμα κατά της τουρκικής στρατιωτικής εμπλοκής, η ενεργή συμμετοχή του Ερντογάν στις συγκρούσεις καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής. «Έχουμε αποδείξεις», τόνισε ο Αρμένιος πρωθυπουργός: «Χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουρκικά F-16 για να βομβαρδίσουν περιοχές όπου ζουν άμαχοι στο Άνω Καραμπάχ». «Η διεθνής κοινότητα και κυρίως η αμερικανική κοινή γνώμη θα πρέπει να γνωρίζει ότι F-16 που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή για να σκοτώνουν Αρμένιους σε αυτή τη σύγκρουση. Υπάρχουν αποδείξεις ότι Τούρκοι διοικητές του στρατού εμπλέκονται άμεσα στη διοίκηση της επίθεσης».

Εκτός από τις αρμενικές κατηγορίες περί κατάρριψης στρατιωτικού αεροσκάφους, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται σε τζιχαντιστες από τη Συρία. Σύμφωνα με αυτό, τουλάχιστον 28 Σύριοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πολεμώντας στο πλευρό των Αζέρων. Μάλιστα, ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ανέφερε ότι πρόκειται για μέλη πιστών στον Ερντογάν αντάρτικων ομάδων, που είχαν αναπτυχθεί στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού. Κάποιες χιλιάδες από αυτούς έχουν ενωθεί με τις δυνάμεις των Αζέρων. Σύμβουλος του Αζέρου προέδρου χαρακτήρισε παραπληροφόρηση τις καταγγελίες, τονίζοντας ότι «το Αζερμπαϊτζάν δεν χρειάζεται ξένους μαχητές γιατί έχει επαγγελματικό στρατό».

Πιθανολογείται ότι η Άγκυρα βρίσκεται και πίσω από την παρεμπόδιση της εκεχειρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας δήλωσε έτοιμο να συνεργαστεί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την επιβολή της. Ο δε πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Αζέρο ομόλογό του και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας.

«Η επιχείρηση προσέγγισης των δύο πλευρών θα ξεκινήσει από απόψε», δήλωσε χθες. Στο μεταξύ έχει ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς στη Γαλλία των δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde που τραυματίστηκαν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την ίδια στιγμή, οι Anonymous ανακοίνωσαν ότι έκπληξαν 159 κυβερνητικά sites του Αζερμπαϊτζάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει από την Αρμενία να αποσυρθεί από τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν τόνισε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης υπέρ του Ιράν

Η Κίνα φέρεται να αναπτύσσει πλοίο ηλεκτρονικής αναγνώρισης για να ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν απέναντι στις ΗΠΑ.

Κόσμος
Κόσμος: Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Ιράν: Καταγγελίες για θάνατο γνωστής influencer

Αναφορές από το εξωτερικό συνδέουν τον θάνατο της Νταϊάνα Μπαχαντόρ με επεισόδια καταστολής και περιγράφουν κλίμα πίεσης στην οικογένεια.

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Γιατί Τα Νησιά του Σολομώντα λέγονται έτσι; Ποιος ήταν ο Σολομώντας

Ποια είναι η σχέση ενός βιβλικού βασιλιά με νησιά στον Ειρηνικό. Η ιστορία πίσω από το όνομα Νησιά του Σολομώντα και ο μύθος του χρυσού.

Κόσμος
Κόσμος: Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Ολυμπιακός νέα: Αποκάλυψε ο Ταρέμι γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ του Ολυμπιακού και ήταν συγκλονιστικό

Αποκάλυψε γιατί δεν πανηγυρίζει τα γκολ που βάζει με τον Ολυμπιακό τον τελευταίο καιρό.

Κόσμος
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος