Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος για την προκλητική απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί.
«Οι αγιογραφίες στην Αγία Σοφία θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό» αναφέρει δημοσίευμα της Hurriyet.
Την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγίας Σοφίας με ειδική τεχνολογία και φωτισμό, προανήγγειλε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, μετά την απόφαση να μετατραπεί ο μεγαλοπρεπής ναός και ιστορικό σύμβολο σε τζαμί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ για Αγία Σοφία: «Είναι η δεύτερη άλωση της Κωνσταντινούπολης»
Όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και άλλες τουρκικές εφημερίδες με την Yeni Safak να κάνει λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας και η Turkiye να αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».
Sabah: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία»
Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία. O πολιτικός κόσμος έσπευσε καταδικάσει την απόφαση αυτή, ενώ στο πλευρό της Ελλάδας στέκεται η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Πλήθος δημοσιευμάτων του διεθνή τύπου επίσης καταδικάζει τον Ερντογάν για την επιλογή του.
Πατώντας πάνω στην απόφαση της τουρκικής Δικαιοσύνης, η οποία έκρινε παράνομο το κυβερνητικό διάταγμα του Κεμάλ Ατατούρκ το 1934, με το οποίο μετατράπηκε σε μουσείο η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανακοίνωσε σε διάγγελμά του την απόφαση να μετατρέψει σε τζαμί το ιστορικό μνημείο, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στις 24 Ιουλίου θα γίνει προσευχή στην Αγιά Σοφιά. «Η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ως τζαμί μετά από 86 χρόνια. Εύχομαι αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για όλη την ανθρωπότητα. Οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους», είπε ο Ερντογάν. Κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις διεθνώς, αλλά και στο εσωτερικό της Ελλάδας όπου άπαντες μιλούν για μια τεράστια πρόκληση από πλευράς Τουρκίας σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.