ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Μελέτη που φανερώνει πόσο πολύ απειλείται η Μεσόγειος

Η περιβόητη κλιματική αλλαγή έχει κρούσει προ πολλού τον κώδωνα και η Μεσόγειος δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος βιώνει ήδη τις συνέπειές της, όμως σύμφωνα με την τελευταία μελέτη το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό.
Συντάκτης: Γεωργία Τσιαρλή Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Κλιματική αλλαγή: Η Μεσόγειος βιώνει ήδη τις συνέπειές της, όμως σύμφωνα με την τελευταία μελέτη το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό.

Μία δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβάλλοντος «Frontiers in Water» αποτελεί ακόμα ένα… καμπανάκι.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα μιας ομάδας ερευνητών από τη Γερμανία και τον Καναδά, με επικεφαλής τη Μαγκνταλένα Μιτελμάγιερ του Πανεπιστημίου Λούντβιχ-Μαξιμίλιανς του Μονάχου.

Ως γνωστόν, η Ευρώπη και ακόμη περισσότερο η Μεσόγειος οδεύουν προς ένα μέλλον με ακραίες ξηρασίες, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την έρευνα, η κλιματική αλλαγή θα επιφέρει ολοένα και συχνότερες περιόδους ανομβρίας και άλλων ακραίων φαινομένων έως το τέλος του 21ου αιώνα.

Παράλληλα, θα μεγαλώνει η «ψαλίδα» ανάμεσα στις θερινές και τις χειμερινές ξηρασίες, με τις πρώτες να αυξάνονται και τις δεύτερες να μειώνονται.

Η Μεσόγειος περιλαμβάνεται στις περιοχές που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αναμένεται να γνωρίσουν μεγαλύτερες ξηρασίες.

Παράλληλα, αναφορικά με τη Νότια Ευρώπη, εκτιμάται ότι έως το τέλος του αιώνα οι καλοκαιρινοί μήνες με ακραία ξηρασία μπορεί να φτάσουν το 80%, ήτοι πάνω από 50% εν συγκρίσει με τα σημερινά επίπεδα.

Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα έχει γίνει μάρτυρας ακραίων καιρικών φαινομένων και καταστροφών.

Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι μόλις 1,1°C πιο υψηλή σε σχέση με τις απαρχές της βιομηχανικής επανάστασης και κάθε νέα δεκαετία αυξάνεται. Ποιος φταίει;

Τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την καύση ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η εντατική κτηνοτροφία και η καταστροφή των φυσικών οικοσυστημάτων, όπως είναι τα δάση και οι ωκεανοί, είναι ίσως τα βασικότερα αίτια.

Οι εθελοντικές δεσμεύσεις των κρατών, στο πλαίσιο της Συνθήκης του Παρισιού, για απεξάρτηση από τον άνθρακα αποδείχθηκαν πολύ κατώτερες των κρίσιμων περιστάσεων.

Με τις ισχύουσες δεσμεύσεις, η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη θα ξεπεράσει τους +3°C ως το τέλος του αιώνα που συνεπάγεται αχαρτογράφητες καταστάσεις ραγδαίων και εξαιρετικά απρόβλεπτων επιπτώσεων.

 

Διαβάστε ακόμη:

Mad Clip: Ανατροπή! Δεν σκοτώθηκε ακαριαία! Η αιτία θανάτου του

Εμβόλιο – Γεωργιάδης / Πολάκης: Άγρια κόντρα με «παρανοϊκούς» και «τηλεπωλητές νανογιλέκων»

Ο Πέδρο Μαρτίνς πιο ντεφορμέ από ποτέ! Ο Βάτσλικ off, ο Χασάν στην Κόνιασπορ, ο Κρίστινσον εκτός λίστας!

Exit mobile version