ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος: Κατεβάζουν εφαρμογή για να δουν αν ήρθαν σε επαφή με κρούσμα

Η εφαρμογή για κινητά που δείχνει αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού είναι διαθέσιμη στην Κύπρο και ήδη πολλοί είναι αυτοί που την έχουν κατεβάσει. 

Κύπρος CovTracer-EN
Συντάκτης: Μάριος Σταμπουλής Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Κύπρος: Η εφαρμογή για κινητά που δείχνει αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού είναι διαθέσιμη και ήδη πολλοί είναι αυτοί που την έχουν κατεβάσει.

Κύπρος: Στο σχεδιασμό μίας πρωτοποριακής εφαρμογής προχώρησαν στην Κύπρο, με τους πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αν έχουν έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα covid 19 και να πράττουν στη συνέχεια όλα τα απαραίτητα.

Το Υφυπουργείο Καινοτομίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, την αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας και τα Κέντρα Αριστείας CYNSE και Κοίος, ενημέρωσαν για το CovTracer-EN που ήδη είναι διαθέσιμο και χρησιμοποιείται από τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο για την υποστήριξη της διαδικασίας ιχνηλάτησης και ενημέρωσης των πολιτών, μέσω ειδοποιήσεων σε περίπτωση που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, όπως ορίζεται από την επιδημιολογική Μονάδα του Υπουργείου Υγείας. Ως επαφή ορίζεται η κοντινή επαφή, μικρότερη των δύο μέτρων, με επιβεβαιωμένο κρούσμα για >15 λεπτά.

Το CovTracer-EN βασίζεται στο πρωτόκολλο που ανέπτυξαν από κοινού οι εταιρίες Google και Apple και λειτουργεί με βάση το Bluetooth.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο στο Google Play Store όσο και στο Apple App Store.

– Google Play Store: play.google.com/store/apps/details?id=cy.gov.dmrid.covtracer

– Apple App Store: apps.apple.com/us/app/covtracer/id1510330601

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της εν λόγω εφαρμογής είναι εθελοντική. Σύμφωνα με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, η εφαρμογή διαθέτει τρεις βασικές λειτουργίες οι οποίες είναι οι εξής:

1. Καταγραφή της εγγύτητας των συσκευών με βάση το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας

Οι κινητές συσκευές στις οποίες έχει εγκατασταθεί η εφαρμογή, ελέγχουν την εγγύτητα με βάση το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας, το οποίο ορίζει τη στενή επαφή και καταγράφουν κωδικοποιημένα τις επαφές, δημιουργώντας και ανταλλάσσοντας ανώνυμα «κλειδιά» με κοντινές συσκευές. Τα «κλειδιά» ουσιαστικά αποτελούν ανώνυμους κωδικούς, οι οποίοι αποθηκεύονται σε βάση δεδομένων του Υπουργείου Υγείας για διάρκεια 14 ημερών και μετά διαγράφονται.

2. Ενημέρωση μέσω ειδοποιήσεων σε περίπτωση που ο χρήστης της εφαρμογής, θεωρείται «πιθανή στενή επαφή»

Οι χρήστες της εφαρμογής ενημερώνονται καθημερινά αν ήρθαν σε επαφή με άτομο το οποίο διαγνώστηκε θετικό στον ιό τις προηγούμενες ημέρες, μέσω ειδοποιήσεων και θα λαμβάνουν σχετικές οδηγίες. Αυτό γίνεται αυτόματα δύο φορές την ημέρα και χειροκίνητα από τον χρήστη οποιαδήποτε στιγμή.

3. Σε περίπτωση κρούσματος γίνεται ενημέρωση των «πιθανών στενών επαφών»

Οι χρήστες που διαγιγνώσκονται θετικοί στον COVID-19 στην Κύπρος, θα παροτρύνονται να στέλνουν τα «κλειδιά» που δημιούργησε η εφαρμογή, τις προηγούμενες μέρες στον κεντρικό εξυπηρετητή του Υπουργείου Υγείας, ώστε να ενημερωθούν ανάλογα οι υπόλοιποι χρήστες που ήρθαν σε επαφή. Η διαδικασία αυτή είναι ανώνυμη και σέβεται πλήρως την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Εάν ένας χρήστης διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό, έχει την δυνατότητα μέσω του CovTracer–EN να ενημερώσει ανώνυμα και αυτόματα όλα τα κινητά με τα οποία ήρθε σε επαφή η συσκευή του. Συγκεκριμένα, η επιδημιολογική μονάδα του Υπουργείου Υγείας, προμηθεύει τον χρήστη της εφαρμογής, με ένα μοναδικό κωδικό ο οποίος αποστέλλεται στο κινητό του (one-time password, OTP). Ο χρήστης εισάγει τον κωδικό στην εφαρμογή και γίνεται αυτόματη ενημέρωση των επαφών που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα και κρίνονται ως υψηλής επικινδυνότητας στην βάση συγκεκριμένου αλγορίθμου. Η χρήση του κωδικού είναι εθελοντική και η ενημέρωση των επαφών είναι ανώνυμη. Ουσιαστικά, το κρούσμα δεν γνωρίζει ποιοι θα λάβουν ειδοποίηση και οι επαφές δεν γνωρίζουν το κρούσμα, ούτε πότε ακριβώς και σε ποια τοποθεσία έλαβε χώρα η επαφή.

Παράλληλα στον αλγόριθμο της εφαρμογής, εισάγονται δύο κατηγορίες στη βάση των οποίων θα ληφθεί η απόφαση για αποστολή ειδοποίησης στην «πιθανή στενή επαφή». Οι δύο κατηγορίες είναι οι εξής:

α) Η ημερομηνίας ανάπτυξης συμπτωμάτων και επιβεβαίωσης ότι βρέθηκε θετικός ο χρήστης στον ιό

β) Τα «κλειδιά» που καταγράφηκαν στην συσκευή του χρήστη με τις επαφές όπως καθορίζονται από το πρωτόκολλο

Μπίλ Γκέιτς: Πρόβλεψη ΣΟΚ για το τέλος του κορονοϊού

AstraZeneca: Πούλησε φθηνότερα το εμβόλιο – Το αστρονομικό ποσό που δεν έβαλε στα ταμεία της

Exit mobile version