Το Sportime παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τον πόλεμο που συνεχίζεται μετά την εισβολή της Ρωσίας εδώ και μερικούς μήνες. Η ιστοσελίδα μας σας είχε ενημερώσει με εκτενές άρθρο της ότι τα ελληνικά BΜP 1 πάνε Ουκρανία, ενώ λίγες ημέρες αργότερα ήρθε η επιβεβαίωση για το Sportime καθώς η Ελλάδα θα έπαιρνε γερμανικά άρματα για να δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά.
Εν συνεχεία διαβάσατε πως η εξέλιξη αυτή δημιούργησε πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, για να φτάσουμε στις 8 Ιουνίου όταν και σας πληροφορήσαμε ότι μπαίνει στοπ από την Γερμανία στην Ελλάδα για την μεταφορά 112 BMP-1 στην Ουκρανία.
Ένας από τους πιθανούς λόγους για τους οποίους αρνείται το Βερολίνο ήταν ότι η Γερμανία δεν επιθυμούσε η Ελλάδα να οπλίσει την Ουκρανία.
Τώρα έρχεται δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel», το οποίο επικαλείται το σάιτ «avia.pro» να δώσει συνέχεια στις παραπάνω εξελίξεις και το οποίο τιτλοφορείτε ως εξής: «Το ΝΑΤΟ συμφώνησε να μην προμηθεύει πλέον τανκς στην Ουκρανία»
Ενώ συνεχίζοντας αναφέρει: «Το γερμανικό δημοσίευμα Der Spiegel αναφέρει ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ να μην παρασχεθούν άρματα μάχης στην Ουκρανία. Η συμφωνία δεν είναι επίσημη, ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι μετά τη μεταφορά περισσότερων από 200 αρμάτων μάχης από την Πολωνία, στρατιωτικός εξοπλισμός αυτού του τύπου δεν προμηθεύονταν πλέον στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, αν και αρχικά ορισμένες χώρες σκόπευαν να μεταφέρουν τα σοβιετικού τύπου τανκς τους στην Ουκρανία.
Πάντα σύμφωνα με το γερμανικό δημοσίευμα, «Der Spiegel», στο πλαίσιο μιας από τις συναντήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, επετεύχθη ανεπίσημη συμφωνία μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ ότι δεν θα παραδοθούν τανκς στην Ουκρανία.
Επισήμως, οι λόγοι για αυτό δεν αποκαλύπτονται, αν και υπάρχει η υπόθεση ότι λόγω της έλλειψης προμηθειών τιτανίου από τη Ρωσία, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν πλέον να παράγουν μαζικά άρματα μάχης με σύνθετα στοιχεία θωράκισης. Φυσικά, αυτό δεν επιτρέπει τη μεταφορά πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης για να αντικαταστήσουν τα τανκς σοβιετικού τύπου που δόθηκαν στην Ουκρανία.
Επιπλέον, οι ειδικοί σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα, οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη παράσχει στην Ουκρανία περίπου 300 σοβιετικά άρματα μάχης. Αυτό, με τη σειρά του, μείωσε σημαντικά το στρατιωτικό δυναμικό ορισμένων χωρών, ειδικά στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ.
Με τη σειρά τους, ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι η συμφωνία δεν ισχύει για τεθωρακισμένα οχήματα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αυτοκινούμενα βάσεις πυροβολικού και άλλο εξοπλισμό».
Πλέον μένει δούμε τις οριστικές εξελίξεις με τα 122 ελληνικά BMP 1 και που θα στέλνονταν στην Ουκρανία σε αντάλλαγμα τα Marder από την Γερμανία.