Η χώρα που δεν υπάρχει εξαφάνισε τον κορονοϊό-Την αντιγράφουν NBA και Bundesliga!
Η Ταϊβάν είναι μία από τις λίγες χώρες του πλανήτη γη που κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό και είναι παράδειγμα προς μίμηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες στην εποχή της πανδημίας. Η Ταϊβάν έχει δεχθεί τους επαίνους υγειονομικών αρχών για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον covid-19, περιλαμβανομένης της έναρξης ελέγχων στους επιβάτες που έφταναν στο...Η Ταϊβάν είναι μία από τις λίγες χώρες του πλανήτη γη που κατάφερε να νικήσει τον κορονοϊό και είναι παράδειγμα προς μίμηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες στην εποχή της πανδημίας.
Η Ταϊβάν έχει δεχθεί τους επαίνους υγειονομικών αρχών για τον τρόπο που αντιμετώπισε τον covid-19, περιλαμβανομένης της έναρξης ελέγχων στους επιβάτες που έφταναν στο έδαφός της από την Ουχάν, από όπου ξεκίνησε η επιδημία, ήδη από τις 31 Δεκεμβρίου.
Ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Κίνας» η Ταϊβάν αναγνωρίζεται μόνο από 15 κράτη. Δεν αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες και διεθνείς οργανισμούς διότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επιμένει να τη θεωρεί επαρχία της. Την ίδια στιγμή δεν είναι μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Αυτό σημαίνει ότι η Ταϊβάν αποκλείστηκε από συναντήσεις έκτακτης ανάγκης και σημαντικές ενημερώσεις εμπειρογνωμόνων σε παγκόσμιο επίπεδο σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Για την παράνομη ερωμένη του «έσπασε» την καραντίνα ο «Τσιόδρας» της Βρετανίας
Είναι η μόνη χώρα που αφενός δεν της επιτρέπεται να ανταλλάξει επισήμως απόψεις σε διεθνές επίπεδο -αφού η Κίνα μπλοκάρει τη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- και η μόνη που καταφέρνει να σταθεί όρθια όντας αποκλεισμένη από τον Οργανισμό και στερούμενη βασικών, κρίσιμων πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.
Μόνο έξι νεκροί στην Ταϊβάν!
Έξι μόλις νεκρούς από κορονοϊό και 438 κρούσματα μετράει η Ταϊβάν σε πληθυσμό 24 εκ. (23,810,161). Αυτά μάλιστα ενώ αυτό το νησιωτικό κράτος των 23εκατ. πολιτών, η παλιά αγαπημένη «Φορμόζα» των Πορτογάλων θαλασσοπόρων, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 81 μιλίων από την Κίνα-από και προς την οποία, εκτελούνταν μέχρι τον Δεκέμβριο 600 με 700 πτήσεις εβδομαδιαίως.
Τα μέτρα για την πανδημία
Η χώρα δεν επέβαλε καθολική καραντίνα εξαιτίας της πανδημίας και η καθημερινότητα των κατοίκων παρέμεινε λίγο πολύ ίδια, αν και η κυβέρνηση συνέστησε να τηρείται η κοινωνική απόσταση και προέτρεψε τους πολίτες να φορούν μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δημιούργησε όμως Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης. Μπλοκαρίστηκαν οι πτήσεις και τέθηκαν σε καραντίνα όσοι έμπαιναν στην χώρα. Έγινε καταγραφή και παρακολούθηση των ατόμων υψηλού κινδύνου.
Σε δημόσια κτίρια πριν την είσοδο κάποιου γινόταν απολύμανση των χεριών. Είχε απόθεμα εκατομμυρίων μασκών Γινόταν αναλυτικός έλεγχος σε διαγνώσεις και ιατρικά ιστορικά και προληπτικές εξετάσεις σε ασθενείς με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Αυτά και πολλά ακόμη. Έτσι έβαλε τα γυαλιά σε όλο τον πλανήτη. Τα βλέμματα των ειδικών στράφηκαν πάνω στην χώρα και πλέον μεγάλες διοργανώσεις όπως το NBA και η Μπουντεσλίγκα μελετούν τον τρόπο που διοργανώνουν οι υπεύθυνοι της Ταϊβάν τα πρωταθλήματα τους για να ακολουθήσουν τα βήματα τους.
ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Συνεχείς εξετάσεις πυρετού, άδειες κερκίδες αλλά μαζορέτες και οπαδοί-ρομπότ με ντραμς. Τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών του μπέιζμπολ στην Ταϊβάν εμπνέουν τους θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι παίκτες του μπέιζμπολ της Ταϊβάν επιτυγχάνουν πρωτοφανή ρεκόρ αναγνωρισιμότητας σε όλο τον κόσμο. Εκατομμύρια έχουν ήδη δει τα παιχνίδια τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία το γιατί: Είναι από το μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ που παίζει παρά την πανδημία του κορονοϊού.
Το πρωτάθλημα βρίσκει μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως με ζωντανά παιχνίδια. “Δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη προσοχή και η δημοσιότητα είναι πραγματικά ένα απροσδόκητο όφελος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τάι. Τα παιχνίδια θα μεταδοθούν στην τηλεόραση, μέσω του καναλιού Twitter “Eleven Sports Taiwan” ή μέσω πλατφορμών ροής – τώρα σχολιάζονται ακόμη και στα Αγγλικά!
Bundesliga και NBA θα αντιγράψουν
Οι αγώνες του μπέιζμπολ της Ταϊβάν, διεξάγονται αρχικά χωρίς κοινό στα γήπεδα, αλλά ζωντανά στο Διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα αλλά και το NBA ελπίζουν σε ένα τέτοιο μοντέλο τη στιγμή διακυδεύεται η ύπαρξη τους.
Η σεζόν των τεσσάρων ομάδων μπέιζμπολ του νησιού στον Ειρηνικό συνεχίζεται για τρεις εβδομάδες. Στις κενές κερκίδες του γηπέδου Rakuten Monkeys στο Taoyuan, κάθονται κάποιοι “θεατές” κατασκευασμένοι από χαρτόνι. Οι μαζορέτες βγαίνουν από το δρόμο για να… αλλάξουν τη διάθεση. Τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνουν επίσης τους παίκτες.
Η μουσική αυξανεται από ηχεία. Ρομπότ από έναν τοπικό κατασκευαστή προσπαθούν να “νικήσουν” τα ντραμς του των οπαδών στην κορυφή της εξέδρας τουλάχιστον σε… ντεσιμπέλς. “Οι παίκτες φυσικά δεν είναι ενθουσιώδεις για την κατάσταση”, δήλωσε ο Tai Ssu-sung, εκπρόσωπος του πρωταθλήματος.
“Η υποστήριξη από τους φιλάθλους και η ατμόσφαιρα με ένα πραγματικό κοινό είναι σημαντική για το ηθικό και τον ενθουσιασμό. Έτσι ήταν μια μεγάλη αλλαγή”, αναφέρει.
Πριν από τα παιχνίδια, γιατροί μετράνε τη θερμοκρασία. Οποιος παίκτης έχει θερμοκρασία μεγαλύτερη του 37.5 αποχωρεί. Στα τάιμ άουτ και στις αλλαγές, οι παίκτες καθαρίζουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Απαγορεύονται τα “χάι φάιβ”. Στο ημίχρονο όλοι πλένουν τα χέρια τους, όπως και μετά το τέλος του αγώνα.
Μεταξύ των παιχνιδιών οι παίκτες δεν επιτρέπεται να τρώνε έξω σε εστιατόρια ή να χρησιμοποιούν το τρένο ή κάποιο άλλο μέσο. Οσοι μπαίνουν στην εγκατάσταση πρέπει να φορούν παπούτσια με λαστιχένια σόλα και δεν μπορούν να είναι πάνω από 100.Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Ευρώπη, δεν προγραμματίζονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις για κορονοϊό.
