Μία έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances στις 2 Μαΐου 2018, ανέλυσε τις προσομοιώσεις από 37 συνολικά κλιματικά μοντέλα με τους επιστήμονες να καταλήξουν στο συμπέρασμα, πως όσες χώρες συμβάλλουν λιγότερο στην κλιματική αλλαγή θα επηρεαστούν περισσότερο.
Με βάση τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου ενδέχεται να υποστούν σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες.
Παρόλο που οι φτωχές τροπικές περιοχές συμβάλλουν ελάχιστα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, νέες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτές οι περιοχές είναι πιο ευάλωτες σε ακραίες κλιματικές αλλαγές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιζήμιες γεωργικές, οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.
«Όπως συμβαίνει συχνά στην έρευνα, αρχικά είχαμε έναν διαφορετικό στόχο», αποκάλυψε ο επικεφαλής. Η αρχική του εστίαση ήταν στην απότομη αλλαγή του κλίματος και πώς η μεταβλητότητα του κλίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα σήμα έγκαιρης προειδοποίησης για απότομες κλιματικές αλλαγές.
«Έτσι, αρχικά ενδιαφερόμαστε να χρησιμοποιήσουμε απλώς τη μεταβλητότητα του κλίματος για να μάθουμε πόσο θα αλλάξει το μέσο κλίμα σε διάφορες περιοχές», δήλωσε ο αρμόδιος και συνέχισε λέγοντας:
«Αλλά παρατηρήσαμε τότε πως όσο αυξάνονταν η θερμοκρασία στις τροπικές φτωχές χώρες αλλού μειωνόταν».
Ο Μπαθάιανι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν τα μοντέλα προσομοίωσης για να υπολογίσουν πόσο δραστικά οι θερμοκρασίες, ενδέχεται να μεταβληθούν από το μέσο όρο, κάθε μήνα αναφορικά με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Διαπίστωσαν ότι εκτός των τροπικών περιοχών, η θερμοκρασία προβλέπεται να μειωθεί κατά μέσο όρο. Εν τω μεταξύ,σε περιοχές όπως ο Αμαζόνιος και η Νότια Αφρική αναμένεται να υπάρξει αύξηση της θερμοκρασίας.