Eurovision: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης για να δώσει λόγο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.
Ήταν γνωστό ότι ο Ουκρανός πρόεδρος ήθελε να ακουστεί μέσω video στον τελικό του Σαββάτου (13/5), δεδομένου ότι αναμένεται κοινό 160.000.000 τηλεθεατών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) υποστηρίζει ότι αυτό θα παραβίαζε την πολιτική της αμεροληψία.
Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνει μία εξαίρεση, απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα επρόκειτο να φιλοξενήσει τη φετινή Eurovision, όμως, τελικά το Λίβερπουλ έλαβε το χρίσμα λόγω του πολέμου.
Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης ανέφερε για την απόρριψη του αιτήματος Ζελένσκι:
«Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision αποτελεί ένα διεθνές ψυχαγωγικό show που διέπεται από αυστηρούς κανόνες και αρχές.
Στο πλαίσιο αυτών, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του είναι ο μη πολιτικός χαρακτήρας της εκδήλωσης.
Αυτή η αρχή απαγορεύει τη δυνατότητα πολιτικών ή παρόμοιων δηλώσεων ως μέρος του διαγωνισμού».
Η EBU πρόσθεσε ότι μια ουκρανική εταιρεία σχεδιασμού συμμετείχε στον σχεδιασμό έργων τέχνης για την εκδήλωση και πως 11 Ουκρανοί καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των περσινών νικητών Kalush Orchestra, θα εμφανιστούν.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ αμφισβήτησε την εν λόγω απόφαση την Παρασκευή, λέγοντας: «Οι αξίες και οι ελευθερίες για τις οποίες αγωνίζονται ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο λαός της Ουκρανίας δεν είναι πολιτικές, αλλά θεμελιώδεις».
Υπενθύμισε ότι η ίδια η διοργανώτρια αρχή το αναγνώρισε αυτό πέρυσι, καθώς απαγόρευσε τη συμμετοχή Ρώσων καλλιτεχνών.
Πάντως, ο εκπρόσωπος του Σούνακ πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζει να ζητήσει από τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αλλάξουν γνώμη.