Λιστερίωση: Τα έτοιμα προς κατανάλωση καπνιστά ψάρια, όπως ο σολομός, είναι πολύ επικίνδυνα για μερικούς ανθρώπους, σύμφωνα με ειδικούς στην ασφάλεια των τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι περισσότεροι δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, όμως, ορισμένες ευπαθείς ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 65 ετών, δεν αποκλείεται να έχουν πρόβλημα.
Έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα μέχρι στιγμής φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία για τα τρόφιμα (FSA).
Μάλιστα, μία εξ αυτών ήταν έγκυος, κάτι ιδιαίτερα επίφοβο, αφού η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αποβολή και σοβαρή σήψη (δηλητηρίαση αίματος) ή μηνιγγίτιδα σε νεογέννητα μωρά.
Άτομα άνω των 65 ετών κι εκείνα με ιατρικές παθήσεις, όπως καρκίνο, ηπατική/νεφρική ανεπάρκεια ή που λαμβάνουν φάρμακα που μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενδέχεται επίσης να αναπτύξουν μηνιγγίτιδα και απειλητική για τη ζωή σήψη, εάν εκτεθούν στο βακτήριο που προκαλεί την εν λόγω λοίμωξη.
Προληπτικά, σε αυτές τις ομάδες συνιστάται να αποφεύγουν την κατανάλωση άψητου καπνιστού ψαριού.
Το μαγείρεμα του καπνιστού ψαριού μέχρι να ζεσταθεί στον ατμό, θα σκοτώσει τυχόν επικίνδυνα βακτήρια, καθιστώντας το ασφαλές για οποιονδήποτε, αναφέρει η FSA.
Το βακτήριο Listeria βρίσκεται συνήθως στο περιβάλλον (στο έδαφος, για παράδειγμα), ενώ μπορεί να μολύνει και να αναπτυχθεί στα τρόφιμα, ακόμα κι αν είναι παγωμένα στο ψυγείο.
Το καπνιστό ψάρι, το πατέ, τα αλλαντικά και μερικά μαλακά τυριά, όπως το καμαμπέρ και το μπρι, έχουν συνδεθεί με τη λιστερίωση.
Μια έρευνα της FSA εντόπισε 14 περιστατικά λιστερίωσης από το 2020, με τα 8 να καταγράφονται το τελευταίο εννιάμηνο.
Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις στην Αγγλία και τη Σκωτία, όπου η πλειοψηφία ανέφερε πως κατανάλωσε έτοιμο προς κατανάλωση καπνιστό ψάρι.