ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον Μπους στο Καπιτώλιο

O Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, η σορός του οποίου εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.
Ο Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον Μπους στο Καπιτώλιο

Έσφιξε τα χέρια, έκλεισε τα μάτια, στάθηκε μπροστά από το φέρετρο για δύο λεπτά και απηύθυνε στρατιωτικό χαιρετισμό.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέτισε φόρο τιμής στον προκάτοχό του στον Λευκό Οίκο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, η σορός του οποίου εκτίθεται σε δημόσιο προσκύνημα στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον.

Παρά το ιστορικό των «καυστικών» σχολίων που είχαν ανταλλάξει – ο πρώην πρόεδρος είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν ψήφισε τον Τραμπ – νυν πρόεδρος είχε μόνο ευγενικά σχόλια και πράξεις να προσφέρει. «Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους έζησε μια ζωή που ενσαρκώνει ό,τι πραγματικά εξαιρετικό έχει η Αμερική», έγραψε για τον 41ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή στο Χιούστον του Τέξας σε ηλικία 94 ετών. «Ανυποχώρητος στον πόλεμο, ο πρόεδρος Μπους ήταν μεγαλόψυχος τον καιρό της ειρήνης», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έστειλε επίσης το προεδρικό αεροσκάφος στο Χιούστον,  προκειμένου να παραλάβει και στη συνέχεια να μεταφέρει τη σορό στην Ουάσιγκτον και προσκάλεσε επίσης την οικογένεια Μπους να μείνει στο Μπλερ Χάουζ, τον επίσημο προεδρικό ξενώνα απέναντι από τον Λευκό Οίκο. Παραταύτα, δεν θα εκφωνήσει εκείνος τον επικήδειο λόγο, αλλά ο γιος του, Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Κατά τη δύση του ηλίου, η σορός του Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους, την οποία ανέμεναν ο γιος του – και 43ος πρόεδρος των ΗΠΑ – Τζορτζ Ουόκερ Μπους και οικείοι του με το χέρι στην καρδιά, πέρασε τις πύλες της επιβλητικής έδρας του Κογκρέσου, όπου ο εκλιπών είχε αρχίσει την μακρά πολιτική του σταδιοδρομία τη δεκαετία του 1960.

Συνοδεία τιμητικού αγήματος, το φέρετρο με τη σορό του πρώην προέδρου εισήλθε στο Καπιτώλιο έπειτα από 21 κανονιοβολισμούς.

Μετά την τελετή, οι πύλες άνοιξαν στον κόσμο. Το τιμητικό άγημα θα το φρουρεί για περισσότερες από 37 ώρες νυχθημερόν.

Την Τετάρτη, ημέρα εθνικού πένθους στις ΗΠΑ, ο Τραμπ θα παραστεί στην κηδεία του πρώην προέδρου στον εθνικό καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του Χίλαρι, ο Τζορτζ Ουόκερ και η Λόρα Μπους, όπως και ο Μπαράκ Ομπάμα και η Μισέλ θα παραστούν στην κηδεία του πρώην προέδρου. Ωστόσο ο επίσημος κατάλογος των προσκεκλημένων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, πλην της Άγκελας Μέρκελ.

Η σορός του εκλιπόντα θα μεταφερθεί πίσω στο Τέξας για την ταφή. Έπειτα από άλλη επικήδεια τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στην επισκοπική εκκλησία του Σεντ Μάρτιν στο Χιούστον, η σορός θα μεταφερθεί με τρένο στην πανεπιστημιούπολη του A&M στο Τέξας, όπου βρίσκεται η προεδρική βιβλιοθήκη Τζορτζ Μπους, πίσω από την οποία θα ενταφιαστεί, δίπλα στην Μπάρμπαρα, τη σύζυγό του που πέθανε τον Απρίλιο, και τη Ρόμπιν, την κόρη του που είχε πεθάνει από λευχαιμία όταν ήταν τριών ετών.

Ο εκλιπών υπέφερε από μια μορφή της Νόσου του Πάρκινσον.

