ΚΟΣΜΟΣ

Μ1117 Guardian: Εγκρίθηκαν 1200 από το Κονγκρέσο για την Ελλάδα

Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε την πώληση 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 τύπου Μ1117 Guardian στην Ελλάδα, αντί περίπου 85 εκ. ευρώ (έχει γίνει η μετατροπή από δολάρια ΗΠΑ), ή κοντά στα 100 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, πως η χώρα μας προμηθεύεται 1200 τεθωρακισμένα, σε εξαιρετική κατάσταση, με κόστος περίπου 71.000 ευρώ (!), ενώ η...
Μ1117 Guardian: Εγκρίθηκαν 1200 από το Κονγκρέσο για την Ελλάδα

Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε την πώληση 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 τύπου Μ1117 Guardian στην Ελλάδα, αντί περίπου 85 εκ. ευρώ (έχει γίνει η μετατροπή από δολάρια ΗΠΑ), ή κοντά στα 100 εκ. δολάρια ΗΠΑ.

Αυτό σημαίνει, πως η χώρα μας προμηθεύεται 1200 τεθωρακισμένα, σε εξαιρετική κατάσταση, με κόστος περίπου 71.000 ευρώ (!), ενώ η πραγματική τους αξία, ακόμη και μεταχειρισμένα είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ ανά όχημα. Στην τιμή αυτή (των 71.000) περιλαμβάνεται το όχημα χωρίς οπλισμό, αλλά με τους πυργίσκους, πράγμα που σημαίνει πως τα βομβιδοβόλα και τα πολυβόλα δεν είναι μέσα στην τιμή.

Σημειώνουμε πως το ΓΕΣ έχει ζητήσει τον οπλισμό σε διαφορετικό αίτημα, καθώς ήθελε μια καταρχήν έγκριση για τα οχήματα, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, και τα «παρελκόμενα” θα τον απασχολούσαν αργότερα, καθώς δεν είναι αδύνατον ο ΕΣ να βρει 1200 πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, και άλλα 1200 των 7,62. Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα με τα βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών, καθώς τα όπλα αυτά είναι ακριβά και ικανά, έτσι δύσκολα θα τα αποχωριστεί ο US Army. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣ λαμβάνει μια ενίσχυση σε τεθωρακισμένα, που μπορούμε να την θεωρήσουμε «κοσμογονική», καθώς τα M1117 μπορούν να καλύψουν πολλές και ποικίλες ανάγκες, και να ενισχύσουν μαζικά τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες με πολύ περιορισμένο κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Kiowa Warriors: Οι «Ινδιάνοι του Αιγαίου» ετοιμάζονται για Αιγαίο και Έβρο

Σημειώνουμε πως τα οχήματα έχουν πολύ λίγα χρόνια σε υπηρεσία, ενώ έχουν φθαρεί ελάχιστα σε εμπόλεμες ζώνες, σε αντίθεση με πολλά άλλα οχήματα του Αμερικανικού Στρατού. To ενδιαφέρον είναι πως τα οχήματα προσφέρουν υψηλή προστασία απέναντι σε νάρκες αλλά και αντιαρματικά όπλα όπως τα RPG, ενώ τα μηχανολογικά τους μέρη μπορούν άνετα να βρεθούν στο ελεύθερο εμπόριο, με αποτέλεσμα την πολύ εύκολη συντήρησή τους.

Η κεραμική τους θωράκιση προέρχεται από την εταιρεία IBD Deisenroth Engineering, την τεχνολογία της οποίας κατέχει, και φυσικά έχει εξελίξει σε εκπληκτικά επίπεδα, η ελληνικότατη EODH. Συνεπώς, τα οχήματα μπορούν να είναι απολύτως «διαχειρίσιμα» σε επίπεδο συντήρησης, άρα θα μπορούν να επιτυγχάνουν υψηλές διαθεσιμότητες.

Από το τίμημα φαίνεται πως έχουμε μια επανάληψη της περίπτωσης των OH-58D Kiowa Warrior, όπου 70 ελικόπτερα αγοράστηκαν στην τιμή των 44 εκ. ευρώ. Μέσα στα χρήματα αυτά τελικά συμπεριλήφθηκαν τεράστιες ποσότητες ανταλλακτικών, όπως και όπλων ή φορέων όπλων.

