Η φρεγάτα πολλαπλών αποστολών Alsace, τύπου FREMM, στις 5 Οκτωβρίου 2020 εξήλθε για την πρώτη θαλάσσια δοκιμή της.
Είναι η πρώτη από τις δύο φρεγάτες αεράμυνας περιοχής, σχεδιασμένες για το Γαλλικό Ναυτικό, ως μέρος του προγράμματος FREMM. Η Alsace διαθέτει τις ίδιες ανθυποβρυχιακές δυνατότητες όπως οι προηγούμενες μονάδες του τύπου αλλά ενισχυμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες.
Ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί είναι για ποιο λόγο η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δεν ασχολείται με τις φρεγάτες Fremm, οι οποίες έχουν όπλα «φωτιά»…
Δεκαεννέα μήνες μετά την καθέλκυση της, η Alsace βγήκε για την πρώτη θαλάσσια δοκιμή της στις 5 Οκτωβρίου 2020. Είναι η έβδομη ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών ρόλων FREMM που παρήγγειλε η Γενική Δ/σης Εξοπλισμών της Γαλλίας (DGA) για λογαριασμό του Γαλλικού Ναυτικού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ένοπλες Δυνάμεις: Πέταξαν με Rafale τον Α/ΓΕΑ οι Γάλλοι!
Η διαχείριση του προγράμματος FREMM έχει ανατεθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας Κοινού Εξοπλισμού (OCCAR). Προκειμένου να καλυφθούν οι επιχειρησιακές ανάγκες του Γαλλικού Ναυτικού και να ενσωματωθούν οι όποιες πληροφορίες σχετικά με την επιχειρησιακή απόδοση, που αποκτήθηκαν από την έναρξη του προγράμματος, η Alsace ενσωματώνει όλες τις πρόσφατες κατευθύνσεις που δόθηκαν από την OCCAR. Περιλαμβάνει επίσης, μία σειρά αναβαθμίσεων που στοχεύουν στην αύξηση της ευελιξίας. Αυτές οι τεχνικές προσαρμογές περιλαμβάνουν: ένα πιο ισχυρό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών, βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας, πρόσθετες κονσόλες συστήματος διαχείρισης μάχης SETIS®, καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας με τη χρήση πυραύλων Aster 15 και 30.
H Alsace διαθέτει επίσης έναν βελτιστοποιημένο ιστό για την αύξηση των επιδόσεων εναέριας παρακολούθησης μεγάλου βεληνεκούς.
«Αυτή η πρώτη θαλάσσια δοκιμή σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς δοκιμών για το πλοίο. Περίπου εκατό εργαζόμενοι του Naval Group από τις εγκαταστάσεις του Ομίλου σε Lorient, Nantes-Indret, Ollioules και Paris-Bagneux επιβιβάστηκαν μαζί με το πλήρωμα και εκπρόσωπους άλλων γαλλικών αρχών. Το Naval Group και οι Γαλλικές αρχές έλαβαν, από κοινού, αυστηρότατα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας όλων των συμμετεχόντων στη δοκιμή. Μέρα και νύχτα, στελέχη του Naval Group, σε στενή συνεργασία με το πλήρωμα, θα πραγματοποιήσουν διάφορες δοκιμές, και θα καταγραφεί η επιχειρησιακή λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ο στόχος αυτής της πρώτης θαλάσσιας δοκιμής είναι διπλός: για να ελεγχτεί η απόδοση των συστημάτων πρόωσης και πλοήγησης αλλά και η έναρξη δοκιμών αναφορικά με την ενσωμάτωση του συστήματος μάχης», εξηγεί ο Didier Trehin, ο υπεύθυνος του Naval Group εν πλω.
Εκτός από τη διεξαγωγή των ίδιων αποστολών ανθυποβρυχιακού πολέμου με τις προηγούμενες μονάδες της σειράς FREMM, η Alsace θα είναι υπεύθυνη για την αεροπορική κάλυψη των μεγάλων μονάδων όπως το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle ή τα ελικοπτεροφόρα (LHD) πλοία, ως μέρος ναυτικής ή αμφίβιας ομάδας.
Οι ομάδες εργασίας του Naval Group και πολλοί συνεργάτες έχουν κινητοποιηθεί για την έγκαιρη παράδοση των φρεγατών αντιαεροπορικής άμυνας Alsace και Lorraine, το 2021 και το 2022 αντιστοίχως, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος. Παρά την υγειονομική κρίση, το πρόγραμμα FREMM είναι εντός χρονοδιάγραμματος ” λέει ο Nicolas Gaspard, Διευθυντής.του Πρόγραμματος FREMM.
Έξι φρεγάτες FREMM για το Γαλλικό Ναυτικό έχουν ήδη παραδοθεί το διάστημα 2012 – 2019. Οι Aquitaine (2012), Provence (2015), Languedoc (2016), Auvergne ( 2017), Bretagne (2018) και Normandie (2019). Σε διεθνές επίπεδο, το Μαρόκο παρέλαβε την FREMM “Mohammed VI” το 2014 και η Αίγυπτος την FREMM “Tahya Misr” το 2015.
Τεχνικά χαρακτηριστικά της FREMM DA
Ισχυρά οπλισμένη, η FREMM DA “Alsace” διαθέτει τα οπλικά συστήματα και τον εξοπλισμό με τις υψηλότερες επιδόσεις : ραντάρ πολλαπλών λειτουργικών Herakles, πυραύλους Aster 15 & 30, Excocet MM 40 και τορπίλες MU 90. Οι επιδόσεις των συστημάτων μάχης του πλοίου ενισχύονται με: τις αυξημένες δυνατότητες του ραντάρ και των συστημάτων επικοινωνίας, ένα ηλεκτροοπτικό ραντάρ ελέγχου πυρός και το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης SETIS® που διαθέτει συγκεκριμένες αντι-αεροπορικές λειτουργίες.
• Συνολικό μήκος: 142 μ.
• Πλάτος: 20 μ.
• Εκτόπισμα: 6.000 τόννοι
• Μέγιστη ταχύτητα: 27 κόμβοι
• Πλήρωμα: 119 (+14 άτομα πλήρωμα ελικοπτέρου)
• Ενδιαίτηση: 165 άτομα
• Εύρος δράσης: 6.000 στους 15 κόμβους
Πηγή: militaire.gr