Τα τελευταία λόγια του τα είπε την Παρασκευή στον πρωτότοκο γιο του Τζορτζ Ουόκερ Μπους στο τηλέφωνο. «Σ’ αγαπάω μπαμπά, θα ιδωθούμε στον παράδεισο», του είπε αυτός, αφηγήθηκε ο καλύτερος φίλος του, ο Τζέιμς Μπέικερ, που ήταν και υπουργός Εξωτερικών του. «Κι εγώ σ’ αγαπάω», απάντησε ο πατέρας του, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή.

Ο Τζορτζ Χέρμπερτ Ουόκερ Μπους δοκίμασε οδυνηρή ήττα που τερμάτισε την προεδρική του σταδιοδρομία, όταν έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Μπιλ Κλίντον το 1992.

Ωστόσο οι φίλοι του εμμένουν μετά τον θάνατό του στα επιτεύγματά του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του (Ιανουάριος 1989-Ιανουάριος 1993), ο πρόεδρος Μπους έζησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Επίσης διαπραγματεύτηκε την Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής και δύο συνθήκες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων.

Ακόμη, απώθησε τις ιρακινές δυνάμεις του Σαντάμ Χουσεΐν από το Κουβέιτ το 1990, αρνούμενος την ίδια ώρα να φτάσει ώς την Βαγδάτη για να ανατρέψει τον δικτάτορα.

Ο πόλεμος αυτός έχει μείνει στη μνήμη των Αμερικανών ως ο τελευταίος που κέρδισαν οι ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Μεξικό: Έξι αστυνομικοί νεκροί σε ανταλλαγή πυρών

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν άγνωστη Συνθήκη του 1920 για να κατοικήσουν σε νησιά και να κάνουν εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου

Οι Τούρκοι ενεργοποίησαν άγνωστη Συνθήκη του 1920 για να κατοικήσουν σε νησιά και να κάνουν εξορύξεις φυσικού αερίου και πετρελαίου

Η συνθήκη υπογράφηκε στο Παρίσι στις 9 Φεβρουαρίου 1920.

Κόσμος
Κόσμος: Η Ουάσιγκτον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στη Βρετανία να μοιράζεται οποιεσδήποτε στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ στη Βρετανία να μοιράζεται οποιεσδήποτε στρατιωτικές πληροφορίες των ΗΠΑ με την Ουκρανία

Δύσκολη η συνέχεια μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Κόσμος
Κόσμος: Ο Ζελένσκι λέει «γ@μα τον Τραμπ» σε δημοσιογράφο ενώ πηγαίνει για συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Ζελένσκι λέει «γ@μα τον Τραμπ» σε δημοσιογράφο ενώ πηγαίνει για συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Θυμίζεται πως πρόσφατα υπήρξε ένταση μεταξύ των δύο ηγετών κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο.

Κόσμος
Κόσμος: Ρωσία: Έκοψε το αίμα στο ΝΑΤΟ ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Έβγαλε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS

Ρωσία: Έκοψε το αίμα στο ΝΑΤΟ ο Βλαντιμίρ Πούτιν – Έβγαλε τα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS

Το ΝΑΤΟ φοβήθηκε ότι ο Πούτιν θα πλησιάσει επικίνδυνα την Πολωνία.

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: Παντρεύτηκαν 9.354 κορίτσια 16-17 χρονών ακόμα και με σαραντάρηδες

Τουρκία: Παντρεύτηκαν 9.354 κορίτσια 16-17 χρονών ακόμα και με σαραντάρηδες

Ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύτηκαν άνδρες 20-29 ετών έφτασε τις 8 χιλιάδες.

Κόσμος
Κόσμος: Χτυπιέται… διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος – Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει και θα σπάσουν φράγματα!

Χτυπιέται… διακεκριμένος Τούρκος σεισμολόγος – Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα γίνει και θα σπάσουν φράγματα!

Πολύ μεγάλο φόβος στην Τουρκία και την Κωνσταντινούπολη!

Κόσμος
Κόσμος: Εκλογές Γερμανία: Πανηγυρικό κλίμα στο στρατόπεδο του AFD

Εκλογές Γερμανία: Πανηγυρικό κλίμα στο στρατόπεδο του AFD

Τα μέλη του AFD ετοιμάζονται να γιορτάσουν το ποσοστό που θα λάβει με λουκάνικα και μπριζόλες.

