ΚΟΣΜΟΣ

Ολοταχώς για χρεοκοπία η Τουρκία!

Ο Ερντογάν προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την τεράστια κρίση ενώ η Αθήνα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα δεδομένα τη στιγμή, που η πανδημία θερίζει ζωές στην Τουρκία. «Φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ για την Τουρκία», σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η Τουρκία ξεπερνά αυτή την...
Ολοταχώς για χρεοκοπία η Τουρκία!

Ο Ερντογάν προσπαθεί να κρύψει κάτω από το χαλί την τεράστια κρίση ενώ η Αθήνα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της τα δεδομένα τη στιγμή, που η πανδημία θερίζει ζωές στην Τουρκία.

«Φαίνεται το φως στην άκρη του τούνελ για την Τουρκία», σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η Τουρκία ξεπερνά αυτή την προβληματική περίοδο με ένα κίνητρο που κοιτάζει στο μέλλον με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ελπίδα», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος και αν κάποιος τον άκουγε θα πίστευε ότι όλα είναι καλά.

Και για να μην αμφιβάλλει κανείς για τη βασιμότητα της υπέρμετρης αυτής αισιοδοξίας του, μέχρι στιγμής έχει στείλει ιατρικές προμήθειες σε περισσότερες από 50 χώρες. Παρά τα σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό της δικής του, με περισσότερα από 112.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 2.900 ομολογημένους θανάτους, απλώνει χείρα βοήθειας σε αδυνάτους και δυνατούς αυτού του κόσμου. Μέχρι και στις ΗΠΑ απέστειλε 500.000 μάσκες και εξοπλισμό προστασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο τα κρούσματα στις ΗΠΑ

Η τακτική αυτή, γνωστή και ως «διπλωματία της μάσκας», αποτελεί μία προσπάθεια η Τουρκία να προβληθεί ως ηγέτιδα χώρα με ανθρωπιστικό προφίλ και όχι μία βαριά πληγείσα από τον κορονοϊό χώρα, η οποία συνάμα βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού σε ό,τι αφορά την οικονομία. Η βαθύτατη πολλαπλή κρίση, όμως, δεν μπορεί να κρύβεται κάτω από το χαλί για πολύ ακόμα.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι εδώ και δύο δεκαετίες η οικονομική άνθηση αποτέλεσε την πολιτική σημαία και το εκλογικό υπερόπλο του Ερντογάν. Πλέον, όμως, η πολιτική φθορά είναι εμφανής. Το αλάθητο του ηγέτη αμφισβητείται ολοένα και πιο έντονα, ενώ πρώην και νυν συνεργάτες του αποκτούν σιγά-σιγά φωνή, ενώ την ίδια στιγμή ξεφυτρώνουν από εδώ και από εκεί δελφίνοι.

Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δεν τελείωσε με την άρνηση του Ερντογάν να την κάνει δεκτή. Ο κορυφαίος υπουργός, που απολαμβάνει την ευθεία πολιτική στήριξη του κυβερνητικού εταίρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγού του Κινήματος Εθνικής Δράσης (MHP) και άλλων εθνικιστικών κύκλων, μόλις και μετά βίας κρύβει τις αρχηγικές φιλοδοξίες του.

Παρά την άκρατη αισιοδοξία και μεγαλομανία, ο Τούρκος πρόεδρος είναι λαβωμένος και άρα επικίνδυνος, κάτι που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της η Αθήνα. Διόλου τυχαία, ελάχιστη ώρα πριν ξεκινήσει το διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από τη Παναγιά και τις Οινούσσες, σε ύψος 25.000 ποδιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τουρκία: «Μαύρα» σύννεφα για Ερντογάν

Ο συνδυασμός της διαφαινόμενης οικονομικής χρεοκοπίας και της αποτυχίας της στρατηγικής που στηρίχτηκε στον εξαναγκασμό δια της ισχύος στα εξωτερικά μέτωπα, υπονομεύουν το καθεστώς Ερντογάν. Η αποστολή τουρκικού στρατού τόσο στην Ιντλίμπ της Συρίας, όσο και στη Λιβύη δεν έχει φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα, έχουν προσθέσει προβλήματα στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Στη Συρία οι τζιχαντιστές σύμμαχοι της Άγκυρας της προκαλούν συνεχώς προβλήματα, ενώ στη Λιβύη, ο βασικός της αντίπαλος, ο στρατάρχης Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας, αποσυρόμενος και τυπικά από την παλαιότερη συμφωνία.