Κάτι τέτοιο θα γίνει και στην περίπτωση των M1117, αφού όπως φαίνεται, το ΓΕΣ τα καταφέρνει μια χαρά στα δύσκολα, και ειδικά στις διαπραγματεύσεις! Χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, δεν θεωρούμε καθόλου απίθανο να έχει βάλει το «χέρι» του και ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, πρωτεργάτης της επιτυχία της παραχώρησης των OH-58D Kiowa Warrior.

Η έγκριση αυτή, δεν σημαίνει πως αύριο τα οχήματα φορτώνονται και έρχονται στην Ελλάδα. Πρέπει φυσικά να η προμήθεια, έστω και σε αυτή τη συμβολική τιμή, από το ΚΥΣΕΑ.

Ελπίζουμε πως το ΓΕΣ θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την «αγορά» το συντομότερο δυνατόν, και να μην αφήσουμε να φύγει αυτή η ευκαιρία, όπως αφήσαμε το 2015 να φύγει η ευκαιρία των 40 μεταχειρισμένων MLRS (που βρεθήκαμε πολύ κοντά να τα παραλάβουμε, αφού ο ΕΣ είχε επιλέξει και τα οχήματα που τον ενδιέφεραν). Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να μην αρχίσουν διάφορες φωνές περί “αχρηστίας” των Μ1117, όπως κάποτε είχαν ακουστεί για τα OH-58D. Όπως σε λίγους μήνες τα OH-58D θα είναι η δύναμη που μεταμορφώνει επιχειρησιακά την Αεροπορία Στρατού, ελπίζουμε και τα Μ1117 να είναι αυτά που θα μεταμορφώσουν τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις του ΕΣ.

Σε ότι αφορά το κόστος, υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα είναι επιλέξιμη χώρα για πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων με αμερικανικά. Έτσι, προβλέπεται ποσό περίπου 25 εκ. δολαρίων, που μπορεί να αυξηθεί και στα 50 εκ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως το κόστος παραχώρησης 1200 οχημάτων μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα 100 εκ. δολάρια που ζητούν οι ΗΠΑ (σε πρώτη φάση). Ελπίζουμε σε άμεση αποδοχή της προσφοράς!

Πηγή: ptisidiastima.com

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Πήγαν στο διάστημα για μια εβδομάδα και εγκλωβίστηκαν 9 μήνες

Πήγαν στο διάστημα για μια εβδομάδα και εγκλωβίστηκαν 9 μήνες

Επέστρεψαν από το διάστημα οι αστροναύτες που είχαν παγιδευτεί

Κόσμος
Ατζέντα: 31 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα αποθήκευσης αρχείων

31 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα αποθήκευσης αρχείων

Κάθε χρόνο στις 31 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα back up, αλλιώς αποθήκευσης αρχείων.

Ατζέντα
Κόσμος: Ρωσικό υποβρύχιο εκτοξεύει Kalibr με εμβέλεια 2.500 χλμ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Ρωσικό υποβρύχιο εκτοξεύει Kalibr με εμβέλεια 2.500 χλμ στη Θάλασσα της Ιαπωνίας

Το Τόκιο παρακολουθεί στενά τις ρωσικές κινήσεις.

Κόσμος
Κόσμος: Η Δανία καθιερώνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες από το 2026

Η Δανία καθιερώνει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τις γυναίκες από το 2026

Τι συμβαίνει με την Ελλάδα.

Κόσμος
Κόσμος: Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της στην Ουκρανία αν δεν υπάρξει συνθηκολόγηση

Η Ρωσία προειδοποιεί τις ΗΠΑ με χάρτη για τις επόμενες κινήσεις της στην Ουκρανία αν δεν υπάρξει συνθηκολόγηση

H Ρωσία σκοπεύει να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της μέχρι την κατάληψη σημαντικών ουκρανικών πόλεων.

Κόσμος
Κόσμος: ​​Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα

​​Η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν σε εκεχειρία στη Μαύρη Θάλασσα

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε σκεπτικισμό.