Κόσμος
Κόσμος: ΣΟΚ! Τεχνητό χέρι από Ιάπωνες επιστήμονες

ΣΟΚ! Τεχνητό χέρι από Ιάπωνες επιστήμονες

Ιάπωνες επιστήμονες δημιούργησαν τεχνητό χέρι

Κόσμος
Κόσμος: Τουρκία: 394 δολοφονίες γυναικών το 2024! – Η τελευταία με πυροβολισμό, στη μέση του δρόμου, υπό το φως της ημέρας

Τουρκία: 394 δολοφονίες γυναικών το 2024! – Η τελευταία με πυροβολισμό, στη μέση του δρόμου, υπό το φως της ημέρας

Μορφή... επιδημίας έχουν πάρει οι δολοφονίες γυναικών στην Τουρκία

Κόσμος
Κόσμος: Theon Sensors: Με «ελληνικό αίμα» θα «μπολιαστεί» ο Γερμανός «Στρατιώτης του Μέλλοντος»

Theon Sensors: Με «ελληνικό αίμα» θα «μπολιαστεί» ο Γερμανός «Στρατιώτης του Μέλλοντος»

Το πρόγραμμα της Theo Sensors στα χέρια του Γερμανικού στρατού!

Κόσμος
Κόσμος: Πούτιν: Θα το πληρώσουν στη Λιβύη οι Τούρκοι το άδειασμα των Ρώσων στη Συρία – Αστακό κάνουν τον Χαφτάρ

Πούτιν: Θα το πληρώσουν στη Λιβύη οι Τούρκοι το άδειασμα των Ρώσων στη Συρία – Αστακό κάνουν τον Χαφτάρ

O ρωσικός στρατός και η μισθοφορική ομάδα Wagner ενισχύουν τις βάσεις τους στη Βεγγάζη και στη Σύρτη.

Κόσμος
Κόσμος: Δεν πάνε καλά – Έδωσαν εκατομμύρια για ένα βιολί

Δεν πάνε καλά – Έδωσαν εκατομμύρια για ένα βιολί

Έδωσαν εκατομμύρια για να αποκτήσουν ένα βιολί

Κόσμος
Κόσμος: Πόση ώρα κοιμάται ένας καρχαρίας;

Πόση ώρα κοιμάται ένας καρχαρίας;

Απίστευτο πόση ώρα κοιμάται ένας καρχαρίας

Κόσμος
Κόσμος: Η Σερβία πήρε το αντιαεροπορικό σύστημα κινεζικής κατασκευής FK-3 – Μήπως τελικά ξέρουν περισσότερα;

Η Σερβία πήρε το αντιαεροπορικό σύστημα κινεζικής κατασκευής FK-3 – Μήπως τελικά ξέρουν περισσότερα;

Η Σερβία έκανε ακόμα μία κίνηση ενίσχυσης και δε σταματάει.

Κόσμος
Κόσμος: Το πήραν απόφαση στις Φιλιππίνες για τα F/A Golden Eagle!

Το πήραν απόφαση στις Φιλιππίνες για τα F/A Golden Eagle!

Συνεχίζουν την ενίσχυσή τους οι Φιλιππίνες!

Κόσμος
Κόσμος: Γιατί η Ινδονησία πήρε πυραύλους BrahMos;

Γιατί η Ινδονησία πήρε πυραύλους BrahMos;

Συνεχίζει να ενισχύεται η Ινδονησία και προσθέτει ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιό της.

Κόσμος
Κόσμος: SPYDER: Οι 4 εκδόσεις, η κάλυψη και τα δυνατά σημεία όσων το έχουν!

SPYDER: Οι 4 εκδόσεις, η κάλυψη και τα δυνατά σημεία όσων το έχουν!

Όλα τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του συστήματος SPYDER!

Κόσμος
Κόσμος: BARAK MX: Τα χαρακτηριστικά του Ινδοισραηλινού πυραύλου που καταστρέφει μέχρι και UAV!

BARAK MX: Τα χαρακτηριστικά του Ινδοισραηλινού πυραύλου που καταστρέφει μέχρι και UAV!

Ο πύραυλος BARAK που καταστρέφει τα πάντα στο διάβα του.

Κόσμος