Sportime.gr - Ειδήσεις, Αγώνες, Βαθμολογίες, Στατιστικά, Ομάδες, Παίκτες
ΚΟΣΜΟΣ

Fake η υπόθεση του Ιάπωνα νομπελίστα! (pics)

Το δημοσίευμα με θέμα την υποτιθέμενη, τελικά, δήλωση του Ιάπωνα καθηγητή Φυσιολογίας και Ιατρικής και Νομπελίστα Tasuku Honjo, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 είναι προϊόν εργαστηρίου πήρε διεθνείς διαστάσεις. Πριν από λίγες ώρες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ενδελεχή έρευνα του κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη είδηση με τον Ιάπωνα επιστήμονα είναι ψευδής, και ότι...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το δημοσίευμα με θέμα την υποτιθέμενη, τελικά, δήλωση του Ιάπωνα καθηγητή Φυσιολογίας και Ιατρικής και Νομπελίστα Tasuku Honjo, σύμφωνα με την οποία ο Covid-19 είναι προϊόν εργαστηρίου πήρε διεθνείς διαστάσεις.

Πριν από λίγες ώρες το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ενδελεχή έρευνα του κατέδειξε ότι η συγκεκριμένη είδηση με τον Ιάπωνα επιστήμονα είναι ψευδής, και ότι ο ίδιος ποτέ δεν προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση – αντιθέτως, ένας πλαστός λογαριασμός στο twitter που αποδόθηκε σε αυτόν, ήταν ο «υπεύθυνος» για τη διασπορά του fake news.

Προηγήθηκαν ψευδείς αναρτήσεις στο facebook σαν την παρακάτω που έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Εν τέλει, η εν λόγω είδηση δυστυχώς αναπαράχθηκε σύμφωνα με το AFP τουλάχιστον 10.000 φορές στο Διαδίκτυο, τόσο στα κοινωνικά δίκτυα όσο και σε έγκυρες δημοσιογραφικές ιστοσελίδες. Οι Γάλλοι δημοσιογράφοι βρήκαν μάλιστα ότι έχει ήδη μεταφραστεί σε περισσότερες από 5 γλώσσες.

Από αλυσιδωτή αντίδραση και το zougla.gr δημοσίευσε αυτό το fake new, εμπιστευόμενο πολύ γνωστό και έγκυρο διεθνές μέσο ενημέρωσης, το οποίο κι αυτό με τη σειρά του είχε πέσει στην ίδια παγίδα.

Τελικά, το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Κιότο της Ιαπωνίας αναγκάστηκε να προβεί πρόσφατα σε επίσημη ανακοίνωση, η οποία αποδίδεται στον καθηγητή και στην οποία διαψεύδεται η εν λόγω δήλωση.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Είμαι πολύ λυπημένος που το όνομα μου, όσο και του πανεπιστημίου, χρησιμοποιήθηκε για τη διασπορά ψευδών κατηγοριών και παραπληροφόρησης. Είναι καιρός όλοι όσοι αφιερώνουμε την καριέρα μας στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας, να εργαστούμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Δεν πρέπει να καθυστερούμε ούτε στιγμή στις προσπάθειες για να σώσουμε τις ζωές των συνανθρώπων μας. Σε αυτό το στάδιο, η διασπορά ανυπόστατων ισχυρισμών που αφορούν στην προέλευση του ιού είναι επικίνδυνα παραπλανητική»

Η ψευδής είδηση

Η ψευδής είδηση ανέφερε τα εξής:

«Ο Ιάπωνας καθηγητής Φυσιολογίας και Ιατρικής Tasuku Honjo προκάλεσε αίσθηση στα media σήμερα λέγοντας πως ο κορωνοϊός δεν είναι φυσικός. Αν ήταν φυσικός, δεν θα επηρέαζε όλον τον κόσμο κατά αυτόν τον τρόπο. Γιατί, ανάλογα με τη φύση, το κλίμα διαφέρει ανάμεσα στις χώρες. Αν ήταν φυσικός, τότε θα επηρέαζε μόνο τις χώρες που έχουν παρόμοιο κλίμα με την Κίνα. Αντ’ αυτού, εξαπλώνεται σε χώρες όπως η Ελβετία με τον ίδιο τρόπο που εξαπλώνεται σε περιοχές με έρημο. Αν ήταν φυσικός, τότε θα είχε εξαπλωθεί σε παγωμένες περιοχές, αλλά θα είχε εξαφανιστεί στις πιο θερμές περιοχές.

«Έχω κάνει 40 χρόνια έρευνας σε ζώα και ιούς. Δεν είναι φυσιολογικό. Είναι κατασκευασμένο και ο ιός είναι τελείως τεχνητός. Δουλεύω 4 χρόνια στο εργαστήριο της Γιουχάν στην Κίνα. Γνωρίζω όλο το προσωπικό αυτού του εργαστηρίου καλά. Τηλεφώνησα σε όλους μετά από το συμβάν με τον κορονοϊό, αλλά όλα τα νούμερα είναι απενεργοποιημένα εδώ και τρεις μήνες. Είναι πλέον κατανοητό πως όλοι αυτοί οι τεχνικοί έχουν πεθάνει», υποστηρίζει ο κ. Honjo.

«Σύμφωνα με όλες τις γνώσεις και την έρευνα μου μέχρι στιγμής, μπορώ να πω με σιγουριά πως ο κορονοϊός δεν είναι φυσικός. Δεν προήλθε από τις νυχτερίδες. Η Κίνα τον έφτιαξε. Αν αυτό που λέω σήμερα αποδειχθεί ψευδές τώρα ή ακόμα και αφότου πεθάνω, η κυβέρνηση μπορεί να αποσύρει το βραβείο Νόμπελ μου. Αλλά η Κίνα λέει ψέματα και μια μέρα η αλήθεια θα αποκαλυφθεί σε όλους», καταλήγει.

Ο Tasuku Honjo είναι γνωστός για την έρευνα του πάνω σε διάφορες πρωτεΐνες και κυρίως για την εξακρίβωση του programmed cell death protein 1 (PD-1), καθώς και των cytokines: IL-4 και IL-5.

Το 2018 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής, μαζί με τον James P. Allison».

Exit mobile version