Κορονοϊός: Προειδοποίηση σοκ – Δεύτερο κύμα έξαρσης το καλοκαίρι αν…
Κορονοϊός: Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αρθούν νωριτερα απ' ότι πρέπει, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι!Κορονοϊός: Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Και χρειάζεται υπομονή. Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, αν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, αρθούν νωριτερα απ’ ότι πρέπει, τότε θα πρέπει να περιμένουμε ένα δεύτερο κύμα έξαρσης μέσα στο καλοκαίρι!
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας Κιέσα Πρεμ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «Lancet Public Health», εκτιμούν ότι η πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας στην Κίνα, θα πρέπει να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα έως τις αρχές Απριλίου!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Στους 23 οι νεκροί στην Ελλάδα – Πέθανε στρατιωτικός στην Αλεξανδρούπολη
Μολονότι δεν έχουν καταγραφεί εδώ και μέρες εγχώρια κρούσματα, οι κινήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, τόσο για τους πολίτες, όσο και για την οικονομία.
Αν συμβεί αυτό, τότε το δεύτερο κύμα τη νόσου θα καθυστερήσει έως το φθινόπωρο (πιθανώς στο τέλος Οκτωβρίου).
Το διάστημα θα δώσει χρόνο στα συστήματα υγείας να προετοιμαστού έγκαιρα για τον επόμενο χειμώνα, αλλά επίσης θα μειώσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων (κατά 24%) και των θυμάτων της νόσου έως το τέλος του 2020.
«Η πόλη της Γουχάν πρέπει να είναι πραγματικά προσεκτική και να αποφύγει μια πρόωρη άρση των μέτρων αποφυγής των κοινωνικών επαφών, επειδή αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια δεύτερη πρώιμη κορύφωση των κρουσμάτων. Αν οι περιορισμοί χαλαρώσουν βαθμιαία, τότε πιθανότατα θα καθυστερήσει η δεύτερη κορύφωση και θα εξομαλυνθεί η επιδημική καμπύλη», δήλωσε η δρ Πρεμ.
Αν και η μελέτη εστιάζει στην Κίνα, το συμπέρασμα φαίνεται να ισχύει για κάθε χώρα. «Πιστεύουμε ότι ένα πράγμα πιθανότατα έχει ισχύ παντού: τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να προσαρμόσουμε προσεκτικά την άρση τους, ώστε να αποφύγουμε επόμενα διαδοχικά κύματα λοιμώξεων, όταν οι εργαζόμενοι και οι μαθητές θα επιστρέψουν στο πρόγραμμα τους. Αν αυτά τα κύματα έλθουν πολύ γρήγορα, μπορεί να κατακλύσουν τα συστήματα υγείας», προειδοποίησε η η δρ Γιανγκ Λιού, με βάση τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που μελετήθηκαν.