«Ο αυξημένος αριθμός ασκήσεων δείχνει ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες να διεξάγουν επιχειρήσεις σε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα», σύμφωνα με τον Ahmad Eliba, εμπειρογνώμονα άμυνας στο Αιγυπτιακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών.
Οι ασκήσεις δείχνουν επίσης τις στρατηγικές δυνατότητες αποτροπής και τα οπλικά συστήματα της Αιγύπτου, πρόσθεσε. Η Αίγυπτος ενέτεινε τις στρατιωτικές ασκήσεις της τον Νοέμβριο, αλλά η χώρα συμμετέχει τακτικά σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις εδώ και αρκετό καιρό.
Τον Ιούλιο του 2019, πραγματοποίησε άσκηση με το πολεμικό ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Τον Σεπτέμβριο του 2019, συμμετείχε στην άσκηση του «Ερυθρού Κύματος» με το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας και τις δυνάμεις ορισμένων άλλων χωρών που συνορεύουν με την Ερυθρά Θάλασσα.
Και νωρίτερα φέτος, πραγματοποίησε άσκηση από το Βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «Morgan-16». Τον Νοέμβριο του 2020, ο αιγυπτιακός στρατός πραγματοποίησε μια κοινή άσκηση εδάφους-αέρος με την επωνυμία «Saif Al-Arab» με τα ΗΑΕ, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, την Ιορδανία και το Σουδάν.
Πραγματοποίησε επίσης την κοινή αεροπορική άσκηση «Nile Eagles-1» με το Σουδάν. Επίσης τον Νοέμβριο, η Αίγυπτος και η Ρωσία διεξήγαγαν την άσκηση «Bridge of Friendship-3» στη Μαύρη Θάλασσα. Η Αίγυπτος συνεργάστηκε επίσης με το Ηνωμένο Βασίλειο στην κοινή άσκηση «T-1» στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και κοινή ναυτική εκπαίδευση στη Βόρεια Μεσόγειο με τη Γαλλία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CNN: Έλεγαν ψέματα οι Κινέζοι – Αντιδράσεις Τράμπ: «Τώρα δικαιώνομαι, αλλά μου κλέψατε την εκλογή»!
Εν τω μεταξύ, συμμετείχε με τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, την Ιορδανία, το Σουδάν και το Μπαχρέιν στην άσκηση με την ονομασία «Ξίφος Αράβων» στη βορειοδυτική Αίγυπτο.
«Βλέπω την πρωταρχική σημασία των πρόσφατων ναυτικών ασκήσεων της Αιγύπτου ως πολιτική, και στρατιωτική», δήλωσε ο Yezid Sayigh, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Μέσης Ανατολής του Malcolm H. Kerr Carnegie.
«Στην πρώτη περίπτωση, αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια της κυβέρνησης Σίσι να διευρύνει και να διαφοροποιήσει τις ξένες στρατηγικές της σχέσεις, εν μέρει για να αποδείξει ότι δεν εξαρτάται πλήρως από τις ΗΠΑ, αλλά ειδικά αυτή τη στιγμή να εμβαθύνει τους δεσμούς με χώρες με τις οποίες συμμερίζεται εχθρότητα ή τουλάχιστον υποψία, όπως στην περίπτωση της Τουρκίας.
Δεύτερον, αυξάνοντας το ναυτικό της προφίλ στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, η Αίγυπτος σηματοδοτεί την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να προστατεύσει τα υπεράκτια πεδία φυσικού αερίου και τους μελλοντικούς αγωγούς προς την Ευρώπη που ελπίζει να κατασκευάσει με άλλους παραγωγούς φυσικού αερίου.
Κατασκευάζει επίσης στρατιωτικές υποδομές, όπως η ναυτική βάση του Μπερενίσε στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύει τις θαλάσσιες ναυτιλιακές διαδρομές μέσω του καναλιού του Σουέζ, με την ελπίδα να ενθαρρύνει την παγκόσμια ναυτιλία να διέλθει από το κανάλι.»
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Αίγυπτος προσχώρησε σε συμφωνία με την Κύπρο και την Ελλάδα καταγγέλλοντας την ενεργειακή εξερεύνηση της Τουρκίας στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Και κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης τριμερούς συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην κυπριακή πρωτεύουσα Λευκωσία, με τη συμμετοχή του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ ελ-Σίσι και του Κύπριου ομολόγου του Νίκου Αναστασιάδη, μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της τριμερούς σχέσης.
Προς το σκοπό αυτό, πραγματοποιείται στρατιωτική άσκηση που με την επωνυμία «Medusa» από 30 Νοεμβρίου- 6 Δεκεμβρίου και περιλαμβάνει ένοπλες δυνάμεις των τριών χωρών, αλλά και της Γαλλίας και των ΗΑΕ.
«Νομίζω ότι αυτή η άσκηση είναι από τις πλέον σημαντικές όσον αφορά την πιθανότητα να δημιουργηθεί μια σαφή συμμαχία σε αυτήν την περιοχή», είπε η Eliba.
Για να συμβαδίσει με τις περιφερειακές απειλές, ο αιγυπτιακός στρατός άρχισε να «αναπτύσσει και να αυξάνει την ικανότητα μάχης των διαφόρων κλάδων, όπλων και τμημάτων του», σύμφωνα με τον Mohamed al-Kenany, ερευνητή στρατιωτικών υποθέσεων και αναλυτής άμυνας με έδρα το Κάιρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Η Βρετανία ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech
«Αυτό περιελάβανε την εντατικοποίηση κοινών ασκήσεων με συμμαχικές χώρες για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και την ανταλλαγή εμπειριών, την επίτευξη επιχειρησιακής συμβατότητας σε οποιεσδήποτε εργασίες και λειτουργίες που ενδέχεται να πραγματοποιηθούν με εταίρους ενάντια σε οποιαδήποτε από τις κοινές απειλές και μετά τις τελευταίες καινοτομίες στα οπλικά συστήματα, τις μεθόδους μάχης, την εκπαίδευση, τις έννοιες του σύγχρονου πολέμου και την αντιμετώπιση πανομοιότυπων και ασύμμετρων απειλών», εξήγησε ο al-Kenany.
Η Αίγυπτος επωφελείται από τη συμμετοχή σε μια σειρά ασκήσεων που της παρέχουν εμπειρία με την έννοια του «Smart Army», στην οποία η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.
Το Αιγυπτιακό Ναυτικό εργάζεται σε ένα αναπτυξιακό σχέδιο τριών μερών: εκπαίδευση, κατασκευή και εξοπλισμό.
Το κατασκευαστικό κομμάτι συνίσταται στη δημιουργία νέων και αποτελεσματικών ναυτικών βάσεων, στην περαιτέρω ανάπτυξη υφιστάμενων βάσεων και στην ενίσχυση της υποδομής όλων των ναυτικών εγκαταστάσεων για την υποδοχή νέων ναυτικών σκαφών, προηγμένων μεθόδων εκπαίδευσης και προσομοιωτών.
Επιπλέον, η αύξηση του αριθμού των ασκήσεων και η διαφοροποίησή τους όσον αφορά την τοποθεσία σε χώρες εταίρους όχι μόνο ωφελεί την Αίγυπτο αλλά και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.
Πηγή: Pentapostagma.gr