Η κομμουνιστική κυβέρνηση στην Κούβα ακύρωσε την παραδοσιακή παρέλαση που γίνεται κάθε Πρωτομαγιά, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στα καύσιμα.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιβιβάζονται με λεωφορεία από όλο το νησί για να γεμίσουν την Πλατεία Επανάστασης στην Αβάνα.
Είναι η πρώτη φορά έπειτα από την επανάσταση του 1959 που οι εορτασμοί ακυρώνονται για οικονομικούς λόγους.
Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σχηματιστεί μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων, με τους οδηγούς να περιμένουν ακόμα και για μέρες!
Νωρίτερα αυτόν το μήνα, ο πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανέφερε ότι η Κούβα λαμβάνει μόνο τα 2/3 των καυσίμων που χρειάζεται, προσθέτοντας ότι οι προμηθευτές δεν εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Η χώρα έχει πρόσβαση σε αργό πετρέλαιο χαμηλής ποιότητας, ωστόσο δεν διαθέτει τις εγκαταστάσεις για να το επεξεργαστεί.
Οι παραδόσεις αργού πετρελαίου υψηλότερης ποιότητας από τη Βενεζουέλα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή καυσίμων της Κούβας, έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία χρόνια.
Αναλυτές λένε ότι η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει και η ίδια σοβαρά προβλήματα – επομένως δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να επιδοτήσει τον σοσιαλιστή σύμμαχό της.
Οι ελλείψεις έχουν προστεθεί στις καθημερινές πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι Κουβανοί.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “El País“, ένας μέσος μηνιαίος μισθός δεν ξεπερνά τα 200 δολάρια, ενώ ένα λίτρο μαγειρικό λάδι κοστίζει 30.
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει το, καθοδηγούμενο από το κράτος, σοσιαλιστικό της μοντέλο ως το καλύτερο για τη χώρα.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα προέρχονται από τις μακροχρόνιες κυρώσεις των ΗΠΑ.
Οι κουβανικές αρχές παραδοσιακά κινητοποιούν τεράστιους πόρους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιτυχία της παρέλασης της Πρωτομαγιάς, μεταφέροντας μαζικά εργάτες στην Αβάνα.
Παλιότερα είχε ακυρωθεί μόνο το 2020 και το 2021, λόγω της πανδημίας του Covid.
Οι τοπικές εκδηλώσεις αναμένεται να συνεχιστούν, καθώς οι πολίτες θα κάνουν πορεία με τα πόδια.