ΚΟΣΜΟΣ

Fake news πως ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα κατεδαφίστηκε

Ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγία Σοφία της Μπούρσα», δεν γκρεμίστηκε από τους Τούρκους, αλλά κατέρρευσε.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα ΔΕΝ κατεδαφίστηκε, αλλά κατέρρευσε
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο ιστορικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγία Σοφία της Μπούρσα», δεν γκρεμίστηκε από τους Τούρκους, αλλά κατέρρευσε.

Σύμφωνα με το Ellinika Hoaxes, η είδηση που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο είναι ψευδής στο κομμάτι της καταστροφής του ναού στην Προύσα από τους Τούρκους.

«Το ιστορικό κτίριο, το οποίο παραμελήθηκε για 7 χρόνια, καταστράφηκε», όπως ανέφερε η Gazete Duvar, το οποίο προφανώς έγινε επίτηδες από την δικτατορική Κυβέρνηση Ερντογάν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η σελίδα www.defencenet.gr η εκκλησία είχε είχε μεταβιβαστεί σε ισλαμικό ίδρυμα από τον Δήμο Nilüfer, ο οποίος πρώτα την είχε αναστηλώσει και μετατρέψει σε Πολιτιστικό Κέντρο.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η οποία εκτιμάται ότι χτίστηκε το 1896, είχε μετατραπεί σε τζαμί μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, αλλά εγκαταλείφθηκε, επειδή δεν χρησιμοποιήθηκε μετά την κατασκευή του τζαμιού Yeni Özlüce.

Ο Δήμος Nilüfer, ο οποίος ανέλαβε το ιστορικό κτίριο το 2006, το αποκατέστησε στο πλαίσιο έργου που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Διατήρησης Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς και το άνοιξε ως πολιτιστικό σπίτι Özlüce (Özlüce Kultürevi) το 2009.

ο ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές επάνω του.

Ωστόσο, το 2013, ως αποτέλεσμα της αγωγής που υπέβαλε η Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων, το Özlüce Kultürevi παρελήφθη από τον Δήμο Nilüfer και καταχωρήθηκε στο Ίδρυμα Inesiye Village Mosque.

Το ιστορικό κτίριο, του οποίου η πόρτα ήταν κλειδωμένη μετά τη μεταβίβαση, δεν συντηρήθηκε και άρχισαν να εμφανίζονται ρωγμές επάνω του.

​Σημειώνοντας την κατάσταση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Ιδρυμάτων και εφιστώντας την προσοχή στον κίνδυνο κατεδάφισης, ο Δήμος Nilüfer προσπάθησε ξανά το 2016 να ελέγξει την εκκλησία και ζήτησε να διατεθεί το κτίριο στον δήμο για ανακαίνιση. Ωστόσο, τονίστηκε ότι το κτίριο δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τη λατρεία και ότι ο τόπος αυτός ήταν τζαμί.

Ο Δήμος Nilüfer είχε προειδοποιήσει για κατεδάφιση ξανά το 2019, ζητώντας να νοικιάσει το κτίριο του ναού. Ωστόσο, το αίτημά του απορρίφθηκε.

Ο Δήμαρχος Nilüfer, Turgay Erdem δήλωσε σχετικά: «Αποκαταστήσαμε αυτό το μέρος και ξοδέψαμε περίπου 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες με σημερινά χρήματα. Στόχος μας ήταν να μετατρέψουμε τον τόπο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται ως τζαμί, σε πολιτιστικό κέντρο και να τον προστατεύσουμε.

​Κάναμε το καθήκον μας να μεταβιβάσουμε μια πολιτιστική κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο, τα Ιδρύματα «έκλεψαν» την ιστορική δομή με έναν ανούσιο τρόπο. Και αφέθηκε να σαπίσει. Για 7 χρόνια, κανείς δεν ζήτησε τη δομή. Το δημόσιο χρήμα σπαταλήθηκε εξαιτίας αυτής της αμέλειας. Ποιος θα λογοδοτήσει γι ‘ αυτό; Θα καταθέσουμε ποινική καταγγελία εναντίον των υπευθύνων».

Exit mobile version