Koρονοϊός: Το ιαπωνικό νησί τρόμος των επιστημόνων για την άρση του lockdown
Koρονοϊός: Ένα ιαπωνικό νησί έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την άρση του lockdown παγκοσμίως. Το νησί Χοκάιντο, με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκων αποτελεί case study για την επιστημονική κοινότητα, αφού πέρασε από την επιτυχία στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού σε μόλις λίγες εβδομάδες. Οι αρχές του Χοκάιντο προνόησαν και πήραν εκτάκτως...Koρονοϊός: Ένα ιαπωνικό νησί έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων για την άρση του lockdown παγκοσμίως.
Το νησί Χοκάιντο, με πληθυσμό 5,4 εκατ. κατοίκων αποτελεί case study για την επιστημονική κοινότητα, αφού πέρασε από την επιτυχία στην αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού σε μόλις λίγες εβδομάδες.
Οι αρχές του Χοκάιντο προνόησαν και πήραν εκτάκτως μέτρα κατά το κορονοϊού, επιβάλλοντας lockdown και περιορισμό κίνησης στα κοντά έξι εκατ. κατοίκους του νησιού. Μόλις απέδωσαν τα μέτρα οι αρχές, μετά από τρεις εβδομάδες, αποφάσισαν να κάνουν άρση των μέτρων, όμως τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά.
Σε 26 μέρες οι αρχές του νησιού επέβαλαν νέο lockdown αφού ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού χτύπησε την περιοχή, πιο σκληρά από το αρχικό κύμα, με 562 κρούσματα και 25 νεκρούς, τα 135 κρούσματα μόλις την πρώτη εβδομάδα μετά την άρση των μέτρων.
«Το μετανιώσαμε, δεν έπρεπε να άρουμε το lockdown», δήλωσε ο Δρ. Κιγιόσι Ναγκάσε, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου του Χοκάιντο.
Η ιστορία το Χοκάιντο έχει επηρεάσει πολλούς ηγέτες παγκοσμίως, οι οποίοι υπό την πίεση των τοπικών κοινωνιών προσανατολίζονται στην άρση των μέτρων περιορισμού διάδοσης της πανδημίας του κορονοϊού.
«Το Χοκάιντο μας δείχνει τι θα συμβεί στις ΗΠΑ αν αρθεί το lockdown. Είναι πολύ επικίνδυνο. Βέβαια δεν μπορείς να έχει απαγόρευση κυκλοφορίας για πάντα, όμως χρειάζεται να γίνονται ελέγχει συνεχώς», σημείωσε ο Καζούτο Σουζούκι, καθηγητής διεθνών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Χοκάιντο. «Ακόμα και αν ελέγξεις το πρώτο κύμα δεν μπορείς να καθησυχάσεις», υπογράμμισε.