ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: H αηδιαστική συνήθεια των Κινέζων που το ξεκίνησε

Κοροναϊός: Η προέλευση του θανατηφόρου ιού πιστεύεται ότι είναι από τον παγκολίνο, ένα είδος μυρμηγκοφάγου. Το ζώο αυτό είναι έδεσμα για τους Κινέζους, με το αίμα του οποίου κάνουν σάλτσα για ρύζι. Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα τέτοιο πιάτο. Μάλιστα, αν η νεκρή παγκολίνα είναι έγκυος το έμβρυο οι… καλοφαγάδες Κινέζοι το βάζουν σε κρασί και...

παγκολίνος
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κοροναϊός: Η προέλευση του θανατηφόρου ιού πιστεύεται ότι είναι από τον παγκολίνο, ένα είδος μυρμηγκοφάγου.

Το ζώο αυτό είναι έδεσμα για τους Κινέζους, με το αίμα του οποίου κάνουν σάλτσα για ρύζι. Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα τέτοιο πιάτο. Μάλιστα, αν η νεκρή παγκολίνα είναι έγκυος το έμβρυο οι… καλοφαγάδες Κινέζοι το βάζουν σε κρασί και το πίνουν.

Τι είναι ο παγκολίνος

Ο παγκολίνος είναι θηλαστικό στη τάξη των φολιδωτών. Η μόνη οικογένεια που σώζεται μέχρι σήμερα, οι Μανίδες, έχει ένα γένος, το Μάνις, το οποίο αποτελείται από οχτώ είδη. Αυτά τα είδη έχουν διαστάσεις από 30 μέχρι 100 εκατοστά μήκος. Είναι γνωστά επίσης και κάποια εξαφανισμένα είδη παγκολίνων. Το όνομα παγκολίνος προέρχεται από τη μαλαισιανή γλώσσα «πενγκουλίν», που σημαίνει «κάτι που κυλάει». Βρίσκεται σε τροπικές περιοχές της Αφρικής και της Ασίας.

Κοροναϊός και παγκολίνος: Από εκεί ξεκίνησε ο θανατηφόρος ιός

Οι παγκολίνοι έχουν μεγάλες προστατευτικές κεράτινες φολίδες που καλύπτουν το δέρμα τους. Είναι τα μόνα γνωστά θηλαστικά με αυτή την προσαρμογή. Ζουν σε κουφάλες δέντρων ή λαγούμια, ανάλογα με το είδος. Είναι νυκτόβια ζώα και η δίαιτά του περιλαμβάνει κυρίως μυρμήγκια και τερμίτες, τα οποία τρώνε με τη μακριά τους γλώσσα. Συνήθως είναι μοναχικά ζώα, τα οποία συναντώνται μόνο για να αναπαραχθούν. Γεννούν από ένα μέχρι τρία μικρά κάθε φορά, τα οποία μεγαλώνουν μέσα σε δύο χρόνια. Οι παγκολίνοι κινδυνεύουν από το κυνήγι (για το κρέας και τις φολίδες τους) και από την αποψίλωση του ενδιαιτήματός τους. Είναι το θηλαστικό το οποίο γίνεται περισσότερες φορές θύμα παράνομου εμπορίου ζώων. Και τα οχτώ είδη παγκολίνων θεωρούνται ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση σύμφωνα με την κόκκινη λίστα της IUCN.

Κοροναϊός: Το γονιδίωμα έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων

Σύμφωνα τους επιστήμονες, η επιδημιολογική έρευνα και η ανάλυση του γονιδιώματος του ιού έχουν αποκαλύψει πως μεταδόθηκε ο ιός στους ανθρώπους. «Το γονιδίωμα του νέου κοροναϊού έχει πολύ μεγάλη ομοιότητα με αυτό αντίστοιχου ιού των νυχτερίδων που θεωρείται ο ξενιστής της νόσου. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποιο ενδιάμεσο ζώο μετέφερε τον ιό στον άνθρωπο. Από τα επιδημιολογικά στοιχεία προκύπτει ότι ένας μόνο ασθενής μολύνθηκε από τον ιό από ζώο και έκτοτε ξεκίνησε η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων. Σε όλα τα υπόλοιπα περιστατικά που έχουν καταγραφεί η μετάδοση έγινε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική μετάδοση πιστεύεται ότι έγινε στην αγορά αγρίων ζώων της πόλης Ουχάν που έχει κλείσει και απολυμανθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση από τον αρχικό ξενιστή», αναφέρει ο  πρύτανης του ΕΚΠΑ, καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κερκ Ντάγκλας: «Έφυγε» ο θρυλικός Σπάρτακος (vids)

Κάντε follow στο Sportime

Κάντε like στην σελίδα του Sportime στο Facebook

Ακολουθήστε το Sportime στο Instagram

Κοροναϊός

 

 

Exit mobile version