ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε κάνναβη παντού

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε καναβουριές, με στόχο η Τουρκία να γίνει παραγωγός χώρα κάνναβης για να έχει περισσότερα οικονομικά οφέλη.

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε καναβουριές, με στόχο η Τουρκία να γίνει παραγωγός χώρα κάνναβης για να έχει περισσότερα οικονομικά οφέλη.
Συντάκτης: Διονύσης Αντωνέλλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Ερντογάν έδωσε εντολή: Φυτέψτε καναβουριές παντού, με στόχο η Τουρκία να γίνει παραγωγός χώρα κάνναβης.

Οι εκτάσεις καλλιέργειας κάνναβης μειώθηκαν από 63 χιλιάδες εκτάρια παγκοσμίως το 1990 σε 26 χιλιάδες εκτάρια το 2017 ενώ, σύμφωνα με τους Τούρκους, την ίδια περίοδο η παραγωγή σπόρων κάνναβης έφτασε τους 93 χιλιάδες τόνους από 35 χιλιάδες τόνους.

Σχεδόν οι μισές από τις 69 ποικιλίες κάνναβης που έχουν καταχωρηθεί στην Ευρώπη μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

Οι περισσότερες από αυτές τις ποικιλίες είναι κάνναβη βιομηχανικής προελεύσεως με χαμηλή περιεκτικότητα σε δραστική ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (THC), γράφει το ekonomi.haber7.com.

Η παραγωγή κάνναβης, η οποία ξεκίνησε με την εντολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν, συνεχίζει να αυξάνεται, δίνοτας 1.100 κιλά ανά εκτάριο.

Η τιμή του γραμμαρίου στην Τουρκία είναι στις 25-30 λίρες. Ενώ κερδίζονται χίλια 250 χιλιάδες 500 λίρες, το κόστος είναι 800-850 λίρες.

Η κάνναβη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χαρτιού, σαπουνιού, καλλυντικών, υφασμάτων, μονωτικών υλικών, στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα τρόφιμα.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και ειδικά Τζο Μπάιντεν – Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις εξελίσσονται σε survivor για την κουρασμένη τουρκική οικονομία, η οποία ψάχνει να βρει στα έσοδα από την… κάνναβη την γιατρειά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει να αντιμετωπίσει την αποφασιστικότητα της αμερικανικής ηγεσίας κατά της Ρωσίας, σε αντίθεση με το Ντόναλντ Τραμπ.

Είναι καιρός η Τουρκία να καταλάβει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με την… κάνναβη, ένα νέο χαστούκι από τις ΗΠΑ ήρθε αιφνιδιαστικά κατά της βιομηχανίας όπλων το βράδυ της Δευτέρας.

Το Στέιτ Ντιπάρμεντ ανακοίνωσε νέες αμερικανικές κυρώσεις προς την Τουρκία, βάσει του νόμου CAATSA, με φόντο την διατήρηση των ρωσικών S 400 στο τουρκικό έδαφος.

Οι κυρώσεις πλήττουν και τον πρόεδρο της τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον δημιουργούν προβλήματα σε τουρκικά προγράμματα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως οι φρεγάτες κατηγορίας Istanbul, το υπερηχητικό μαχητικό Hurjet και το τουρκικό μαχητικό 5ης γενιάς TFX.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ επέβαλε κυρώσεις εναντίον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, εξαιτίας της αγοράς από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων S-400. Οι κυρώσεις θεσπίστηκαν βάσει του αμερικανικού νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act).

Η Άγκυρα ελπίζει να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι το τουρκικό S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και έτσι δεν θα αποτελέσει απειλή για τη Συμμαχία στο σύνολό της.

Η Τουρκία χρησιμοποιεί το παράδειγμα της Ελλάδας ως το κύριο επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι επίσης μέλος του ΝΑΤΟ και έχει υποβάλλει αίτηση για την αγορά μαχητών F-35 όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας χρησιμοποιούν ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας όπως οι S- 300, oι Tor-M1″ και τα Osa-AKM, που αγοράστηκαν την περίοδο 1996-2004 (σ.σ. προ νόμου CAATSA).

Διαβάστε επίσης:

Drones: Ήρθαν οι ισραηλινοί της Israel Aerospace Industries (IAI)

Φρεγάτες: Ήρθαν οι Γερμανοί της ThyssenKrupp Marine Systems – Γερό αουτσάιντερ

Exit mobile version