ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Ζητά τη γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου για την ισραηλινή κατοχή

Το ψήφισμα του ΟΗΕ υποστηρίχθηκε από 87 χώρες, αλλά αντιτάχθηκαν άλλες 26, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ

ΟΗΕ: Ζητά τη γνώμη του ανώτατου δικαστηρίου για την ισραηλινή κατοχή
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να δώσει νομική γνωμοδότηση για την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 87 χώρες, αλλά αντιτάχθηκαν άλλες 26, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά δεν μπορεί να τις εκτελέσει.

Η ψηφοφορία της Παρασκευής έγινε μια ημέρα μετά την ορκωμοσία του Μπενιαμίν Νετανιάχου ως πρωθυπουργού του πιο σκληροπυρηνικού ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.

Το Ισραήλ καταλαμβάνει τη Δυτική Όχθη και παρόλο που αποσύρθηκε από τη Γάζα, ο ΟΗΕ εξακολουθεί να θεωρεί αυτό το κομμάτι γης ως κατεχόμενο έδαφος.

Το Τελ Αβίβ διεκδικεί ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, ενώ οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους.

Οι ΗΠΑ είναι μία από τις λίγες χώρες που αναγνωρίζουν την πόλη ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν τη Δυτική Όχθη, μαζί με την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, και τη Λωρίδα της Γάζας ως το πολυπόθητο μελλοντικό τους κράτος.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι χαιρέτησαν την ψηφοφορία του ΟΗΕ ως νίκη.

Ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντεϊνέχ, αναπληρωτής πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής από το 2019, είπε ότι είναι καιρός το Ισραήλ να «λογοδοτήσει για τα συνεχιζόμενα εγκλήματά του κατά του λαού μας».

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, από την πλευρά του, το χαρακτήρισε «καταφρόνητο».

«Ο εβραϊκός λαός δεν είναι κατακτητής στη γη του, ούτε στην αιώνια πρωτεύουσά μας την Ιερουσαλήμ, και κανένα ψήφισμα του ΟΗΕ δεν μπορεί να διαστρεβλώσει αυτήν την ιστορική αλήθεια», είπε ο Νετανιάχου το βράδυ του Σαββάτου.

Δείτε ρεπορτάζ στα ελληνικά για το Ισραήλ και τη νέα κυβέρνηση που ο ΟΗΕ δεν βλέπει με καλό μάτι:

Exit mobile version