Οι εργαζόμενοι στο γήπεδο φορούν μάσκες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να εγγραφούν την προηγούμενη ημέρα για διαπίστευση κακ να υποβάλουν έντυπο υγείας. Για συνεντεύξεις ισχύει απόσταση 1,5 μέτρου.
Ταϊβάν: Αγώνες και με κόσμο!
Από τις 8 Μαΐου, το πρωτάθλημα αποφάσισε να επιτρέψει και πάλι με έναν μικρό αριθμό θεατών αλλά μόνο έως 200. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για το πρωτάθλημα μπάσκετ της Ταϊβάν.
Προηγήθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις συναντήσεις στον αθλητισμό, την τέχνη και τον πολιτισμό – αν και εξακολουθούν να ισχύουν οι κανόνες απόστασης. Την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο κόσμο κάποια πρωταθλήματα βάζουν οριστικό τέλος ενώ σε άλλα το μέλλον τους παραμένει αβέβαιο!
Τα σημαντικά μέτρα σε τίτλους
Ο επικεφαλής του Γραφείου Εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Ελλάδα, κ.Σέρμαν Κούο σε συνέντευξη του στην ιστοσελίδα huffingtonpost, εξήγησε κάποια πράγματα σχετικά με την Ταϊβάν και την πανδημία.
*Στην Ταϊβάν όλοι έχουν τις μάσκες που χρειάζονται αλλά όχι περισσότερες.Η αγορά γίνεται από τα φαρμακεία με τη χρήση της ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας για να μην επιτρέπεται το γνωστό «στοκάρισμα» και «Κοστίζει μόλις 0,15 λεπτά του ευρώ» (τη στιγμή που στην Ελλάδα η τιμή έχει φτάσει το 1.60 ευρώ).
*Υπάρχει εφαρμογή για κινητά που ενημερώνει τον χρήστη σε ποια φαρμακεία υπάρχει διαθεσιμότητα μασκών-αν και δεν υπάρχει θέμα επάρκειας.
*Καθε ασθενής παρέχει πληροφορίες στο σύστημα Υγείας αλλά και το GPS των κινητών που δείχνει σε ποιους χώρους, περιοχές κινήθηκε. Ακολουθούν ψεκασμοί, ενημέρωση και οι επαφές του ασθενή τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι για 14 ημέρες.
* Τα τεστ που κάνουν βγάζουν αποτέλεσμα σε 15 λεπτά.
*Στην Ταϊβάν το 95% του συνολικού πληθυσμού καλύπτεται από το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.
* Ένας πολίτης με μισθό 1.000 € πληρώνει κατά μέσο όρο 70 €, εκ των οποίων ο ίδιος καλύπτει μόνο το 30% το μήνα για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επίσκεψη σε έναν γιατρό κοστίζει περί τα 3 ευρώ μαζί με τα φάρμακα που συνταγογραφούνται.
Γιατί ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι
«To 2002-2003, στην Κίνα και πάλι, είχαμε την εμφάνιση του SARS. Για αρκετό καιρό οι άνθρωποι ταξίδευαν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς από την Κίνα στο Χονγκ Κονγκ, από εκεί στην Ταϊβάν, από το Χονγκ Κονγκ στον Καναδά κ.ο.κ. Η εκτίμηση μας ήταν και είναι πως η Κίνα τότε δεν ήταν απόλυτα ειλικρινής με την έκταση του προβλήματος και εμείς πήραμε το μάθημά μας. Γνωρίζουμε την Κίνα καλύτερα από κάθε άλλη χώρα και αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες που έρχονται από εκεί με προσοχή. Από τότε ξεκινήσαμε να προετοιμαζόμαστε για μια επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Γι αυτό και τώρα, ήμασταν έτοιμοι και εφαρμόσαμε μέτρα που άλλες γείτονες χώρες της Κίνας δεν εφαρμόσαν υποτιμώντας αρχικά τον κίνδυνο», ο κύριος Κούο.