Κόσμος
Κόσμος: Προφυλάκιση Ιμάμογλου

Προφυλάκιση Ιμάμογλου

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει πολιτικές αναταράξεις, με χιλιάδες διαδηλωτές να παραμένουν στους δρόμους.

Κόσμος
Κόσμος: Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να μετεγκαταστήσει προσωρινά μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο Σινά;

Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη να μετεγκαταστήσει προσωρινά μισό εκατομμύριο Παλαιστίνιους από τη Γάζα στο Σινά;

Η Αιγυπτιακή Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών διέψευσε την αναφορά της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Akhbar.

Κόσμος
Κόσμος: Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάπαυση του πυρός 30 ημερών για την παραγωγή χιλιάδων drones μεγάλης εμβέλειας;

Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει κατάπαυση του πυρός 30 ημερών για την παραγωγή χιλιάδων drones μεγάλης εμβέλειας;

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι δυνατό να αναπληρωθεί το οπλοστάσιο με πυραύλους».

Κόσμος
Κόσμος: Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά είπε αυτό που δεν ήθελε να ακούσει ο Τραμπ

Ο νέος πρωθυπουργός του Καναδά είπε αυτό που δεν ήθελε να ακούσει ο Τραμπ

Που θα πάει στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη.

Κόσμος
Κόσμος: Η Κίνα κατασκευάζει πλοία τέρατα για να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Η Κίνα κατασκευάζει πλοία τέρατα για να εισβάλει στην Ταϊβάν;

Πρόθεση της Κίνας να ενισχύσει τις αμφίβιες δυνατότητές της.

Κόσμος
Ελληνοτουρκικά: Τουρκία: Νεαρά κορίτσια έπαιξαν χαρτιά και ήπιαν αναψυκτικά πάνω σε μνήματα!

Τουρκία: Νεαρά κορίτσια έπαιξαν χαρτιά και ήπιαν αναψυκτικά πάνω σε μνήματα!

Κανένας σεβασμός προς τους νεκρούς σε νεκροταφείο της Αττάλειας από δύο κοπέλες που ντύθηκαν προκλητικά κι έπαιξαν χαρτιά, πίνοντας αναψυκτικά.

Ελληνοτουρκικά
Κόσμος: Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί κάνουν επίθεση στους Χούθι στην Υεμένη; Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ;

Για ποιο λόγο οι Αμερικανοί κάνουν επίθεση στους Χούθι στην Υεμένη; Τι θέλει να πετύχει ο Τραμπ;

Οι πρόσφατες ενέργειες των Χούθι με τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα έφεραν τις επιθέσεις των Αμερικανών στην Υεμένη

Κόσμος
Κόσμος: Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν άγνωστη Συνθήκη του 1920 για να κατοικήσουν σε νησιά και να κάνουν εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου

Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν άγνωστη Συνθήκη του 1920 για να κατοικήσουν σε νησιά και να κάνουν εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η συνθήκη υπογράφηκε στο Παρίσι στις 9 Φεβρουαρίου 1920.

Κόσμος
Κόσμος: Η Ουάσιγκτον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στη Βρετανία να μοιράζεται οποιεσδήποτε στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στη Βρετανία να μοιράζεται οποιεσδήποτε στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία

Δύσκολη η συνέχεια μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Ζελένσκι λέει «γ@μα τον Τραμπ» σε δημοσιογράφο ενώ πηγαίνει για συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ζελένσκι λέει «γ@μα τον Τραμπ» σε δημοσιογράφο ενώ πηγαίνει για συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Κόσμος
Κόσμος: Ρωσία: Έκοψε το αίμα στο ΝΑΤΟ ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Έβγαλε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS

Ρωσία: Έκοψε το αίμα στο ΝΑΤΟ ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Έβγαλε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS

Το ΝΑΤΟ φοβήθηκε ότι ο Πούτιν θα πλησιάσει επικίνδυνα την Πολωνία.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Παντρεύτηκαν 9.354 κορίτσια 16-17 χρονών ακόμα και με σαραντάρηδες

Τουρκία: Παντρεύτηκαν 9.354 κορίτσια 16-17 χρονών ακόμα και με σαραντάρηδες

Ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύτηκαν άνδρες 20-29 ετών έφτασε τις 8 χιλιάδες.

Κόσμος