ΚΟΣΜΟΣ

FIR Σκοπίων: Η Εναέρια Αστυνόμευση πέρασε από την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ

Η ισχύς της συμφωνίας για το FIR Σκοπίων ήταν μέχρι τον τωρινό Δεκέμβριο

Το FIR Σκοπίων πέρασε από την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

FIR Σκοπίων: Η Εναέρια Αστυνόμευσή του είχε αναληφθεί από την Ελλάδα, κατόπιν σύναψης συμφωνίας Τεχνικής Διευθέτησης των δύο Χωρών.

Επρόκειτο για μία απόφαση που είχε αποκτήσει σάρκα και οστά τον Σεπτέμβριο 2019.

Ήταν μια συνεργασία που κράτησε 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο, ενώ εκτός του εναέριου ελέγχου και ασφάλειας, από την Ελλάδα είχε ζητηθεί

Η ισχύς της συμφωνίας ήταν μέχρι τον τωρινό Δεκέμβριο, επομένως η Εναέρια Αστυνόμευση του FIR Σκοπίων άλλαξε χέρια.

Μάλιστα, το ΓΕΕΘΑ προέβη σε σχετική ενημέρωση το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, δύο ημέρες μετά την τελετή ανάληψης από το ΝΑΤΟ.

Η παράδοση-παραλαβή, στο πλαίσιο των διαδικασιών πλήρους ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στη Συμμαχία, έγινε στο Διεθνές Αεροδρόμιο στα Σκόπια.

Το FIR Σκοπίων άλλαξε χέρια

Μεταξύ άλλων, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε:

«Στην τελετή παρευρέθησαν η Υπουργός Άμυνας κ. Radmila Sekerinska καθώς και Βουλευτές και Κυβερνητικοί Αξιωματούχοι της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια κ. Ρούσσος Κούνδουρος, η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια κ. Kate Byrnes, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Αντιστράτηγος Vasko Gjurchinovski, ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Διοικητής Combined Air Operations Centre (CAOC) Torrejon Αντιπτέραρχος Fernando De La Cruz Caravaca.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε χαμηλή διέλευση άνωθεν της πόλης και του Αεροδρομίου των Σκοπίων ενός Αεροσκάφους Ε-3Α (AWACS) του NATO και 2 Ελληνικών Μαχητικών Αεροσκαφών F-16, ενώ υλοποιήθηκε και εικονικό σενάριο προσομοίωσης αναχαίτισης σε πολιτικό αεροσκάφος τύπου Learjet που συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε με στατική έκθεση του συνόλου των πτητικών μέσων».

Η είδηση έρχεται σε μία εποχή που τα Ελληνοτουρκικά αποκτούν εξτρά ενδιαφέρον με την έλευση του πρώτου MH-60R, που αποτελεί εφιάλτη των τουρκικών υποβρυχίων

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜH:

Εσύ ξέρεις αν έχεις καθαρό νερό στο ίδιο σου το σπίτι;

Exit mobile version