Η αλλαγή του κλίματος είναι ήδη σε εξέλιξη, ο χρόνος για να δράσουμε και να περιορίσουμε τα ανθρώπινα αίτια είναι ελάχιστος, σύμφωνα με τα όσα έχουν δείξει πολλές μελέτες.
Μάλιστα φαίνεται πως υπάρχει τρόπος, απλός μεν, δύσκολος δε, προκειμένου να σταματήσει η κλιματική αλλαγή!Αλλά θέλει δουλειά!
Θεωρείται ότι εάν ο κόσμος σταδιακά διακόψει την «υποδομή έντασης άνθρακα» στο τέλος της σχεδιαστικής του ζωής, ξεκινώντας από το τέλος του 2018 αρχές 2019, υπάρχει μια πιθανότητα 64% ότι η μέγιστη θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να παραμείνει κάτω από το στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Εκτός αυτού, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο πλανήτης θα δει ακόμα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες, μαζικές απώλειες ζώων και έλλειψη τροφίμων για εκατομμύρια ανθρώπους. Ο πλανήτης είναι ήδη τα δύο τρίτα της διαδρομής σε εκείνο το σημείο, με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να έχουν αυξηθεί περίπου 1 βαθμό Κελσίου.
Για να διατηρηθεί η παγκόσμια μέση θερμοκρασία σε αυτό το βέλτιστο όριο 1,5 βαθμού Κελσίου, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η αλλαγή θα έπρεπε να συμβεί σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον ενεργειακό τομέα. Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να αντικατασταθούν, αλλά και τα αυτοκίνητα, τα αεροσκάφη, τα πλοία και οι βιομηχανικές μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο και ντίζελ.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι υποδομές όπως οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής δεν θα πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με μια τεχνολογία που δεν εκπέμπει άνθρακα – τουλάχιστον, όχι αμέσως.
Οι ερευνητές μιλούν για μια «ζωή σχεδιασμού»
Στην περίπτωση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, ο μέσος χρόνος ζωής βάσει ιστορικών δεδομένων είναι περίπου 40 χρόνια. Ο μέσος χρόνος ζωής ενός αυτοκινήτου στο δρόμο είναι πλέον 11 χρόνια, σύμφωνα με την Consumer Reports, αλλά μπορεί να διαρκέσει περίπου 200.000 μίλια ή 15 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ.
Αφού φθαρούν, σταματούν να εργάζονται ή πεθαίνουν, θα αντικαθίστανται με τεχνολογία ή προϊόντα που δεν συμβάλλουν στην αλλαγή του κλίματος.
Η μελέτη δείχνει ότι οι χρόνοι έχουν σημασία. Αν ο κόσμος περιμένει μέχρι το 2030 να ξεκινήσει να εξαλείφει την υποδομή που καταναλώνει άνθρακα, η πιθανότητα ότι ο κόσμος μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο 1,5 βαθμού C είναι κάτω από 50%, ακόμη και αν επιταχυνθεί ο ρυθμός συνταξιοδότησης των ορυκτών καυσίμων.
Τον Οκτώβριο, μια έκθεση της Διακυβερνητικής Ομάδας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να κάνουν «γρήγορες, εκτεταμένες και πρωτοφανείς αλλαγές σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας» για να αποφευχθούν καταστροφικά επίπεδα παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Προβλέπει μάλιστα ότι ο πλανήτης θα φτάσει στο κρίσιμο όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου ήδη από το 2030.