Οι φωνές του Μπάιντεν: «Βομβαρδίστε το Βελιγράδι»
Η ωμή παραδοχή του νυν προέδρου των ΗΠΑ μέσα από ένα βίντεο που κυκλοφόρησαν οι Ρώσοι και έχει ήδη γίνει viral στη ΣερβίαΈνα βίντεο διάρκειας 1’26’’ όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν παραδέχεται ότι πρότεινε το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες.
O Μπάιντεν, εμφανίζεται ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, να «ουρλιάζει» στις αναφορές του για τη Σερβια. Αλλά το πιο ανατριχιαστικό ήταν ακριβώς αυτό που αναφέραμε στην αρχή
«Εγώ πρότεινα το βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. Πρότεινα να πάνε όλοι οι Αμερικανοί πιλότοι εκεί και να καταστρέψουν όλες τις γέφυρες στον ποταμό Ντρίνα όπως και όλα τα αποθέματά τους σε πετρέλαιο»
Είναι ακριβώς αυτά που λέει ο Τζο Μπάιντεν το 1998. Και μάλιστα με πολύ αυστηρό ύφος και σε πολύ έντονο τόνο.
Υπάρχουν κι άλλα όμως. Τι έλεγε ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ το 1999;
«Να έχουμε μια κατάληψη του Βελιγραδίου όπως έγινε με την Ιαπωνία και την Γερμανία, στο ίδιο στυλ. Να πάμε στο Βελιγράδι, να κατέβουμε στο έδαφος»
Και βέβαια το τελευταίο κομμάτι του βίντεο είναι από το 2002 όταν ο Μπάιντεν παρέμενε εκνευρισμένος και δεν είχε ηρεμήσει καθόλου με τους Σέρβους. Και πάλι σε «άγριο ύφος» έβγαζε την ένταση.
«Είναι απαραίτητο γι’ αυτούς να κοιτάξουν το διάβολο στα μάτια! Γιατί μέχρι να κοιτάξουν την καρδιά τους δε θα μπορέσουν να θεραπευτούν από την ασθένειά τους».
Δείτε το βίντεο και προσέξτε το ύφος του Μπάιντεν
https://youtu.be/quTxPFbCEVk
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το παραπάνω βίντεο το έβγαλε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.
«Συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, 1998. Ένα χρόνο πριν τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου. Ο Μπάιντεν λέει ότι ήταν αυτός που πρότεινε τον βομβαρδισμό της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά – μιλάει για αυτό ακόμη και ΠΡΙΝ τον βομβαρδισμό, εξηγώντας ότι αν το Βελιγράδι είχε βομβαρδιστεί, όπως συμβούλεψε, τότε δεν θα είχαν πεθάνει 200 χιλιάδες άνθρωποι στη Βοσνία.
Και όλα αυτά τα λέει εκπρόσωπος ενός κράτους που δεν είχε ούτε κοινά σύνορα ούτε κοινή ιστορία με τη Γιουγκοσλαβία. Η Γιουγκοσλαβία δεν αποτελούσε άμεση ή έμμεση απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους πολίτες τους. Απλώς το είχαν ανάγκη.» σχολίασε η Ζαχάροβα.