Το βασικό πρόβλημα, ωστόσο είναι ο συνδυασμός της πανδημίας που θερίζει ζωές στην Τουρκία και της πορείας προς την χρεοκοπία, λόγω της αδυναμίας αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων δανείων της χώρας για το 2020. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έσπασε το ρεκόρ (επτά λίρες ανά /δολάριο), ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση.

Εάν, όπως όλα δείχνουν, τα πράγματα φτάσουν μέχρι εκεί, με αντικειμενικούς όρους η νεοοθωμανική στρατηγική του Ερντογάν καταρρέει. Εκτός κι αν ο Τούρκος πρόεδρος επιχειρήσει να ξεφύγει με έναν πολεμικό τυχοδιωκτισμό, σε μία συγκυρία που κανείς δεν θα τον σταματήσει, λόγω πανδημίας, αλλά και επικείμενων αμερικανικών εκλογών.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κόσμος: Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Οι θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα

Ο Κωνσταντίνος Φίλης και ο Σπύρος Μπελεγράτης μιλούν για την τριμερή Ελλάδας–Ισραήλ–Κύπρου και τις θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη συντριβή αεροσκάφους στην Άγκυρα.

Κόσμος
Κόσμος: Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οκτώ συλλήψεις στο Μαρόκο για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του AFCON 2025

Οι μαροκινές αρχές προχώρησαν σε οκτώ συλλήψεις σε έξι πόλεις για παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2025 μέσω social media.

Κόσμος
Κόσμος: Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Ξαφνικά έσβησαν τα ηλεκτρικά του Falcon: Το μυστήριο της συντριβής με τον Λίβυο στρατηγό

Λεπτό προς λεπτό τα δραματικά γεγονότα πριν από τη συντριβή του Falcon 50 στην Άγκυρα. Γενική ηλεκτρική βλάβη, σήμα κινδύνου αλλά όχι mayday και ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας με τον Λίβυο στρατηγό.

Κόσμος
Κόσμος: Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Μηνύματα κλιμάκωσης στη Συρία: Στρατιωτικές κινήσεις Τουρκίας και απειλές στο πεδίο

Στρατιωτικές ενισχύσεις της Τουρκίας στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου, κινητοποίηση αραβικών φυλών και σκληρά μηνύματα προς ΗΠΑ και Ισραήλ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη Συρία.

Κόσμος
Κόσμος: Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Μήνυμα της Ρωσίας στην Τουρκία με drone στη Μαύρη Θάλασσα και το παρασκήνιο των S-400

Η κατάρριψη UAV από την Τουρκία ανοίγει ερωτήματα για το μήνυμα της Μόσχας και τη συγκυρία με τις πιέσεις για τους S- 400 και τις σχέσεις Άγκυρας - Ουάσιγκτον.

Κόσμος
Κόσμος: Έρχεται το Κουρδιστάν

Έρχεται το Κουρδιστάν

Ο επικεφαλής των SDF μιλά για «ιστορική καμπή» το 2026 με στόχο την κουρδική ενότητα και τη συνταγματική κατοχύρωση της Ροζάβα.

Κόσμος
Κόσμος: Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Ισραηλινό πλήγμα στη Συρία κατά τουρκικών όπλων, σήμα προς Άγκυρα

Η ισραηλινή αεροπορία έπληξε στη Χάμα παρτίδα πρόσφατα παραδοθέντων οπλικών συστημάτων τουρκικής κατασκευής.

Κόσμος
Κόσμος: Εγκατέλειψαν ηλικιωμένη στο αναπηρικό της καροτσάκι πάνω σε έναν χωματόδρομο

Εγκατέλειψαν ηλικιωμένη στο αναπηρικό της καροτσάκι πάνω σε έναν χωματόδρομο

Ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε μόνη, εγκαταλελειμμένη σε αναπηρικό καροτσάκι σε χωματόδρομο στο Matamoros του Μεξικού, σε κρίσιμη κατάσταση και χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας.

Κόσμος
Κόσμος: Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Χιλιάδες αεροπλάνα καθηλώνονται παγκοσμίως λόγω κρίσιμου προβλήματος στα συστήματα πτήσης

Η διεθνής αεροπορία αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις μετά την έκτακτη οδηγία της EASA που καθηλώνει χιλιάδες Airbus A320 λόγω προβλήματος στο σύστημα ελέγχου πτήσης οδηγώντας σε μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις

Κόσμος