Ινδία: Γιατί απαγορεύει την εξαγωγή λευκού ρυζιού;
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων αποστολών.Ινδία: Δεν εξάγει λευκό ρύζι που δεν είναι ποικιλία μπασμάτι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις επικείμενες εγχώριες αυξήσεις των τιμών.
Οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν πλήξει τις καλλιέργειες στη χώρα και το κόστος του αγαθού έχει αυξηθεί περισσότερο από 11% τους τελευταίους 12 μήνες.
Οι λευκοί κόκκοι που δεν είναι μπασμάτι, αντιπροσωπεύουν επί του παρόντος περίπου το 1/4 των εξαγωγών ρυζιού της Ινδίας, δήλωσε το Υπουργείο Καταναλωτών, καθώς ανακοίνωσε την αλλαγή πολιτικής.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων.
«Είναι δίκαιο να πούμε ότι αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο», δήλωσε η Έμα Γουόλ, επικεφαλής της επενδυτικής ανάλυσης και έρευνας στο Hargreaves Lansdown.
Οι προμήθειες τροφίμων βρίσκονται ήδη υπό πίεση, αφού αυτήν την εβδομάδα είχε προηγηθεί η αποχώρηση της Ρωσίας από μια συμφωνία που εγγυάται την ασφαλή διέλευση των ουκρανικών σιτηρών, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 40% των παγκόσμιων αποστολών.
Το αγαθό εξάγεται κυρίως σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής.
Πέρυσι, η ινδική κυβέρνηση επέβαλε εξαγωγικό φόρο 20% για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τις ξένες πωλήσεις, ενώ παράλληλα περιόρισε τις αποστολές σίτου και ζάχαρης.
Ωστόσο οι εξαγωγές μπορεί να είναι πιο επικερδείς για τους Ινδούς αγρότες από τις εγχώριες πωλήσεις.
Η κυβέρνηση τόνισε ότι οι γεωργοί θα μπορούν να εξάγουν άλλα είδη ρυζιού, συμπεριλαμβανομένου του μακρύκοκκου μπασμάτι, διασφαλίζοντας ότι «θα επωφεληθούν από τις ανταποδοτικές τιμές στη διεθνή αγορά».
Επίσης, το κράτος θα εξετάσει αιτήματα για να επιτρέψει αποστολές σε άλλες χώρες, με βάση τις ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Εξωτερικού Εμπορίου.