Οι Έλληνες απογαλακτίζονται στα 29,6 έτη τους. Οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πότε;
Για τους Έλληνες ο απογαλακτισμός αργεί σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης λένε πως θελουμε τουλάχιστον 29,6 έτη!Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες φεύγουν από την οικογένεια δύσκολα, απογαλακτίζονται σε μεγάλη ηλικία. Μία έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε να το επιβεβαιώσει αυτό. Είμαστε οι «μαμάδηκες» της Ευρώπης; Ποιοι Ευρωπαίοι φεύγουν τελευταίοι από την οικογενειακή οικία;
Η αποχώρηση από το σπίτι της οικογένειας αποτελεί ορόσημο στη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Για κάποιους, όμως, η παιδική ηλικία εκτείνεται ακόμη και μέχρι την τέταρτη δεκαετία της ζωής. Έχουμε τα πιο πρόσφατα δεδομένα για την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι σε διάφορες χώρες γίνονται ανεξάρτητοι.
- Στην ΕΕ το 2021, κατά μέσο όρο, οι νέοι εγκατέλειψαν την οικογενειακή τους κατοικία σε ηλικία 26,5 ετών. Οι γυναίκες κατακτούν την ανεξαρτησία τους νωρίτερα από τους άνδρες. Εδώ έρχεται και κολλάει, πως τα αγόρια είναι «μαμακηδες».
- Οι Σουηδοί γίνονται ανεξάρτητοι πιο γρήγορα – 19 χρόνια και οι Πορτογάλοι – 33,6 χρόνια το αργότερο. Ελέγξαμε πώς αυτή η ηλικία συσχετίζεται με την οικονομική δραστηριότητα των Ευρωπαίων κάτω των 30 ετών.
- Οι Έλληνες αφήνουν τους γονείς τους αργά, περίπου στα 30 έτη. Είμαστε ανάμεσα σε Σλοβένους (28,1 γυναίκες – 30,9 άντρες) και Βούλγαρους (28,5 γυναίκες – 32,0 άντρες))
Οι νότιοι ζουν περισσότερο με τους γονείς τους
Οι Πορτογάλοι ζουν τα περισσότερα χρόνια με τους γονείς τους και αποφασίζουν να κάνουν ένα νοικοκυριό μόνοι τους μετά τα 30ά τους γενέθλια. Υπάρχουν επίσης Κροάτες, Σλοβάκοι, Βούλγαροι κι εμείς οι Έλληνες, που περιμένουμε να ωριμάσουμε, πάνω από τα 30.
Οι γυναίκες εγκαταλείπουν τα σπίτια της οικογένειάς τους νωρίτερα από τους άνδρες
Σε όλες τις χώρες, οι γυναίκες αφήνουν τους γονείς τους νωρίτερα από τους άνδρες. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις χώρες της ΕΕ, ο μέσος όρος ηλικίας των κοριτσιών που ανεξαρτητοποιούνται είναι 25,5 έτη και για τα αγόρια είναι 27,4 έτη.
Σε έντεκα χώρες της ΕΕ, οι άνδρες είναι στα τριάντα τους, στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας είναι 31,8 (για τους άντρες). Και αν λάβουμε υπόψη τις γυναίκες, έχουμε μόνο δύο χώρες (Κροατία και Πορτογαλία) όπου ο μέσος όρος ηλικίας για μετακόμιση σε ανεξάρτητη οικία είναι άνω των 30 ετών.
Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των φύλων είναι στη Ρουμανία (4,7 έτη), στη Βουλγαρία (3,5 έτη) και στην Κροατία (3,1 έτη). Σε αυτές τις χώρες, η ηλικία για τον πρώτο γάμο είναι 30 για τους άνδρες και 27 για τις γυναίκες. Στην Ελλάδα είναι 31,8 – 29,6 (άντρες – γυναίκες) = 2,2 έτη!
Υπάρχει επίσης συσχέτιση μεταξύ της μέσης ηλικίας των νέων που εγκαταλείπουν το οικογενειακό νοικοκυριό και του μεγέθους της διαφοράς μεταξύ των φύλων. Σε χώρες όπου ο μέσος όρος ηλικίας των νέων που εγκαταλείπουν το νοικοκυριό των γονιών τους είναι υψηλότερος, το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι μεγαλύτερο – παραδείγματα είναι η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Κροατία.
Μετά τον Covid-19
Η πανδημία είναι ένας παράγοντας που άλλαξε τον μέσο όρο των νέων που ανεξαρτητοποιούνται. Βέβαια, ο Νότος είναι πιο κοντά στη οικογένεια, ο Νότος είναι ποιο «δεμένος». Οι Κροάτες έχουν το μέγιστο, οι γυναίκες στα 31,8 έτη κι οι άντρες στα 34,9 έτη! Εμείς, σαν Έλληνες, βρισκόμαστε 4 θέσεις πριν το τέλος με τις γυναίκες στα 29,6 και τους άντρες στα 31,8 έτη,
Πρώτοι στη λίστα είναι οι Σουηδοί. Οι γυναίκες εγκαταλείπουν την γονική οικία στα 18,8 και οι άντρες στα 19,2 έτη. Δείτε τον πίνακα παρακάτω, οι αποκλίσεις είναι μεγάλες σε σχέση με τη γεωγραφική θέση που βρίσκεται κάθε χώρα, αλλά και με την κουλτούρα.
* πρόκειται για χάρτες και στατιστικά του 2020, αλλά το κείμενο αφορά το 2022.
Το Sportime φιλοξενεί τα παρακάτω, αξίζει μια ματιά:
- Το καλοκαίρι συνεχίζεται. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, αλλά οι βοριάδες θα μας ατενίζουν τα μαλλιά (όσοι έχουμε)
- Ποιος είδε τον Μπέο και δεν τον φοβήθηκε, «κάνε σαματά»
- Στο Eurobasket ποιος θα είναι ο αντίπαλος της ομάδας. Ο Νίκος Μπουρλάκης κάνει προβλέψεις για την επίσημη αγαπημένη.
* Η παραπάνω έρευνα γράφηκε με στοιχεία από το biqdata.wyborcza.pl
** οι χάρτες μπορεί να μην συμφωνούν με τα στοιχεία της έρευνας γιατί προέρχονται από 2020.