ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Έλληνας βραβεύτηκε από τους Αμερικανούς για τετράποδα drone

Ο Κώστας Αλέξης διέπρεψε στις ΗΠΑ

Ο Κώστας Αλέξης, ο οποίος διέπρεψε στις ΗΠΑ
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ένας Έλληνας επιστήμονας έβγαλε ασπροπρόσωπη τη χώρα στις ΗΠΑ, καθώς έλαβε το πρώτο βραβείο από την αμερικανική αμυντική υπηρεσία.

Ονομάζεται Κώστας Αλέξης και είναι καθηγητής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης & Τεχνολογίας.

Την Τετάρτη (10/11) μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για το έργο της ομάδας που ανήκει.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο ερευνητικό έργο της ομάδας Cerberus περί κατασκευής ρομποτικών μηχανημάτων.

Τα μηχανήματα αυτά χαρτογραφούν υπόγεια σπήλαια, χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές εφαρμογές και διασώζουν ζωές.

Η ομάδα CERBERUS είναι μια διεθνής κοινοπραξία που περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα Ρένο (UNR), το ETH Zurich, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU).

Επίσης, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Berkeley, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το Flyability και τη Sierra Nevada Corporation.

Η κοινοπραξία ανέπτυξε ένα σύνολο ρομπότ που λειτουργεί αυτόνομα, με τα κύρια συστήματα να είναι τέσσερα συστήματα ANYmal C με πόδια.

Το ρομποτικό μηχάνημα, σε μέγεθος σκύλου, που κατασκεύασε η ομάδα του κ. Αλέξη κέρδισε στον διαγωνισμό της DARPA.

Στον τελικό σημείωσε 23 πόντους, ανιχνεύοντας και εντοπίζοντας σωστά 23 από τα 40 αντικείμενα που είχε τοποθετήσει η DARPA στο περιβάλλον.

Το έπαθλο για την 1η θέση από την αμυντική υπηρεσία των ΗΠΑ ήταν 2.000.000 δολάρια.

H πρόσθετη χρηματοδότηση έγινε με απώτερο στόχο την ανάπτυξη μηχανών που αναζητούν επιζώντες σε ερείπια, βόμβες στο μετρό, ή αγνοούμενους σε στοές ορυχείων και σπήλαια.

«Ο διαγωνισμός αφορούσε την ικανότητα ρομποτικών συστημάτων να εξερευνήσουν υπόγειες υποδομές τριών κατηγοριών, όπως, είτε ένα υπόγειο ορυχείο, είτε υπόγειες περιοχές μιας πόλης, όπως το μετρό, είτε φυσικές υπόγειες περιοχές, όπως μια σπηλιά.

Αυτό που κλήθηκαν να κάνουν τα ρομπότ, για να νικήσουν τον διαγωνισμό, ήταν να μπουν αυτόνομα σε αυτή την περιοχή, να χαρτογραφήσουν τον χώρο και να γυρίσουν πίσω τρισδιάστατο μοντέλο αυτού του χώρου, να αναγνωρίσουν αντικείμενα συγκεκριμένων κατηγοριών που μας είχαν αναφέρει και να γυρίσουν πίσω τις συντεταγμένες των αντικειμένων με ακρίβεια πέντε μέτρων».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, για τη μεγάλη διάκριση γαλανόλευκης απόχρωσης που καταγράφηκε στις ΗΠΑ πριν από μερικές ημέρες.

Exit mobile version