ΚΟΣΜΟΣ

Μήνυμα Βρυξελλών προς Αθήνα ενόψει εκλογών

Ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, πηγές της Κομισιόν εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το έκτακτο Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μήνυμα προς την Αθήνα για τη διατήρηση της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας της χώρας στέλνουν οι Βρυξέλλες, ενόψει της προεκλογικής περιόδου.

«Η ελληνική οικονομία μετά την έξοδο από τα μνημόνια, που ενεργοποίησαν και τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, έχει μπει σε ένα 10ετές μορατόριουμ, ένα είδος θερμοκηπίου προστατευμένου από τις εξωτερικές ατμοσφαιρικές πιέσεις», όπως τονίζει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της Ε.Ε. «Για να συνεχίσει να υπάρχει το θερμοκήπιο, δεν θα πρέπει να διαταραχθούν δύο βασικές συνιστώσες: η οικονομική και πολιτική σταθερότητα και η προβλεψιμότητα», τονίζει ο ίδιος αξιωματούχος. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και εκτιμά επίσης ότι η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων της χώρας δεν θέτει εν αμφιβόλω τις θεμελιώδεις συνιστώσες της εξόδου της χώρας από την κρίση.

Ως προς το επίμαχο θέμα των συντάξεων, πηγές της Κομισιόν εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μέχρι το έκτακτο Εurogroup της 19ης Νοεμβρίου «θα βρεθεί μια χρυσή τομή η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τα συμφωνηθέντα και τη δυνατότητα ενίσχυσης αυτών που έχουν περισσότερο ανάγκη». Σημειώνουν ωστόσο με νόημα ότι δανειστής της Ελλάδας δεν είναι η Κομισιόν. Είναι τα κράτη-μέλη και αυτά θα είναι και ο τελικός κριτής» τονίζουν.

Η Ιταλία

Ως προς το ιταλικό ζήτημα, πηγές της Επιτροπής δεν κρύβουν την ανησυχία τους, αν και εκτιμούν ότι τα πράγματα δεν θα εξελιχθούν όπως το 2015 με την Ελλάδα. Χρησιμοποιούν ωστόσο υψηλούς τόνους σχολιάζοντας τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης.
«Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να ψεκάσουν με λεφτά για να βγουν από τη κρίση. Ομως το μοντέλο αυτό ποτέ δεν έχει αποδώσει», τονίζουν και σημειώνουν ότι η Ε.Ε. αναμένει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου από την ιταλική κυβέρνηση νέο τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο να αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Το ιταλικό ζήτημα καταγράφεται από την Κομισιόν ως μέρος της κρίσης που ξέσπασε στην Ε.Ε. κατά την τετραετή θητεία της παρούσας Επιτροπής, η οποία λήγει τον Μάιο του 2019, και κλόνισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το μεταναστευτικό και η αυξανόμενη παρουσία και ενίσχυση ακραίων δυνάμεων στην Ευρώπη είναι ζητήματα που προξενούν ανησυχία και είναι αυτά που θα κρίνουν τις αντοχές της ευρωπαϊκής συνοχής τα επόμενα χρόνια. «Ανησυχούμε. Ο φόβος για μεγαλύτερη ένταση αυτών των ακραίων δυνάμεων, ενόψει των ευρωεκλογών και της προεκλογικής καμπάνιας τον Μάιο, είναι μεγάλος», τονίζει αξιωματούχος της Ε.Ε. και καλεί τα κράτη-μελή να αναλάβουν πρωτοβουλία ανάσχεσης τέτοιων φαινομένων.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την κλιμάκωση των εντάσεων εις βάρος της Κύπρου, με αφορμή τις έρευνες υδρογονανθράκων, πηγές της Κομισιόν απευθύνουν συστάσεις στην τουρκική πλευρά να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο της θάλασσας παραπέμποντας στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Αρμόδιος αξιωματούχος της Ε.Ε. τονίζει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει την Τουρκία και τον Ερντογάν με ψυχραιμία, γιατί αυτός είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος. Με την ψυχραιμία, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, πετύχαμε τη συμφωνία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών όπως και την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Μάχη για τις «ορφανές» τηλεοπτικές άδειες

Exit mobile version